Lekkie jak chmurka ciasto parzone nadziewane kremem budyniowym.
English version below
Codziennie przechodzę obok cukierni, w oknie której stoją
ptysie. Wielkie, wypełnione bitą śmietaną lub owocowymi piankami. I choć nigdy
nie byłam fanką ptysi, ostatnio naszła mnie na nie niepohamowana ochota.
Zamiast jednak zadowolić się zakupem jednej sztuki w cukierni zabrałam się za
pieczenie i nadziewanie. Tradycyjny przepis odnalazłam w zapomnianej książeczce
z pomysłami na słodkie przysmaki. Efektem są wyśmienite ptysie nadziewane pijanym
kremem budyniowym. Smacznego!
Składniki:
300 ml wody
150 g masła
1 ¼ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1. W rondelku zagotuj masło i wodę. Na gotujący się
płyn wsyp mąkę, pamiętając, by przez cały czas energicznie mieszać ciasto.
2. Po chwili ciasto zrobi się lśniące i zacznie łatwo
odchodzić od ścian rondelka – to znak, że należy zdjąć je z ognia i odstawić na
chwilkę do ostygnięcia.
3. W niektórych przepisach jaja dodaje się do
dobrze ostudzonego ciasta. Ja jednak wolę, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, lecz
nie gorące. Jaja miksuję więc przy użyciu miksera z ciepłą masą.
4. Nastaw piekarnik na 180°C. Dużą blachę wyłóż papierem
do pieczenia i w dużych odstępach za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj
zaokrąglone ślimaki ciasta. Nie ma znaczenia, jakiej końcówki użyjesz do tego
celu – ważne, by otwór nie był zbyt mały.
5. Ptysie piecz w piekarniku przez 20-25 minut (w
zależności od tego, jak duże są porcje ciasta).
6. Gotowe odstaw do wystudzenia, po czym przekrój
na pół i wypełnij ulubionym nadzieniem.
1. W sklepach dostępnych jest mnóstwo gotowych
kremów budyniowych, które wystarczy wymieszać z zimnym mlekiem. Przyznaję, że z
wygody najczęściej korzystam właśnie z nich. Do ptysi polecam jednak zastąpić
ok. 50 ml mleka podanego na opakowaniu mocnym alkoholem. Fantastycznie sprawdzi
się np. dobra orzechówka.
2. Najprostszy domowy krem budyniowy to proporcja:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub innego, 350 ml mleka, 100 g masła i dwie
łyżki mocnego alkoholu. Ugotowany w mniejszej od podanej na opakowaniu ilości
mleka budyń wystarczy utrzeć z zimnym masłem dodając niewielką ilość alkoholu. Jeśli
budyń nie jest słodzony, nie zapomnijcie o 2 łyżkach cukru!
Cream Puffs, or Profiteroles
Light as a cloud puff pastry filled with vanilla pudding crème.
Every day I
pass by a little pastry shop that has cream puffs on window display. Tall, big,
cream-filled and absolutely impossible to resist. And though I’m no fan of
cream puffs, I’ve developed an unrestrained craving for them. However, instead
of just buying one in the pastry shop, I hastily took to baking and filling. I’ve
found a traditional recipe in a long forgotten little book with sweet snack
ideas. The effect of that are those delicious, drunk vanilla pudding crème filled
cream puffs. Enjoy!
Ingredients:
300 ml
water
150 g
butter
1 ¼ cup of
flour
4 eggs
1. Boil water and butter in a pot.
Sprinkle flour on the boiling mixture. Mix energetically all the while.
2. After a minute the dough should get
glossy and will easily separate from the pot sides – it means it’s time to take
it off the heat and let it cool for a while.
3. In some recipes eggs are added to a
well cooled batter. I however prefer when the batter is still warm, but not
hot. Mix the eggs in with an electric mixer.
4. Set the oven to 180° C. Lay a tray
with baking paper and keeping quite a lot of space between them, squeeze out
circular scrolls. Do so by using a pastry bag and your favorite nozzle.
5. Bake for 20-25 minutes.
6. Set the cream puffs aside to cool,
next cut them in halves and fill with your favorite filling.
Vanilla
pudding crème
1. You can buy a special pudding
custard mix in larger stores – you just have to mix it with cold milk and
voila, it’s ready! I admit I use it quite often, since it’s really convenient.
I would only suggest substituting about 50 ml of milk with some strong alcohol –
hazelnut vodka or liquor are the best!
2. The easiest homemade vanilla pudding
crème is remembering the proportion: 1 vanilla pudding mix (60g), 350 ml milk,
100 g butter and 2 tablespoons of strong alcohol. Cream the hot pudding with
cold butter, add alcohol and remember to sweeten if the pudding was sugar free.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz