Są takie chwile kiedy zwykłe czekoladowe babeczki po prostu nie wystarczą. Wtedy połączenie intensywnego czekoladowego smaku z delikatnym kremem mascarpone i karmelem jest wprost niezastąpione. Pyszne, wilgotne babeczki smakują bosko, a krem i sos karmelowy idealnie równoważą ich lekko gorzki posmak.
Babeczki (ok. 24
sztuk)
Składniki
2 ½ szklanki mąki
2 ½ szklanki mąki
½ szklanki gorzkiego kakao
½ szklanki wrzątku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
150 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
¾ szklanki śmietany 18%
opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
½ szklanki wrzątku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
150 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
¾ szklanki śmietany 18%
opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
1. Kakao zalej wrzątkiem i wymieszaj, aż całkiem
się rozpuści.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę,
proszek do pieczenia i sól.
3. Masło i cukier podgrzej do całkowitego
rozpuszczenia, ostudź. Dodawaj jajka po jednym, miksując po każdym dodaniu.
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone kakao i dokładnie wymieszaj.
4. Ciągle miksując stopniowo dodawaj suche
składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia)na przemian ze śmietaną.Dodaj posiekaną czekoladę.
5. Przełóż miksturę do papierowych papilotek,
piecz ok. 15-20 min w temperaturze 180 °C, zostaw do ostudzenia.
Krem
Składniki
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.
2. Ubij śmietankę i delikatnie połącz z
mascarpone.
Sos karmelowy
Składniki
1 szklanka cukru
200 g masła
200 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
200 g masła
200 ml śmietanki 30%
1. Cukier rozpuść w rondelku mieszając, aż się
rozpuści. Wtedy przestań mieszać.
2. Podgrzewaj, aż cukier nabierze bursztynowego
koloru.
3. Ostrożnie dodaj masło i mieszaj, następnie
zdejmij z ognia, wlej śmietankę i ponownie wymieszaj.
Intensively
chocolate cupcakes with mascarpone frosting and caramel sauce
There are those moments in everyone’s life when plain
chocolate cupcakes just won’t do. For those moments the combination of intense
chocolate flavor with delicate mascarpone frosting and caramel is irreplaceable.
Delicious, moist cupcakes taste divine and frosting with caramel sauce balance
their slightly bitter savor perfectly.
Chocolate
cupcakes
Ingredients
2 ½ cups all-purpose flour
½ cup cocoa powder
½ cup hot water
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
150 g unsalted butter
1 ½ cups granulated sugar
3 eggs
1 tablespoon vanilla extract
¾ cup sour cream
optional: 50 g dark chocolate, chopped
2 ½ cups all-purpose flour
½ cup cocoa powder
½ cup hot water
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
150 g unsalted butter
1 ½ cups granulated sugar
3 eggs
1 tablespoon vanilla extract
¾ cup sour cream
optional: 50 g dark chocolate, chopped
1. Melt cocoa
powder in bowling water.
2. Sift
flour, baking powder and salt into a bowl.
3. Heat
butter and sugar until they melt, then cool. Add eggs one at the time, mixing
after each addition. Add vanilla extract and melted cocoa and mix well.
4. Keep on
mixing and gradually add dry ingredients (flour, salt, baking powder)alternating with sour cream.Stir in chopped chocolate.
5. Divide the
batter into paper forms, bake in 180 °C for about 15-20 min, then let them
cool.
Frosting
Ingredients
250 g mascarpone
200 ml heavy cream
3 tablespoons caster sugar
250 g mascarpone
200 ml heavy cream
3 tablespoons caster sugar
1. Mix
mascarpone with caster sugar.
2. Whip cream
and stir together with mascarpone.
Caramel
sauce
Ingredients
1 cup plain sugar
200 g unsalted butter
200 ml heavy cream
1 cup plain sugar
200 g unsalted butter
200 ml heavy cream
1. Put sugar
in a saucepan and heat mixing until it melts. Then stop mixing.
2. Heat until
sugar becomes amber.
3. Carefully
add butter and mix it in, then turn off the heat, pour in cream and mix again.
Wspaniałe babeczki super czekoladowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękujemy :)
Usuń