środa, 12 marca 2014

Zdrowy kąsek: Muffiny pietruszkowe

Delikatne muffinki z pieczonego korzenia pietruszki, podane z kolendrowym toppingiem.


English version below

Uwielbiam delikatny smak pieczonej pietruszki, stąd pomysł na wypróbowanie jej w tej formie. Próba zdecydowanie udana, gdyż muffinki smakują wyśmienicie. Niewielka ilość mąki sprawia, że są wilgotne, a smak i aromat warzywa jest zdecydowanie wyczuwalny. Jako, że pieczona pietruszka lubi wyraźne towarzystwo, muffinki warto podać z toppingiem z dodatkiem czosnku i kolendry, aby nieco wyostrzyć ich smak.


Muffinki pietruszkowe

Składniki:

3 upieczone pietruszki
½ szklanki maślanki
2 jaja
1 szklanka mąki
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody
1 szczypta otartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Dodatkowo (do upieczenia pietruszki):

1 łyżka miodu
5 ząbków czosnku w łupinach
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 szczypta soli

 1. Pietruszkę pokrój wzdłuż na 4 części i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodaj masło, oliwę, miód, szczyptę soli i czosnek. Wymieszaj dokładnie tak, by pietruszka była równomiernie obtoczona.


 2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 20 minut.

 3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową umieść w dużej misce. Wymieszaj.

 4. Upieczoną pietruszkę zmiksuj dokładnie z maślanką, oliwą, wodą i obranymi ząbkami upieczonego czosnku.

 5. Połącz masę z suchymi składnikami, wbij jajka i wymieszaj do połączenia składników.

 6. Przygotuj formę na 6 średnich muffinów lub 6 papilotek. Napełniaj do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.

 7. Piecz przez około 20 minut, aż wierzch muffinów będzie ładnie zrumieniony. Możesz przeprowadzić test suchego patyczka, aby sprawdzić, czy muffinki są upieczone w środku.


Topping

Składniki:                                                                 
100 g kremowego serka
100 g serka koziego
1 ząbek czosnku
1 pęczek kolendry
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu

 1. Kolendrę posiekaj drobno lub utrzyj w moździerzu z solą i sokiem z cytryny.

 2. Wyciśnij czosnek i wymieszaj wszystkie składniki.


 3. Topping rozprowadź na wierzchu muffinek. Jeśli chcesz, udekoruj muffiny smażonymi na maśle i brązowym cukrze plastrami pietruszki. 






A healthy bite: Parsley muffins

Tender and delicious: honey and garlic-baked parsley root muffins, served with creamy coriander topping.



Parsley muffins

Ingredients:

3 baked parsley roots
½ cup of buttermilk
2 eggs
1 cup of plain flour
50 ml olive oil
50 ml water
1 pinch of ground nutmeg
1 teaspoon of baking powder
½ teaspoon of salt

Additionally (to bake the parsley):

1 tablespoon of honey
5 cloves of garlic, unpeeled
1 tablespoon of butter
1 tablespoon of olive oil
1 pinch of salt

 1. Cut the parsley root lengthwise in four pieces and place it on a baking tray. Add butter, olive oil, honey, salt and garlic. Roll the parsley around, so it’s evenly covered in spices.

 2. Bake the roots in 180° C for 20 minutes.

 3. Place flour, salt, baking powder and nutmeg in a large bowl. Mix.

 4. Once baked, mix the parsley, buttermilk, olive oil, water and peeled garlic cloves (the ones you used to bake the parsley roots) in a food processor. Make sure there are no pieces of parsley left in the mixture – it should be perfectly smooth.

 5. Combine the dry and wet ingredients, beat in two eggs and stir thoroughly.

 6. Prepare 6 muffin molds or a 6 cup muffin tin. Fill in 2/3 full and place in the oven.

 7. Bake at 180° C for 20 minutes, until the tops are nicely browned. Make sure the muffins are ready by inserting a skewer in the middle. It should come out clean.

I love the subtle flavor of baked parsley roots, hence the idea of trying them out this way. It turned out brilliantly – the muffins were delicious. Using a small amount of flour makes for a moist and tender texture, while the smell and flavor of the vegetable is definitely palpable. Since baked parsley likes a distinct company, I served the muffins with a garlic and coriander topping.


Topping

Ingredients:

100 g cream cheese
100 g goat cheese
1 clove of garlic
1 medium bunch of coriander
½ teaspoon of salt
½ teaspoon of lemon juice
½ teaspoon of freshly ground black pepper

 1. Chop the coriander finely or grind it in a kitchen mortar adding salt and lemon juice.

 2. Crush the garlic clove in a garlic press and mix all ingredients together.

 3. Spread the topping on top of the muffins. If you like, decorate them with caramelized parsley slices. 



4 komentarze: