Bazyliowe
babeczki z aromatycznym dipem z suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami
nerkowca
Pesto genovese to jeden z klasyków włoskiej kuchni. Idealny dodatek do
makaronów, a w dodatku tak prosty i szybki w przygotowaniu. Zastanawiałam się,
czy uda mi się odtworzyć ten smak w formie babeczek. Wyszły bardzo delikatne,
ale smak czosnku i bazylii był wyczuwalny. Tym razem orzeszki pinii zastąpiłam nerkowcami.
W połączeniu z lekko ostrym dipem z suszonych pomidorów smakowały pysznie!
Babeczki
bazyliowe
Składniki
(ok. 12 babeczek)
pęczek
bazylii (1 doniczka)
5 ząbków czosnku
100 g
podprażonych nerkowców
40 g
parmezanu, startego
ok. 4
łyżki oliwy z oliwek
szczypta
soli
350 g mąki
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
jogurtu greckiego
1.
Bazylię, czosnek, nerkowce, parmezan oraz oliwę zblenduj do momentu
uzyskania dość jednolitej konsystencji, dopraw szczyptą soli.
2.
Do pesto stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując.
3.
Dodaj proszek do pieczenia oraz jogurt grecki i zmiksuj. W razie gdyby
masa była zbyt gęsta, dodaj więcej jogurtu.
4.
Piecz w temperaturze 180°C
przez 15 minut.
Dip
Składniki
2 łyżki
jogurtu greckiego
100 g
serka śmietankowego (np. Philadelphia)
6
suszonych pomidorów
1 ząbek
czosnku
100 g
podprażonych nerkowców
¼ łyżeczki chili w proszku
1.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj (odłóż kilka nerkowców do
dekoracji).
World in a mold: Pesto genovese
Basil muffins topped with
dried tomatoes dip and roasted cashew nuts.
Pesto genovese is one of
many classics of Italian cuisine. It’s a perfect addition to pasta, so easy and
quick in preparation. I wondered whether I could recreate its flavor in a form
of muffins. They turned out to be very delicate, however the flavor of garlic
and basil was perceptible. This time I replaced pine nuts with cashew nuts.
Together with slightly spicy dried tomatoes dip they tasted delicious!
Basil pesto muffins
Ingredients (for about 12
muffins)
bunch of fresh basil
5 cloves of garlic
100 g roasted cashew nuts
40 g parmesan
about 4 tablespoons olive oil
pinch of salt
350 g plain flour
½ teaspoon baking powder
2 tablespoons greek yoghurt
1. Blend
together: basil, garlic, cashew nuts, parmesan and olive oil until everything
is well mixed, season with salt.
2. Add
flour to pesto gradually, mixing all the time.
3. Add
baking powder and greek yoghurt, mix again. If the batter is too thick, add
more youghurt.
4. Bake
in 180°C for 15 minutes.
Dip
Ingredients
2 tablespoons greek yoghurt
100 g cream cheese
6 dried tomatoes
1 clove of garlic
100 g roasted cashew nuts
¼ teaspoon chili powder
1. Blend
together all the ingredients (put aside some cashew nuts for decorating).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz