Wołowy cheeseburger z pikantną pastą z czerwonej fasoli i bekonem.
English version below
Chrupiąca, świeżo upieczona sezamowa bułka. Kremowy,
majonezowy sos. Pikantna pasta z czerwonej fasoli. Spieczony, słony bekon.
Rozpuszczony żółty ser. Warzywa. I on, czyli burger. Drobno siekane wołowe mięso,
doprawione solą i pieprzem. Wysmażony z zewnątrz, perfekcyjnie różowy w środku.
Witamy w burgerowym niebie.
Sezamowe bułki do hamburgerów
Składniki:
½ szklanki mleka
1 szklanka wody
60 g masła
4 ½ szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżkeczki soli
1 jajko
1. Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku dodając
cukier i odstaw na 10 minut, aż podwoją swoją objętość. W rondelku zagotuj wodę
i masło.
2. W dużej misce umieść połowę mąki i sól. Dodaj
zagotowaną wodę z masłem i zaczyn drożdży. Wymieszaj, po czym dodaj jajko i
zagnieć ponownie.
3. Partiami dodawaj pozostałą mąkę, za każdym razem
dobrze wprowadzając ją w ciasto.
4. Gdy składniki będą już idealnie połączone
wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i lśniące.
5. Ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej
uformuj dość sporą kulkę, delikatnie posmaruj oliwą i ułóż na blasze do
pieczenia. Uformowane bułki przykryj suchą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
na około 50 minut.
6. Nagrzej piekarnik do 200° C. Tuż przed włożeniem
do piekarnika bułki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i posyp
ziarenkami sezanu.
7. Piecz przez 15-20 minut, aż wierzch będzie
idealnie zrumieniony.
8. Tuż przed zrobieniem burgerów bułki przekrój na
pół i opiekaj wnętrzem do dołu.
Pasta z czerwonej fasoli
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka oliwy
Tabasco
1. W blenderze umieść wszystkie składniki oprócz
tabasco. Zmiksuj na gładką pastę.
2. W zależności od tego, jaki stopień ostrości
preferujesz, dodaj pożądaną ilość tabasco.
Burger, sztuk 1
Składniki:
200 g dobrej jakości mięsa wołowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 szczypta soli
1. Mięso posiekaj bardzo drobno, tak, by
konsystencją przypominało miazgę.
2. Z posiekanego mięsa uformuj krążek mający około
1,5 cm grubości. Świetnie do tego celu nadają się foremki do wycinania ciastek
lub metalowe obręcze.
3. Z każdej strony oprósz solą i pieprzem ziołowym.
Delikatnie wklep przyprawy w mięso i odstaw na około godzinę.
4. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej. Ja
skorzystałam z tłuszczu, który wytopił się ze smażonych chwilę wcześniej
plasterków bekonu, dzięki czemu burger był jeszcze lepszy.
5. Każdą ze stron smaż nie więcej niż 2 minuty. Nie
przepadam za mocno wysmażoną wołowiną, dlatego swoją smażyłam nieco krócej.
Jeśli jednak wolisz dobrze wysmażoną, trzymaj ją na patelni nieco dłużej.
6. Teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak włożyć go
między wypieczoną bułkę wraz z ulubionymi dodatkami i delektować się pysznym
burgerem. Smacznego!
The Burger
Beef cheeseburger with spicy red bean paste and bacon.
Freshly
baked, crispy sesame bun. Creamy mayo sauce. Spicy red bean paste. Salty fried
bacon. Melted yellow cheese. Vegetables. And finally – The Burger. Finely
chopped prime beef seasoned with salt and pepper. Beautifully browned on the
outside, perfectly pink on the inside. Welcome to burger heaven.
Sesame burger buns
Ingredients:
½ cup of
milk
1 cup of
water
60 g butter
4 ½ cup of
plain flour
30 g fresh
yeast
2
tablespoons of sugar
2 teaspoons
of salt
1 egg
1. Spread the yeast in warm milk adding
sugar and leave it to rise for 10 minutes, until doubled in bulk. In a small
pot, boil water and butter together.
2. Place half the flour and 2 teaspoons
of salt in a large bowl. Add the water and yeast mixtures. Mix, beat in one egg
and mix again.
3. Partially add the remaining flour,
kneading it in each time.
4. When the ingredients are perfectly
combined, knead the dough a bit more until it’s flexible and shiny.
5. Divide the dough in 10 equal parts.
Form each into a rather large ball, slightly brush with olive oil and place on
a baking tray. Cover with a tea towel and let the buns rise for 50 minutes.
6. Preheat the oven to 200° C. Just
before putting them in the oven, brush the buns with egg wash and sprinkle sesame
seeds on top.
7. Bake for 15-20 minutes, until the
tops are golden-brown.
8. Just before making the burger, slice
the bun and toast it with the inside down.
Red bean paste
Ingredients:
1 can of red
bean
4 cloves of
garlic
½ teaspoon
of salt
1 teaspoon
of lemon juice
1 teaspoon
of smoked red pepper
1
tablespoon of olive oil
Tabasco
1. Place all ingredients except for
tabasco in a blender. Blend to a smooth paste.
2. Depending on what level of spicy you
prefer, add the desired amount of tabasco.
Burger
Ingredients:
200 g of
prime beef
1 teaspoon
of herb pepper
1 teaspoon
of salt
1. Chop the meat as finely as possible,
to the point when it looks like a pulp.
2. Form a round, 1,5 cm thick patty. A
round cookie cutter or metal ring will serve perfectly here.
3. Season each side with salt and
pepper. Pat the spices in a bit and let the meat rest for an hour.
4. Heat a grilling pan with a bit of
oil. I was frying bacon on my pan just prior to frying burgers, so I used the
melted grease for that to make the meat taste even better.
5. Fry each side for no longer than 2
minutes. I’m a fan of medium rare (closer to rare), so mine was on the pan a
bit less. If you prefer yours well-done, give the meat 3 minutes on each side.
6. Now the only thing left is to
assemble all your components and stuff them alongside the burgers into the
sesame bun. Enjoy!
Az mi w brzuchu zaburczało na sam widok :)
OdpowiedzUsuńApetyczny :) Ale widząc tak wysokie burgery, zawsze zastanawiam się, jak takie wieże jeść :)
OdpowiedzUsuńdla głodnego nic trudnego! :))
UsuńMega :)
OdpowiedzUsuń