niedziela, 30 marca 2014

Burger idealny

Wołowy cheeseburger z pikantną pastą z czerwonej fasoli i bekonem.


English version below

Chrupiąca, świeżo upieczona sezamowa bułka. Kremowy, majonezowy sos. Pikantna pasta z czerwonej fasoli. Spieczony, słony bekon. Rozpuszczony żółty ser. Warzywa. I on, czyli burger. Drobno siekane wołowe mięso, doprawione solą i pieprzem. Wysmażony z zewnątrz, perfekcyjnie różowy w środku. Witamy w burgerowym niebie.  



Sezamowe bułki do hamburgerów


Składniki:

½ szklanki mleka
1 szklanka wody
60 g masła
4 ½ szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżkeczki soli
1 jajko


 1. Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku dodając cukier i odstaw na 10 minut, aż podwoją swoją objętość. W rondelku zagotuj wodę i masło.

 2. W dużej misce umieść połowę mąki i sól. Dodaj zagotowaną wodę z masłem i zaczyn drożdży. Wymieszaj, po czym dodaj jajko i zagnieć ponownie.

 3. Partiami dodawaj pozostałą mąkę, za każdym razem dobrze wprowadzając ją w ciasto.

 4. Gdy składniki będą już idealnie połączone wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i lśniące.

 5. Ciasto podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj dość sporą kulkę, delikatnie posmaruj oliwą i ułóż na blasze do pieczenia. Uformowane bułki przykryj suchą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 50 minut.  

 6. Nagrzej piekarnik do 200° C. Tuż przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i posyp ziarenkami sezanu.

 7. Piecz przez 15-20 minut, aż wierzch będzie idealnie zrumieniony.

 8. Tuż przed zrobieniem burgerów bułki przekrój na pół i opiekaj wnętrzem do dołu.


Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka oliwy
Tabasco


 1. W blenderze umieść wszystkie składniki oprócz tabasco. Zmiksuj na gładką pastę.

 2. W zależności od tego, jaki stopień ostrości preferujesz, dodaj pożądaną ilość tabasco.


Burger, sztuk 1

Składniki:

200 g dobrej jakości mięsa wołowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 szczypta soli


 1. Mięso posiekaj bardzo drobno, tak, by konsystencją przypominało miazgę.

 2. Z posiekanego mięsa uformuj krążek mający około 1,5 cm grubości. Świetnie do tego celu nadają się foremki do wycinania ciastek lub metalowe obręcze.

 3. Z każdej strony oprósz solą i pieprzem ziołowym. Delikatnie wklep przyprawy w mięso i odstaw na około godzinę.

 4. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej. Ja skorzystałam z tłuszczu, który wytopił się ze smażonych chwilę wcześniej plasterków bekonu, dzięki czemu burger był jeszcze lepszy.

 5. Każdą ze stron smaż nie więcej niż 2 minuty. Nie przepadam za mocno wysmażoną wołowiną, dlatego swoją smażyłam nieco krócej. Jeśli jednak wolisz dobrze wysmażoną, trzymaj ją na patelni nieco dłużej.

 6. Teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak włożyć go między wypieczoną bułkę wraz z ulubionymi dodatkami i delektować się pysznym burgerem. Smacznego! 




The Burger

Beef cheeseburger with spicy red bean paste and bacon.



Freshly baked, crispy sesame bun. Creamy mayo sauce. Spicy red bean paste. Salty fried bacon. Melted yellow cheese. Vegetables. And finally – The Burger. Finely chopped prime beef seasoned with salt and pepper. Beautifully browned on the outside, perfectly pink on the inside. Welcome to burger heaven.


Sesame burger buns

Ingredients:

½ cup of milk
1 cup of water
60 g butter
4 ½ cup of plain flour
30 g fresh yeast
2 tablespoons of sugar
2 teaspoons of salt
1 egg


 1. Spread the yeast in warm milk adding sugar and leave it to rise for 10 minutes, until doubled in bulk. In a small pot, boil water and butter together.

 2. Place half the flour and 2 teaspoons of salt in a large bowl. Add the water and yeast mixtures. Mix, beat in one egg and mix again.

 3. Partially add the remaining flour, kneading it in each time.

 4. When the ingredients are perfectly combined, knead the dough a bit more until it’s flexible and shiny.

 5. Divide the dough in 10 equal parts. Form each into a rather large ball, slightly brush with olive oil and place on a baking tray. Cover with a tea towel and let the buns rise for 50 minutes.

 6. Preheat the oven to 200° C. Just before putting them in the oven, brush the buns with egg wash and sprinkle sesame seeds on top.

 7. Bake for 15-20 minutes, until the tops are golden-brown.

 8. Just before making the burger, slice the bun and toast it with the inside down.


Red bean paste

Ingredients:

1 can of red bean
4 cloves of garlic
½ teaspoon of salt
1 teaspoon of lemon juice
1 teaspoon of smoked red pepper
1 tablespoon of olive oil
Tabasco

 1. Place all ingredients except for tabasco in a blender. Blend to a smooth paste.

 2. Depending on what level of spicy you prefer, add the desired amount of tabasco.


Burger

Ingredients:

200 g of prime beef
1 teaspoon of herb pepper
1 teaspoon of salt


 1. Chop the meat as finely as possible, to the point when it looks like a pulp.

 2. Form a round, 1,5 cm thick patty. A round cookie cutter or metal ring will serve perfectly here.

 3. Season each side with salt and pepper. Pat the spices in a bit and let the meat rest for an hour.

 4. Heat a grilling pan with a bit of oil. I was frying bacon on my pan just prior to frying burgers, so I used the melted grease for that to make the meat taste even better.

 5. Fry each side for no longer than 2 minutes. I’m a fan of medium rare (closer to rare), so mine was on the pan a bit less. If you prefer yours well-done, give the meat 3 minutes on each side.

 6. Now the only thing left is to assemble all your components and stuff them alongside the burgers into the sesame bun. Enjoy!






4 komentarze:

  1. Az mi w brzuchu zaburczało na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny :) Ale widząc tak wysokie burgery, zawsze zastanawiam się, jak takie wieże jeść :)

    OdpowiedzUsuń