Kruche ciasteczka z zieloną herbatą, przełożone słodkim marcepanem i kwaśnym limonkowym kremem.
English version below
Intensywnie zielone ciasteczka to doskonałe dopełnienie dla
popołudniowej filiżanki kawy. Chrupiące, z rozpływającym się w ustach nadzieniem.
Lekko nasączone włoskim limoncello, idealnie łączą w sobie trzy smaki – słodki,
kwaśny i gorzki. I choć nie są skomplikowane, ich wykonanie zajmuje nieco
czasu. Efekt jest jednak zdecydowanie
wart tych dodatkowych minut, bo ciasteczka są wprost przepyszne!
Kruche ciasteczka matcha
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
100 g cukru
4 żółtka
2 łyżeczki matcha green tea powder
1. Wszystkie składniki zagnieść aż do idealnego
połączenia. Ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż łatwo traci na
delikatności i twardnieje.
2. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią aluminiową i
wstaw do lodówki na około godzinę, aby dobrze się schłodziło.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5
cm i wycinaj z niego niewielkie kółka. Ciastka powinny być w sam raz na jeden
kęs.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz
około 10 minut. Nie pozwól jednak, by ciasteczka zbytnio się zrumieniły!
5. Przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Krem limonkowy
Składniki:
3 limonki
3 żółtka
80 g masła
60 g cukru
50 ml wody
1 łyżka żelatyny
Kilka kropel zielonego barwnika.
1. W kąpieli wodnej umieść sok i skórkę z limonki,
cukier i masło. Pozwól, by masło i cukier dokładnie się rozpuściły.
2. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody. Żółtka spień
delikatnie mikserem, po czym cały czas mieszając przelej je do miski lub
rondelka z pozostałymi składnikami.
3. Dodaj żelatynę i zielony barwnik. Wymieszaj
dokładnie.
4. Krem przełóż do słoiczka i nie zakręcając
pokrywki odstaw go do ostygnięcia. Gdy będzie letni włóż do lodówki, aby
żelatyna dobrze się zsiadła.
Ciasteczka:
1. Gotową masę marcepanową rozwałkuj cienko. Wytnij
kółka tej samej wielkości, co ciasteczka.
2. Kruche ciasteczka nasącz kilkoma kroplami
limoncello. Z jednej strony posmaruj kremem limonkowym. Składaj ze sobą po dwa
ciasteczka, po środku umieszczając marcepanowy krążek.
3. Polej cienką stróżką roztopionej gorzkiej
czekolady i wstaw do lodówki na około godzinę.
4. Zaparz kawę i delektuj się pysznymi zielonymi
ciasteczkami!
Matcha cookies
Shortbread matcha green tea cookies with sweet marzipan and sour lime curd filling.
Vividly
green cookies make for a perfect afternoon coffee time treat. Crunchy, with
soft filling that melts in your mouth. Soaked in Italian limoncello liquor,
they are an ideal combination of three flavors: sweet, sour and bitter. And
though they aren’t complicated, it takes a while to make them. The effect
however is definitely worth that extra bit of work, for they are truly
delicious!
Shortbread
matcha cookies
Ingredients:
300 g plain
flour
200 g soft
butter
100 g sugar
4 egg yolks
2 teaspoons
of matcha green tea powder
1. Combine all ingredients in a large
bowl. Knead only until they are well combined, for the shortbread dough likes
to toughen during kneading.
2. Wrap the dough in tin foil and place
in a fridge for about an hour. It has to be chilled really well.
3. Roll the dough so it’s about 0,5 cm
thick and cut out small circles. The cookies should be small enough to eat them
in one bite.
4. Put the cookies in the oven and bake
in 200° C for approximately 10 minutes. Do not let the cookies brown!
5. Place on a grid and allow to cool.
Lime curd
Ingredients:
3 limes
3 egg yolks
80 g butter
60 g sugar
50 ml water
1
tablespoon of gelatin powder
A couple
drops of green food coloring
1. In a water bath, dissolve butter and
sugar, adding lime zest and juice.
2. Dissolve the gelatin powder in 50 ml
of water. Foam the yolks with an electric mixer and then pour them into the
water bath, mixing vigorously all the while.
3. Add gelatin and green food coloring.
Mix thoroughly.
4. Pour the curd in a jar, but do not screw
the lid. Let the curd cool and when it’s lukewarm, put it into the fridge. The
curd should get less liquid as the
gelatin sets.
Cookies:
1. Roll the store bought marzipan
thinly. Cut circles of the same size as the cookies.
2. Soak each matcha cookie in a couple
drops of limoncello. Spread lime curd on one side of each.
3. Put two cookies together, placing
marzipan roundel in the middle.
4. Pour a thin stream of dark chocolate
over the cookies and place them in a fridge for about an hour.
5. Make yourself some delicious coffee
and enjoy the green deliciousness!
Wyjątkowo urocze maleństwa, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńmega, mega, mega! ale mi się spodobały, urzekły wręcz!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne maleństwa, poproszę o kilka do kawy!!!!
OdpowiedzUsuń