piątek, 21 marca 2014

Ptysie z kremem budyniowym

Lekkie jak chmurka ciasto parzone nadziewane kremem budyniowym.


English version below

Codziennie przechodzę obok cukierni, w oknie której stoją ptysie. Wielkie, wypełnione bitą śmietaną lub owocowymi piankami. I choć nigdy nie byłam fanką ptysi, ostatnio naszła mnie na nie niepohamowana ochota. Zamiast jednak zadowolić się zakupem jednej sztuki w cukierni zabrałam się za pieczenie i nadziewanie. Tradycyjny przepis odnalazłam w zapomnianej książeczce z pomysłami na słodkie przysmaki. Efektem są wyśmienite ptysie nadziewane pijanym kremem budyniowym. Smacznego!


Składniki:

300 ml wody
150 g masła
1 ¼ szklanki mąki pszennej
4 jaja


 1. W rondelku zagotuj masło i wodę. Na gotujący się płyn wsyp mąkę, pamiętając, by przez cały czas energicznie mieszać ciasto.

 2. Po chwili ciasto zrobi się lśniące i zacznie łatwo odchodzić od ścian rondelka – to znak, że należy zdjąć je z ognia i odstawić na chwilkę do ostygnięcia.

 3. W niektórych przepisach jaja dodaje się do dobrze ostudzonego ciasta. Ja jednak wolę, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, lecz nie gorące. Jaja miksuję więc przy użyciu miksera z ciepłą masą.

 4. Nastaw piekarnik na 180°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i w dużych odstępach za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj zaokrąglone ślimaki ciasta. Nie ma znaczenia, jakiej końcówki użyjesz do tego celu – ważne, by otwór nie był zbyt mały.

 5. Ptysie piecz w piekarniku przez 20-25 minut (w zależności od tego, jak duże są porcje ciasta).

 6. Gotowe odstaw do wystudzenia, po czym przekrój na pół i wypełnij ulubionym nadzieniem.


 Krem budyniowy

 1. W sklepach dostępnych jest mnóstwo gotowych kremów budyniowych, które wystarczy wymieszać z zimnym mlekiem. Przyznaję, że z wygody najczęściej korzystam właśnie z nich. Do ptysi polecam jednak zastąpić ok. 50 ml mleka podanego na opakowaniu mocnym alkoholem. Fantastycznie sprawdzi się np. dobra orzechówka.


 2. Najprostszy domowy krem budyniowy to proporcja: 1 opakowanie budyniu waniliowego lub innego, 350 ml mleka, 100 g masła i dwie łyżki mocnego alkoholu. Ugotowany w mniejszej od podanej na opakowaniu ilości mleka budyń wystarczy utrzeć z zimnym masłem dodając niewielką ilość alkoholu. Jeśli budyń nie jest słodzony, nie zapomnijcie o 2 łyżkach cukru! 




Cream Puffs, or Profiteroles

Light as a cloud puff pastry filled with vanilla pudding crème.



Every day I pass by a little pastry shop that has cream puffs on window display. Tall, big, cream-filled and absolutely impossible to resist. And though I’m no fan of cream puffs, I’ve developed an unrestrained craving for them. However, instead of just buying one in the pastry shop, I hastily took to baking and filling. I’ve found a traditional recipe in a long forgotten little book with sweet snack ideas. The effect of that are those delicious, drunk vanilla pudding crème filled cream puffs. Enjoy!


Ingredients:

300 ml water
150 g butter
1 ¼ cup of flour
4 eggs


 1. Boil water and butter in a pot. Sprinkle flour on the boiling mixture. Mix energetically all the while.

 2. After a minute the dough should get glossy and will easily separate from the pot sides – it means it’s time to take it off the heat and let it cool for a while.

 3. In some recipes eggs are added to a well cooled batter. I however prefer when the batter is still warm, but not hot. Mix the eggs in with an electric mixer.

 4. Set the oven to 180° C. Lay a tray with baking paper and keeping quite a lot of space between them, squeeze out circular scrolls. Do so by using a pastry bag and your favorite nozzle.

 5. Bake for 20-25 minutes.

 6. Set the cream puffs aside to cool, next cut them in halves and fill with your favorite filling.


Vanilla pudding crème

 1. You can buy a special pudding custard mix in larger stores – you just have to mix it with cold milk and voila, it’s ready! I admit I use it quite often, since it’s really convenient. I would only suggest substituting about 50 ml of milk with some strong alcohol – hazelnut vodka or liquor are the best!

 2. The easiest homemade vanilla pudding crème is remembering the proportion: 1 vanilla pudding mix (60g), 350 ml milk, 100 g butter and 2 tablespoons of strong alcohol. Cream the hot pudding with cold butter, add alcohol and remember to sweeten if the pudding was sugar free. 


1 komentarz: