czwartek, 27 marca 2014

Różowy torcik

Biszkoptowe blaty przełożone śmietankową pianką, okryte delikatnym miodowo-orzechowym kremem.


English version below

Zupełnie bez okazji i powodu upiekłam tort. A właściwie torcik, bo wystarczyło go na cztery kawałki. Dlaczego jest różowy? Bo koniecznie chciałam wypróbować nowy kolor barwnika. I pomimo zupełnej przypadkowości okoliczności powstania, tort był pyszny. Lekkie jak piórko biszkoptowe blaty zyskały zdecydowanego smaku dzięki nasączeniu cytryną i alkoholem. Pianka z powodzeniem zastępuje ciężkie kremy maślane, a warstwa pijanego miodowo – orzechowego mascarpone dopełnia pysznej całości.


Blaty biszkoptowe

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Różowy barwnik spożywczy

 1. Oddziel białka od żółtek.

 2. Do żółtek dodaj połowę cukru i utrzyj na jasną, puszystą masę.

 3. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier.

 4. Przełóż pianę do miski z utartymi żółtkami. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.

 5. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

 6. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodając kilka kropel różowego barwnika. Jeśli chcesz, możesz zabarwić całą masę.

 7. Przygotuj dwie niewielkie tortownice (moja jest naprawdę miniaturowa – ma około 12 cm średnicy). Spód i boki wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij masą biszkoptową do 2/3 wysokości.

 8. Piecz w 180° C przez 30 minut.

 9. Po wystygnięciu przekrój każdy z biszkoptów na dwa blaty tej samej grubości.


Śmietankowa pianka

Składniki:

350 ml kremówki
1 cytryna
1,5 łyżki żelatyny
60 ml wody

 1. Uwaga – piankę przygotuj tuż przed przełożeniem ciasta!

 2. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i odrobinę otartej skórki cytrynowej.

 3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i gdy ostygnie, cienką strużką wlej do śmietany, cały czas mieszając.

 4. Jeśli chcesz, do pianki również możesz dodać nieco różowego barwnika.


Krem

Składniki:

500 g mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki wódki
2 żółtka
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru

 1. W dużej misce połącz mascarpone, miód, wódkę i żółtka.

 2. Orzechy posiekaj drobno i upraż na patelni, pod koniec dodając 1 łyżeczkę cukru. Połącz z pozostałymi składnikami.

 3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki wody.

 4. Cały czas mieszając, wlej rozpuszczoną czekoladę do masy. Wstaw do lodówki na około godzinę, by krem dobrze się schłodził.


Tort

 1. Blaty nasącz sokiem z 1 cytryny wymieszanym z 3 łyżkami wódki.

 2. Przekładaj jeszcze luźną pianką.


 3. Boki i wierzch tortu pokryj kremem i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby pianka i krem dobrze stężały.


Pink layer cake

Four layers of sponge cake filled with whipped cream foam, covered in honey and walnut frosting



With no reason or occasion, I’ve baked a layer cake. A miniature layer cake actually, since it was only enough for four pieces. Why pink? Well, I just really wanted to try out the new food coloring. But despite those random circumstances of creation, the cake was delicious. Light as a cloud sponge cake are given a new dimension when soaked in vodka and lemon juice. The foam is a successful substitute for heavy buttercream and the outer layer of drunken honey-walnut mascarpone frosting is the perfect complement for a delicious entirety.


Sponge cake

Ingredients:

6 eggs
1 cup of flour
1 cup of sugar
1 teaspoon of baking powder
Pink food dye

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Separate egg whites and yolks.

 3. Whisk the yolks with half the sugar, until light and airy.

 4. Whisk the egg whites until you receive the ‘stiff peaks’, gradually adding the remaining sugar.

 5. Add the egg white foam to the yolks. Stir gently with a wooden spoon, until perfectly combined.

 6. Add sieved flour and baking powder. Stir gently. Divide the mixture in two, adding a couple droplets of pink dye to one of the parts.

 7. Prepare two small cake tins (mine are really tiny – they’re about 12 cm in diameter). Grease the sides and bottom with butter or oil and dust with a little bit of flour. Fill the form 2/3 full.

 8. Bake in 180° C for 30 minutes.

 9. Take the cake out of the form, let it cool and then cut each one in two halves.


Whipped cream foam

Ingredients:

350 ml of rich sweet cream
1 lemon
1 ½ tablespoon of gelatin powder
60 ml water

 1. Note: prepare the foam just before filling the cake.

 2. Whip the cream. Add squeezed juice of one lemon and a bit of lemon zest.

 3. Dissolve the gelatin in hot water and let it cool a bit. Next pour into the cream, mixing all the while.

 4. If you want, you can add a bit of pink dye to the foam as well.


Honey and walnut frosting

Ingredients:

500 g mascarpone
100 g of white chocolate
2 tablespoons of vodka
2 egg yolks
1 cup of walnuts
1 tablespoon of honey
1 teaspoon of sugar

 1. In a large bowl combine mascarpone, honey, vodka and egg yolks.

 2. Finely chop the walnuts and roast them with a teaspoon of sugar. Add to the bowl.

 3. Melt the chocolate in a water bath adding 2 tablespoons of water.

 4. Mixing all the time, pour melted chocolate into the crème. Place in a fridge for about an hour, for it needs to chill properly.


Layer cake

 1. Soak the sponge cake layers with a mixture of lemon juice (of 1 lemon) and vodka (3 tablespoons).

 2. Layer the cake with freshly made and still foam, before it sets.

 3. Frost the sides and top of your cake with honey and walnut frosting.

 4. The cake should be in a fridge for at least 2 hours, so the foam and frosting set well. 

1 komentarz: