Delikatne muffinki z pieczonego korzenia pietruszki, podane z kolendrowym toppingiem.
English version below
Uwielbiam delikatny smak pieczonej pietruszki, stąd pomysł na wypróbowanie jej w tej formie. Próba zdecydowanie udana, gdyż muffinki smakują wyśmienicie. Niewielka ilość mąki sprawia, że są wilgotne, a smak i aromat warzywa jest zdecydowanie wyczuwalny. Jako, że pieczona pietruszka lubi wyraźne towarzystwo, muffinki warto podać z toppingiem z dodatkiem czosnku i kolendry, aby nieco wyostrzyć ich smak.
Muffinki pietruszkowe
Składniki:
3 upieczone pietruszki
½ szklanki maślanki
2 jaja
1 szklanka mąki
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody
1 szczypta otartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Dodatkowo (do upieczenia pietruszki):
1 łyżka miodu
5 ząbków czosnku w łupinach
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 szczypta soli
1. Pietruszkę pokrój wzdłuż na 4 części i ułóż w
naczyniu żaroodpornym. Dodaj masło, oliwę, miód, szczyptę soli i czosnek.
Wymieszaj dokładnie tak, by pietruszka była równomiernie obtoczona.
3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i gałkę
muszkatołową umieść w dużej misce. Wymieszaj.
4. Upieczoną pietruszkę zmiksuj dokładnie z maślanką,
oliwą, wodą i obranymi ząbkami upieczonego czosnku.
5. Połącz masę z suchymi składnikami, wbij jajka i
wymieszaj do połączenia składników.
6. Przygotuj formę na 6 średnich muffinów lub 6
papilotek. Napełniaj do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°
C.
7. Piecz przez około 20 minut, aż wierzch muffinów
będzie ładnie zrumieniony. Możesz przeprowadzić test suchego patyczka, aby
sprawdzić, czy muffinki są upieczone w środku.
Topping
Składniki:
100 g kremowego serka
100 g serka koziego
1 ząbek czosnku
1 pęczek kolendry
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
1. Kolendrę posiekaj drobno lub utrzyj w moździerzu
z solą i sokiem z cytryny.
2. Wyciśnij czosnek i wymieszaj wszystkie
składniki.
3. Topping rozprowadź na wierzchu muffinek. Jeśli
chcesz, udekoruj muffiny smażonymi na maśle i brązowym cukrze plastrami
pietruszki.
A healthy bite: Parsley muffins
Tender and delicious: honey and garlic-baked parsley root muffins, served with creamy coriander topping.
Parsley
muffins
Ingredients:
3 baked
parsley roots
½ cup of
buttermilk
2 eggs
1 cup of
plain flour
50 ml olive
oil
50 ml water
1 pinch of
ground nutmeg
1 teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of salt
Additionally
(to bake the parsley):
1
tablespoon of honey
5 cloves of
garlic, unpeeled
1
tablespoon of butter
1
tablespoon of olive oil
1 pinch of
salt
1. Cut the parsley root lengthwise in
four pieces and place it on a baking tray. Add butter, olive oil, honey, salt
and garlic. Roll the parsley around, so it’s evenly covered in spices.
2. Bake the roots in 180° C for 20
minutes.
3. Place flour, salt, baking powder and
nutmeg in a large bowl. Mix.
4. Once baked, mix the parsley,
buttermilk, olive oil, water and peeled garlic cloves (the ones you used to
bake the parsley roots) in a food processor. Make sure there are no pieces of
parsley left in the mixture – it should be perfectly smooth.
5. Combine the dry and wet ingredients,
beat in two eggs and stir thoroughly.
6. Prepare 6 muffin molds or a 6 cup
muffin tin. Fill in 2/3 full and place in the oven.
7. Bake at 180° C for 20 minutes, until
the tops are nicely browned. Make sure the muffins are ready by inserting a skewer
in the middle. It should come out clean.
I love the subtle flavor of baked parsley roots, hence the idea of
trying them out this way. It turned out brilliantly – the muffins were delicious.
Using a small amount of flour makes for a moist and tender texture, while the
smell and flavor of the vegetable is definitely palpable. Since baked parsley
likes a distinct company, I served the muffins with a garlic and coriander
topping.
Topping
Ingredients:
100 g cream
cheese
100 g goat
cheese
1 clove of
garlic
1 medium
bunch of coriander
½ teaspoon
of salt
½ teaspoon
of lemon juice
½ teaspoon
of freshly ground black pepper
1. Chop the coriander finely or grind
it in a kitchen mortar adding salt and lemon juice.
2. Crush the garlic clove in a garlic
press and mix all ingredients together.
3. Spread the topping on top of the
muffins. If you like, decorate them with caramelized parsley slices.
wytrawne muffiny! ciągle ich tak mało.. a wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńa w dodatku zdrowe ;)
Usuńwyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuń