czwartek, 6 marca 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek – Zupa cebulowa

Cebulowe muffinki zapieczone z żółtym serem i małymi grzankami.

English version below

Francuska soupe a l’oignon znana jest smakoszom na całym świecie. Lekko słodka, a jednak zdecydowanie wytrawna, ta zupa z karmelizowanej cebuli, białego wina i warzywnego bulionu jest po prostu przepyszna. Poszukując nowych pomysłów na to, jak ją przyrządzić, zrobiłyśmy z niej… muffinki. I wiecie co? Wyszło fantastycznie! I choć to zupełnie nowe wydanie znanych smaków, muffinki mają w sobie wszystko to, co w cebulowej najlepsze. Są wilgotne, mocno cebulowe, z wyczuwalną nutką wina i bulionu, zapieczone z serem i grzankami. I pachną tak nieziemsko, że nie można im się oprzeć.



Składniki:

3 duże cebule
250 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy z oliwek
3 szklanki mąki
2 łyżki masła
50 g kwaśnej śmietany
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
100 ml bulionu warzywnego

Dodatkowo:

50 g sera żółtego
100 g serka śmietankowego
2 kromki chleba


 1. Cebule pokrój w cienkie piórka. Smaż na maśle i odrobinie oliwy aż częściowo się skarmelizują. Dodaj wino i bulion i gotuj, aż płyn zredukuje się do około ¼ objętości. Dodaj tymianek, sól, pieprz. Odstaw do ostygnięcia.


 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, śmietanę i jaja. Gdy cebula ostygnie, dodaj do masy i wymieszaj.

 3. Formę na babeczki nasmaruj oliwą. Napełniaj ciastem do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut. Podana ilość ciasta wystarcza na 12 niewielkich muffinów.


 4. Podczas gdy muffiny się pieką, w rondelku zagotuj 25 ml wody. Dodaj starty żółty ser i poczekaj, aż ser zupełnie się rozpuści. Wymieszaj z kremowym serkiem.

 5. Chleb pokrój w drobną kostkę i zrumień małe grzanki na patelni.

 6. Około 2-3 minuty przed końcem pieczenia (muffinki powinny być zrumienione) wyjmij muffinki z piekarnika. Na wierzchu połóż łyżkę sera, posyp grzankami i wstaw do zapieczenia na 2 minuty. 






World in a mold: French onion soup

Onion muffins with croutons and cheesy topping.



The famous French soupe a l’oignon is a treat known to food lovers all over the world. Subtly sweet, but definitely savoury, this caramelized onion, white wine and vegetable stock soup is simply delicious. Looking for new ideas for it, we went ahead and made it into… muffins. And you know what? They turned out fantastic! And though it’s a completely new edition of the well-known flavors, these muffins are all that’s best in onion soup. Full of flavor, moist and oniony, served with cheese and little croutons on top. And they smell so good it’s absolutely impossible to resist them!


 Ingredients:

3 large onions
250 ml dry white wine
100 ml olive oil
3 cups of flour
2 tablespoons of butter
50 g sour cream
2 eggs
½ teaspoon of salt
1 pinch of white pepper
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon dried thyme
100 ml vegetable stock

Additionally:

50 g yellow cheese
100 g cream cheese
2 slices of bread


 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Chop onions in thin feathers. Fry with butter and a drizzle of oil until partially caramelized. Add wine and stock and simmer until the liquid has reduced to about ¼ in volume. Add thyme, salt, pepper and set aside to cool.

 3. In a separate bowl combine flour, baking powder, eggs, oil and sour cream. Add cooled onions and mix.

 4. Prepare muffin tin brushing it with oil and fill the cups 2/3 full. Place in the oven and bake for 20 minutes. The batter should suffice for 12 medium muffins.


 5. While the muffins are baking, boil 25 ml of water in a pot. Add grated cheese and wait until it melts completely. Mix with cream cheese.

 6. Dice the bread and toast it on a pan, making small croutons.

 7. About 2-3 before the end of baking (muffins should be slightly browned by now) take the muffins out of the oven. Place a spoonful of cheese on top of each and sprinkle with croutons. Bake for 2 more minutes.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz