wtorek, 25 marca 2014

Matcha, limonka i marcepan, czyli zielone ciasteczka

Kruche ciasteczka z zieloną herbatą, przełożone słodkim marcepanem i kwaśnym limonkowym kremem.


English version below

Intensywnie zielone ciasteczka to doskonałe dopełnienie dla popołudniowej filiżanki kawy. Chrupiące, z rozpływającym się w ustach nadzieniem. Lekko nasączone włoskim limoncello, idealnie łączą w sobie trzy smaki – słodki, kwaśny i gorzki. I choć nie są skomplikowane, ich wykonanie zajmuje nieco czasu. Efekt jest jednak  zdecydowanie wart tych dodatkowych minut, bo ciasteczka są wprost przepyszne!


Kruche ciasteczka matcha

Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
100 g cukru
4 żółtka
2 łyżeczki matcha green tea powder

 1. Wszystkie składniki zagnieść aż do idealnego połączenia. Ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż łatwo traci na delikatności i twardnieje.

 2. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na około godzinę, aby dobrze się schłodziło.

 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wycinaj z niego niewielkie kółka. Ciastka powinny być w sam raz na jeden kęs.

 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz około 10 minut. Nie pozwól jednak, by ciasteczka zbytnio się zrumieniły!

 5. Przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.


Krem limonkowy

Składniki:

3 limonki
3 żółtka
80 g masła
60 g cukru
50 ml wody
1 łyżka żelatyny
Kilka kropel zielonego barwnika.

 1. W kąpieli wodnej umieść sok i skórkę z limonki, cukier i masło. Pozwól, by masło i cukier dokładnie się rozpuściły.

 2. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody. Żółtka spień delikatnie mikserem, po czym cały czas mieszając przelej je do miski lub rondelka z pozostałymi składnikami.

 3. Dodaj żelatynę i zielony barwnik. Wymieszaj dokładnie.

 4. Krem przełóż do słoiczka i nie zakręcając pokrywki odstaw go do ostygnięcia. Gdy będzie letni włóż do lodówki, aby żelatyna dobrze się zsiadła.


Ciasteczka:

 1. Gotową masę marcepanową rozwałkuj cienko. Wytnij kółka tej samej wielkości, co ciasteczka.

 2. Kruche ciasteczka nasącz kilkoma kroplami limoncello. Z jednej strony posmaruj kremem limonkowym. Składaj ze sobą po dwa ciasteczka, po środku umieszczając marcepanowy krążek.

 3. Polej cienką stróżką roztopionej gorzkiej czekolady i wstaw do lodówki na około godzinę.


 4. Zaparz kawę i delektuj się pysznymi zielonymi ciasteczkami! 






Matcha cookies

Shortbread matcha green tea cookies with sweet marzipan and sour lime curd filling.



Vividly green cookies make for a perfect afternoon coffee time treat. Crunchy, with soft filling that melts in your mouth. Soaked in Italian limoncello liquor, they are an ideal combination of three flavors: sweet, sour and bitter. And though they aren’t complicated, it takes a while to make them. The effect however is definitely worth that extra bit of work, for they are truly delicious!


Shortbread matcha cookies

Ingredients:

300 g plain flour
200 g soft butter
100 g sugar
4 egg yolks
2 teaspoons of matcha green tea powder

 1. Combine all ingredients in a large bowl. Knead only until they are well combined, for the shortbread dough likes to toughen during kneading.

 2. Wrap the dough in tin foil and place in a fridge for about an hour. It has to be chilled really well.

 3. Roll the dough so it’s about 0,5 cm thick and cut out small circles. The cookies should be small enough to eat them in one bite.

 4. Put the cookies in the oven and bake in 200° C for approximately 10 minutes. Do not let the cookies brown!

 5. Place on a grid and allow to cool.


Lime curd

Ingredients:

3 limes
3 egg yolks
80 g butter
60 g sugar
50 ml water
1 tablespoon of gelatin powder
A couple drops of green food coloring

 1. In a water bath, dissolve butter and sugar, adding lime zest and juice.

 2. Dissolve the gelatin powder in 50 ml of water. Foam the yolks with an electric mixer and then pour them into the water bath, mixing vigorously all the while.

 3. Add gelatin and green food coloring. Mix thoroughly.

 4. Pour the curd in a jar, but do not screw the lid. Let the curd cool and when it’s lukewarm, put it into the fridge. The curd should  get less liquid as the gelatin sets.


Cookies:

 1. Roll the store bought marzipan thinly. Cut circles of the same size as the cookies.

 2. Soak each matcha cookie in a couple drops of limoncello. Spread lime curd on one side of each.

 3. Put two cookies together, placing marzipan roundel in the middle.

 4. Pour a thin stream of dark chocolate over the cookies and place them in a fridge for about an hour.

 5. Make yourself some delicious coffee and enjoy the green deliciousness! 

4 komentarze: