Cebulowe muffinki zapieczone z żółtym serem i małymi grzankami.
English version below
Francuska soupe a l’oignon znana jest smakoszom na całym
świecie. Lekko słodka, a jednak zdecydowanie wytrawna, ta zupa z karmelizowanej
cebuli, białego wina i warzywnego bulionu jest po prostu przepyszna. Poszukując
nowych pomysłów na to, jak ją przyrządzić, zrobiłyśmy z niej… muffinki. I
wiecie co? Wyszło fantastycznie! I choć to zupełnie nowe wydanie znanych
smaków, muffinki mają w sobie wszystko to, co w cebulowej najlepsze. Są
wilgotne, mocno cebulowe, z wyczuwalną nutką wina i bulionu, zapieczone z serem
i grzankami. I pachną tak nieziemsko, że nie można im się oprzeć.
3 duże cebule
250 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy z oliwek
3 szklanki mąki
2 łyżki masła
50 g kwaśnej śmietany
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
100 ml bulionu warzywnego
Dodatkowo:
50 g sera żółtego
100 g serka śmietankowego
2 kromki chleba
1. Cebule pokrój w cienkie piórka. Smaż na maśle i
odrobinie oliwy aż częściowo się skarmelizują. Dodaj wino i bulion i gotuj, aż
płyn zredukuje się do około ¼ objętości. Dodaj tymianek, sól, pieprz. Odstaw do
ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia,
oliwę, śmietanę i jaja. Gdy cebula ostygnie, dodaj do masy i wymieszaj.
3. Formę na babeczki nasmaruj oliwą. Napełniaj
ciastem do 2/3 wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20
minut. Podana ilość ciasta wystarcza na 12 niewielkich muffinów.
4. Podczas gdy muffiny się pieką, w rondelku
zagotuj 25 ml wody. Dodaj starty żółty ser i poczekaj, aż ser zupełnie się
rozpuści. Wymieszaj z kremowym serkiem.
5. Chleb pokrój w drobną kostkę i zrumień małe
grzanki na patelni.
6. Około 2-3 minuty przed końcem pieczenia
(muffinki powinny być zrumienione) wyjmij muffinki z piekarnika. Na wierzchu
połóż łyżkę sera, posyp grzankami i wstaw do zapieczenia na 2 minuty.
World in a mold: French onion soup
Onion muffins with croutons and cheesy topping.
The famous
French soupe a l’oignon is a treat known to food lovers all over the world.
Subtly sweet, but definitely savoury, this caramelized onion, white wine and
vegetable stock soup is simply delicious. Looking for new ideas for it, we went
ahead and made it into… muffins. And you know what? They turned out fantastic! And
though it’s a completely new edition of the well-known flavors, these muffins
are all that’s best in onion soup. Full of flavor, moist and oniony, served with
cheese and little croutons on top. And they smell so good it’s absolutely
impossible to resist them!
Ingredients:
3 large
onions
250 ml dry
white wine
100 ml
olive oil
3 cups of
flour
2
tablespoons of butter
50 g sour
cream
2 eggs
½ teaspoon
of salt
1 pinch of
white pepper
1 teaspoon
of baking powder
1 teaspoon
dried thyme
100 ml
vegetable stock
Additionally:
50 g yellow
cheese
100 g cream
cheese
2 slices of
bread
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Chop onions in thin feathers. Fry
with butter and a drizzle of oil until partially caramelized. Add wine and
stock and simmer until the liquid has reduced to about ¼ in volume. Add thyme,
salt, pepper and set aside to cool.
3. In a separate bowl combine flour,
baking powder, eggs, oil and sour cream. Add cooled onions and mix.
4. Prepare muffin tin brushing it with
oil and fill the cups 2/3 full. Place in the oven and bake for 20 minutes. The
batter should suffice for 12 medium muffins.
5. While the muffins are baking, boil
25 ml of water in a pot. Add grated cheese and wait until it melts completely.
Mix with cream cheese.
6. Dice the bread and toast it on a
pan, making small croutons.
7. About 2-3 before the end of baking
(muffins should be slightly browned by now) take the muffins out of the oven.
Place a spoonful of cheese on top of each and sprinkle with croutons. Bake for
2 more minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz