wtorek, 4 marca 2014

Kokosowe ptasie mleczko

Delikatne kokosowe ptasie mleczko z kwaskową nutą limonki i cytryny. Lekkie, puszyste i pyszne, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu.


 English version below

Składniki:

200 ml mleczka skondensowanego
250 ml mleczka kokosowego
½ szklanki wiórek kokosowych
1 limonka
1 cytryna
4 łyżki żelatyny
½ szklanki wrzątku
2 łyżki lemon curd



 1. Żelatynę rozpuść w 0,5 szklanki gorącej wody.

 2. Mleczko skondensowane ubij mikserem na lekką piankę. Stopniowo dodawaj mleczko kokosowe, cały czas miksując.

 3. Dodaj wiórki kokosowe, żelatynę i podziel masę na dwie części. Zetrzyj skórkę z limonki, wyciśnij sok i dodaj do jednej z nich.

 4. Do drugiej dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz 2 łyżki lemon curd. Wymieszaj dokładnie.

 5. Formę lub miseczkę posmaruj odrobiną tłuszczu (można także wyłożyć miskę folią spożywczą). Wlej mleczko i limonką i wstaw do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie mleczko powinno zsiąść się na tyle, by można było wlać drugą warstwę.

 6. Na limonkową warstwę wylej pozostałe mleczko z cytryną. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawaj dobrze schłodzone.



Coconut Bird’s Milk

A delicate coconut and limes Bird’s Milk. Light and fluffy, this dessert is delicious and easy to make.



Bird’s Milk (a literal translation) is a traditional Polish dessert. I couldn’t find a suitable English term for it, but it can be described as something between jelly and marshmallows. There are various recipes for this dessert, some using egg whites or cream, but all of them make for this light, ‘cloud-like’ treat.


Ingredients:

200 ml condensed milk
250 ml coconut milk
½ cup of coconut flakes
1 lime
1 lemon
4 tablespoons of gelatin
½ cup of hot water
2 tablespoons of lemon curd

 1. Dissolve the gelatin in ½ cup of hot water.

 2. Whisk the condensed milk to light foam. Gradually add coconut milk, mixing all the time.

 3. Add coconut flakes, gelatin (make sure it’s dissolved and smooth) and divide the batter in two. Zest and juice the lime and add it to the first half of batter.

 4. Add lemon curd, juice and zest of one lemon to the remaining half. Mix thoroughly.

 5. Grease a silicone mold or a salad bowl (or lay either with cling foil). Pour in the lime batter and put into the fridge for about 15 minutes to set.

 6. Pour the remaining milk over the lime one. Put into the fridge (4 hours minimum). Serve well chilled. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz