piątek, 14 marca 2014

Babeczki intensywnie czekoladowe z kremem mascarpone i sosem karmelowym


Są takie chwile kiedy zwykłe czekoladowe babeczki po prostu nie wystarczą. Wtedy połączenie intensywnego czekoladowego smaku z delikatnym kremem mascarpone i karmelem jest wprost niezastąpione. Pyszne, wilgotne babeczki smakują bosko, a krem i sos karmelowy idealnie równoważą ich lekko gorzki posmak.






































Babeczki (ok. 24 sztuk)

Składniki 

2 ½  szklanki mąki
½ szklanki gorzkiego kakao
½ szklanki wrzątku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
150 g masła
1 ½ szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
¾ szklanki śmietany 18%
opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej




1.  Kakao zalej wrzątkiem i wymieszaj, aż całkiem się rozpuści.

2.  W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3.  Masło i cukier podgrzej do całkowitego rozpuszczenia, ostudź. Dodawaj jajka po jednym, miksując po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone kakao i dokładnie wymieszaj.

4.  Ciągle miksując stopniowo dodawaj suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia)na przemian ze śmietaną.Dodaj posiekaną czekoladę.

5.  Przełóż miksturę do papierowych papilotek, piecz ok. 15-20 min w temperaturze 180 °C, zostaw do ostudzenia.


Krem

Składniki 

250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru


1.  Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem.

2.  Ubij śmietankę i delikatnie połącz z mascarpone.


 

 


































Sos karmelowy

Składniki 

1 szklanka cukru
200 g masła
200 ml śmietanki 30%


1.  Cukier rozpuść w rondelku mieszając, aż się rozpuści. Wtedy przestań mieszać.

2.  Podgrzewaj, aż cukier nabierze bursztynowego koloru.

3.  Ostrożnie dodaj masło i mieszaj, następnie zdejmij z ognia, wlej śmietankę i ponownie wymieszaj.
 








Intensively chocolate cupcakes with mascarpone frosting and caramel sauce

There are those moments in everyone’s life when plain chocolate cupcakes just won’t do. For those moments the combination of intense chocolate flavor with delicate mascarpone frosting and caramel is irreplaceable. Delicious, moist cupcakes taste divine and frosting with caramel sauce balance their slightly bitter savor perfectly.







Chocolate cupcakes

Ingredients 

2 ½  cups all-purpose flour
½ cup cocoa powder
½ cup hot water
½  teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
150 g unsalted butter
1 ½  cups granulated sugar
3 eggs
1 tablespoon vanilla extract
¾ cup sour cream
optional: 50 g dark chocolate, chopped


1.  Melt cocoa powder in bowling water.

2.  Sift flour, baking powder and salt into a bowl.

3.  Heat butter and sugar until they melt, then cool. Add eggs one at the time, mixing after each addition. Add vanilla extract and melted cocoa and mix well.

4.  Keep on mixing and gradually add dry ingredients (flour, salt, baking powder)alternating with sour cream.Stir in chopped chocolate.

5.  Divide the batter into paper forms, bake in 180 °C for about 15-20 min, then let them cool.


 
Frosting

Ingredients 

250 g mascarpone
200 ml heavy cream
3 tablespoons caster sugar


1.  Mix mascarpone with caster sugar.

2.  Whip cream and stir together with mascarpone. 



Caramel sauce

Ingredients 

1 cup plain sugar
200 g unsalted butter
200 ml heavy cream


1.  Put sugar in a saucepan and heat mixing until it melts. Then stop mixing.

2.  Heat until sugar becomes amber.

3.  Carefully add butter and mix it in, then turn off the heat, pour in cream and mix again.


 
 



2 komentarze: