Ciasto perfekcyjne, czyli pieczony sernik z mandarynkami i galaretką pomarańczową.
English version below
Moja mama jest mistrzynią serników. Pieczonych, na zimno, z
owocami, czekoladą, bakaliami, galaretką. Każdy jeden jest po prostu wyśmienity
i znika w mgnieniu oka. I choć próbowałam serników w różnych miejscach i w
przeróżnych formach, te robione przez mamę nie mają sobie równych. Dzisiaj
przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych – delikatny, lekki i kremowy sernik z
pomarańczową galaretką i soczystą mandarynką.
Składniki:
1 kg twarogu pełnotłustego
250 g miękkiego masła
8 dużych jaj
2 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy
1 szlanka cukru
1 laska wanilii
3 galaretki pomarańczowe
mandarynki
1. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem na
jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie masło i miksuj przez chwilę na wysokich
obrotach aż idealnie połączy się z żółtkiem. Dodaj nasiona wanilii.
2. Cały czas mieszając dodaj zmielony twaróg i
mąkę. W zależności od tego, jak dobrze odsączony jest twaróg zależy, jaką konsystencję
będzie miała masa sernikowa. Jeśli masa jest mocno zbita ( gdy wyczuwamy opór
podczas miksowania), dodaj budyń rozpuszczony w 1/3 szklanki mleka. Jeśli jest
dość luźna, dodaj suchy budyń.
3. W osobnej misce ubij białka z 1 łyżką cukru.
Sztywną pianę partiami przekładaj do masy serowej przy pomocy drewnianej łyżki.
Mieszaj delikatnie, nigdy jednak nie miksuj!
4. Przygotuj dużą tortownicę, spód wykładając
pokruszonymi herbatnikami bądź np. ciasteczkami kakaowymi. Boki uprzednio
nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wlej masę serową.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez
około 50 minut. Wierzch powinien być charakterystycznie brązowy.
6. Podczas gdy sernik się piecze, rozpuść galaretki w 2/3 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstaw galaretkę w chłodne miejsce by
zaczęła delikatnie tężeć.
7. Na ostudzonym serniku ułóż cząstki mandarynek.
Zalej tężejącą galaretką. Pamiętaj, że galaretka nie może być zbyt płynna, gdyż
zamiast pozostać na wierzchu wsiąknie w ciasto.
8. Wstaw do lodówki na około godzinę, by galaretka
dobrze stężała.
Tangerine cheesecake
A perfect cake: baked cheesecake with tangerine pieces and orange jelly.
My mum is
the master of cheesecakes. Baked, no-bake topped with fruits, with chocolate,
delicacies, jelly. Each and every one of them is simply delicious and disappears
in a blink of an eye. And though I’ve tried cheesecakes in various places and
forms, the ones made by my mum are second to none. Today I’d like to share with
you a recipe for one of my favorite ones – delicate, smooth and light
cheesecake with orange jelly and juicy tangerine pieces. Unfortunately I believe the curd that makes the cheesecake delicious is available only in Eastern European countries. But hey - if you ever are in Poland, remember to try the best cheesecake ever!
Ingredients:
1 kg full-fat
curd or cottage cheese
250 g
butter
8 large
eggs
2
tablespoons of plain flour
1 package
of vanilla pudding mix (60 g)
1 cup of
sugar
1 vanilla
pod
3 orange
jellies
tangerines
1. Separate egg yolks from whites.
Whisk them with sugar until light and fluffy. Add softened butter and mix for a
while on high speed until everything is perfectly combined. Add vanilla seeds.
2. Mixing all the while, add ground
cottage cheese or curd and flour. Depending on how moist is your cheese the
consistence of cake batter might vary. If it’s rather dense add pudding mix
dissolved in 1/3 cup of milk. If it’s rather loose add just dry pudding mix.
3. In a separate bowl whisk egg whites
with 1 tablespoon of sugar. When stiff, using a wooden spoon gradually add the
foam to the batter. Stir gently, but never mix!
4. Prepare a large round cake form. Lay
the bottom with crumbled tea biscuits or chocolate cookies. Grease and dust the
sides with flour. Pour the cheesecake batter in.
5. Bake in 180° C for about 50 minutes.
The top should be that distinctive caramel color.
6. While the cake is in the oven,
dissolve the jellies in 2/3 of water given on the package. Leave it in a cool
place until it sets slightly.
7. When the cheesecake is done baking,
make sure it’s cooled quite well. Decorate the top with tangerine pieces and
pour the almost set jelly on top. Remember the jelly cannot be too runny.
8. Put into a fridge and let it cool for about an
hour before serving.
Przepis bierze udział w akcji:
Czy stanie się coś złego gdy smak mandarynkowy wsiąknie w sernik?
OdpowiedzUsuńNie, sernik będzie jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuń