Biszkoptowe blaty przełożone śmietankową pianką, okryte delikatnym miodowo-orzechowym kremem.
Zupełnie bez okazji i powodu upiekłam tort. A właściwie
torcik, bo wystarczyło go na cztery kawałki. Dlaczego jest różowy? Bo koniecznie
chciałam wypróbować nowy kolor barwnika. I pomimo zupełnej przypadkowości
okoliczności powstania, tort był pyszny. Lekkie jak piórko biszkoptowe blaty
zyskały zdecydowanego smaku dzięki nasączeniu cytryną i alkoholem. Pianka z
powodzeniem zastępuje ciężkie kremy maślane, a warstwa pijanego miodowo –
orzechowego mascarpone dopełnia pysznej całości.
Blaty biszkoptowe
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Różowy barwnik spożywczy
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Do żółtek dodaj połowę cukru i utrzyj na jasną,
puszystą masę.
3. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając
pozostały cukier.
4. Przełóż pianę do miski z utartymi żółtkami.
Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.
5. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj.
6. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich
dodając kilka kropel różowego barwnika. Jeśli chcesz, możesz zabarwić całą
masę.
7. Przygotuj dwie niewielkie tortownice (moja jest
naprawdę miniaturowa – ma około 12 cm średnicy). Spód i boki wysmaruj tłuszczem
i oprósz mąką. Napełnij masą biszkoptową do 2/3 wysokości.
8. Piecz w 180° C przez 30 minut.
9. Po wystygnięciu przekrój każdy z biszkoptów na
dwa blaty tej samej grubości.
Śmietankowa pianka
Składniki:
350 ml kremówki
1 cytryna
1,5 łyżki żelatyny
60 ml wody
1. Uwaga – piankę przygotuj tuż przed przełożeniem
ciasta!
2. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj wyciśnięty sok z
cytryny i odrobinę otartej skórki cytrynowej.
3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i gdy
ostygnie, cienką strużką wlej do śmietany, cały czas mieszając.
4. Jeśli chcesz, do pianki również możesz dodać
nieco różowego barwnika.
Krem
Składniki:
500 g mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki wódki
2 żółtka
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru
1. W dużej misce połącz mascarpone, miód, wódkę i
żółtka.
2. Orzechy posiekaj drobno i upraż na patelni, pod
koniec dodając 1 łyżeczkę cukru. Połącz z pozostałymi składnikami.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając 2
łyżki wody.
4. Cały czas mieszając, wlej rozpuszczoną czekoladę
do masy. Wstaw do lodówki na około godzinę, by krem dobrze się schłodził.
Tort
1. Blaty nasącz sokiem z 1 cytryny wymieszanym z 3
łyżkami wódki.
2. Przekładaj jeszcze luźną pianką.
3. Boki i wierzch tortu pokryj kremem i wstaw do
lodówki na co najmniej 2 godziny, aby pianka i krem dobrze stężały.
Pink layer cake
Four layers of sponge cake filled with whipped cream foam, covered in honey and walnut frosting
With no
reason or occasion, I’ve baked a layer cake. A miniature layer cake actually,
since it was only enough for four pieces. Why pink? Well, I just really wanted
to try out the new food coloring. But despite those random circumstances of
creation, the cake was delicious. Light as a cloud sponge cake are given a new
dimension when soaked in vodka and lemon juice. The foam is a successful substitute
for heavy buttercream and the outer layer of drunken honey-walnut mascarpone
frosting is the perfect complement for a delicious entirety.
Sponge cake
Ingredients:
6 eggs
1 cup of
flour
1 cup of
sugar
1 teaspoon
of baking powder
Pink food
dye
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Separate egg whites and yolks.
3. Whisk the yolks with half the sugar,
until light and airy.
4. Whisk the egg whites until you
receive the ‘stiff peaks’, gradually adding the remaining sugar.
5. Add the egg white foam to the yolks.
Stir gently with a wooden spoon, until perfectly combined.
6. Add sieved flour and baking powder.
Stir gently. Divide the mixture in two, adding a couple droplets of pink dye to
one of the parts.
7. Prepare two small cake tins (mine
are really tiny – they’re about 12 cm in diameter). Grease the sides and bottom
with butter or oil and dust with a little bit of flour. Fill the form 2/3 full.
8. Bake in 180° C for 30 minutes.
9. Take the cake out of the form, let
it cool and then cut each one in two halves.
Whipped
cream foam
Ingredients:
350 ml of
rich sweet cream
1 lemon
1 ½ tablespoon
of gelatin powder
60 ml water
1. Note: prepare the foam just before
filling the cake.
2. Whip the cream. Add squeezed juice
of one lemon and a bit of lemon zest.
3. Dissolve the gelatin in hot water
and let it cool a bit. Next pour into the cream, mixing all the while.
4. If you want, you can add a bit of
pink dye to the foam as well.
Honey and
walnut frosting
Ingredients:
500 g
mascarpone
100 g of
white chocolate
2
tablespoons of vodka
2 egg yolks
1 cup of
walnuts
1
tablespoon of honey
1 teaspoon
of sugar
1. In a large bowl combine mascarpone,
honey, vodka and egg yolks.
2. Finely chop the walnuts and roast
them with a teaspoon of sugar. Add to the bowl.
3. Melt the chocolate in a water bath
adding 2 tablespoons of water.
4. Mixing all the time, pour melted
chocolate into the crème. Place in a fridge for about an hour, for it needs to
chill properly.
Layer cake
1. Soak the sponge cake layers with a
mixture of lemon juice (of 1 lemon) and vodka (3 tablespoons).
2. Layer the cake with freshly made and
still foam, before it sets.
3. Frost the sides and top of your cake
with honey and walnut frosting.
4. The cake should be in a fridge for
at least 2 hours, so the foam and frosting set well.
Śliczny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń