niedziela, 23 marca 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek – Pesto genovese



Bazyliowe babeczki z aromatycznym dipem z suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami nerkowca

Pesto genovese to jeden z klasyków włoskiej kuchni. Idealny dodatek do makaronów, a w dodatku tak prosty i szybki w przygotowaniu. Zastanawiałam się, czy uda mi się odtworzyć ten smak w formie babeczek. Wyszły bardzo delikatne, ale smak czosnku i bazylii był wyczuwalny. Tym razem orzeszki pinii zastąpiłam nerkowcami. W połączeniu z lekko ostrym dipem z suszonych pomidorów smakowały pysznie!






































Babeczki bazyliowe

Składniki (ok. 12 babeczek)

pęczek bazylii (1 doniczka)
5 ząbków czosnku
100 g podprażonych nerkowców
40 g parmezanu, startego
ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
350 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego

1.  Bazylię, czosnek, nerkowce, parmezan oraz oliwę zblenduj do momentu uzyskania dość jednolitej konsystencji, dopraw szczyptą soli.

2.  Do pesto stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując.

3.  Dodaj proszek do pieczenia oraz jogurt grecki i zmiksuj. W razie gdyby masa była zbyt gęsta, dodaj więcej jogurtu.

4.  Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.



Dip

Składniki

2 łyżki jogurtu greckiego
100 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
100 g podprażonych nerkowców
¼  łyżeczki chili w proszku

1.  Wszystkie składniki dokładnie zblenduj (odłóż kilka nerkowców do dekoracji).
 




World in a mold: Pesto genovese




Basil muffins topped with dried tomatoes dip and roasted cashew nuts.

Pesto genovese is one of many classics of Italian cuisine. It’s a perfect addition to pasta, so easy and quick in preparation. I wondered whether I could recreate its flavor in a form of muffins. They turned out to be very delicate, however the flavor of garlic and basil was perceptible. This time I replaced pine nuts with cashew nuts. Together with slightly spicy dried tomatoes dip they tasted delicious!



Basil pesto muffins

Ingredients (for about 12 muffins)

bunch of fresh basil
5 cloves of garlic
100 g roasted cashew nuts
40 g parmesan
about 4 tablespoons olive oil
pinch of salt
350 g plain flour
½ teaspoon baking powder
2 tablespoons greek yoghurt

1.  Blend together: basil, garlic, cashew nuts, parmesan and olive oil until everything is well mixed, season with salt.

2.  Add flour to pesto gradually, mixing all the time.

3.  Add baking powder and greek yoghurt, mix again. If the batter is too thick, add more youghurt.

4.  Bake in 180°C for 15 minutes.






































Dip

Ingredients

2 tablespoons greek yoghurt
100 g cream cheese
6 dried tomatoes
1 clove of garlic
100 g roasted cashew nuts
¼ teaspoon chili powder

1.  Blend together all the ingredients (put aside some cashew nuts for decorating).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz