środa, 19 marca 2014

Sernik z mandarynkami

Ciasto perfekcyjne, czyli pieczony sernik z mandarynkami i galaretką pomarańczową.


English version below


Moja mama jest mistrzynią serników. Pieczonych, na zimno, z owocami, czekoladą, bakaliami, galaretką. Każdy jeden jest po prostu wyśmienity i znika w mgnieniu oka. I choć próbowałam serników w różnych miejscach i w przeróżnych formach, te robione przez mamę nie mają sobie równych. Dzisiaj przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych – delikatny, lekki i kremowy sernik z pomarańczową galaretką i soczystą mandarynką.


Składniki:

1 kg twarogu pełnotłustego
250 g miękkiego masła
8 dużych jaj
2 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
1 szlanka cukru
1 laska wanilii
3 galaretki pomarańczowe
mandarynki


 1. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie masło i miksuj przez chwilę na wysokich obrotach aż idealnie połączy się z żółtkiem. Dodaj nasiona wanilii.

 2. Cały czas mieszając dodaj zmielony twaróg i mąkę. W zależności od tego, jak dobrze odsączony jest twaróg zależy, jaką konsystencję będzie miała masa sernikowa. Jeśli masa jest mocno zbita ( gdy wyczuwamy opór podczas miksowania), dodaj budyń rozpuszczony w 1/3 szklanki mleka. Jeśli jest dość luźna, dodaj suchy budyń.

 3. W osobnej misce ubij białka z 1 łyżką cukru. Sztywną pianę partiami przekładaj do masy serowej przy pomocy drewnianej łyżki. Mieszaj delikatnie, nigdy jednak nie miksuj!

 4. Przygotuj dużą tortownicę, spód wykładając pokruszonymi herbatnikami bądź np. ciasteczkami kakaowymi. Boki uprzednio nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wlej masę serową.



 5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 50 minut. Wierzch powinien być charakterystycznie brązowy.

 6. Podczas gdy sernik się piecze, rozpuść galaretki w 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstaw galaretkę w chłodne miejsce by zaczęła delikatnie tężeć.

 7. Na ostudzonym serniku ułóż cząstki mandarynek. Zalej tężejącą galaretką. Pamiętaj, że galaretka nie może być zbyt płynna, gdyż zamiast pozostać na wierzchu wsiąknie w ciasto.


 8. Wstaw do lodówki na około godzinę, by galaretka dobrze stężała.




Tangerine cheesecake

A perfect cake: baked cheesecake with tangerine pieces and orange jelly.



My mum is the master of cheesecakes. Baked, no-bake topped with fruits, with chocolate, delicacies, jelly. Each and every one of them is simply delicious and disappears in a blink of an eye. And though I’ve tried cheesecakes in various places and forms, the ones made by my mum are second to none. Today I’d like to share with you a recipe for one of my favorite ones – delicate, smooth and light cheesecake with orange jelly and juicy tangerine pieces. Unfortunately I believe the curd that makes the cheesecake delicious is available only in Eastern European countries. But hey - if you ever are in Poland, remember to try the best cheesecake ever! 

Ingredients:

1 kg full-fat curd or cottage cheese
250 g butter
8 large eggs
2 tablespoons of plain flour
1 package of vanilla pudding mix (60 g)
1 cup of sugar
1 vanilla pod
3 orange jellies
tangerines


 1. Separate egg yolks from whites. Whisk them with sugar until light and fluffy. Add softened butter and mix for a while on high speed until everything is perfectly combined. Add vanilla seeds.

 2. Mixing all the while, add ground cottage cheese or curd and flour. Depending on how moist is your cheese the consistence of cake batter might vary. If it’s rather dense add pudding mix dissolved in 1/3 cup of milk. If it’s rather loose add just dry pudding mix.

 3. In a separate bowl whisk egg whites with 1 tablespoon of sugar. When stiff, using a wooden spoon gradually add the foam to the batter. Stir gently, but never mix!

 4. Prepare a large round cake form. Lay the bottom with crumbled tea biscuits or chocolate cookies. Grease and dust the sides with flour. Pour the cheesecake batter in.


 5. Bake in 180° C for about 50 minutes. The top should be that distinctive caramel color.

 6. While the cake is in the oven, dissolve the jellies in 2/3 of water given on the package. Leave it in a cool place until it sets slightly.

 7. When the cheesecake is done baking, make sure it’s cooled quite well. Decorate the top with tangerine pieces and pour the almost set jelly on top. Remember the jelly cannot be too runny.

 8. Put into a fridge and let it cool for about an hour before serving. 




Przepis bierze udział w akcji:

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze:

  1. Czy stanie się coś złego gdy smak mandarynkowy wsiąknie w sernik?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, sernik będzie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń