niedziela, 9 marca 2014

Dresdener Handbrot

Dresdener Handbrot, czyli niemiecki nadziewany chlebek.


English version below

Po raz pierwszy Handbrotem zajadałam się na jarmarku bożonarodzeniowym w Dreźnie. Serwowany na ciepło w formie wielkiej, nadzianej buły, z łyżką gęstej śmietany i świeżym szczypiorkiem na wierzchu zasmakował mi tak, że musiałam odtworzyć go w domu. Przepis okazał się bardzo prosty, choć niełatwy do znalezienia. Za to efekt wart był poszukiwań – Handbrot wyszedł wyśmienity! Jeszcze tylko kufel piwa i można delektować się tym tradycyjnym drezdeńskim smakołykiem.


Składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 żółtko
60 g masła
20 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
200 g sera cheddar
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
200 g boczku wędzonego

 1. Rozprowadź drożdze w ciepłym mleku, dodaj cukier. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.

 2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

 3. Wyrobione ciasto przełóż do oprószonej odrobiną mąki miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym, suchym miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

 4. Podczas gdy ciasto wyrasta, drobno zetrzyj ser i posiekaj szczypiorek. Boczek pokrój w bardzo małą kosteczkę i podsmaż na patelni, aż będzie ładnie zrumieniony.

 5. Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości mniej więcej 1,5 cm. Na środku rozprowadź 1 łyżkę śmietany, posyp serem, boczkiem i szczypiorkiem. Zbierz boki nad nadzieniem i dokładnie sklej ciasto; tak samo postępuj z końcami.


 6. Na wierzchu ciasta zrób nacięcia. Dzięki temu po upieczeniu będzie można odrywać gotowe porcje Handbrota. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

 7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 30 minut (w zależności od wielkości czas pieczenia może się wahać), aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.


 8. Podawaj na ciepło, z gęstą śmietaną, posypany szczypiorkiem.





Dresdener Handbrot, or stuffed German bread.



The first time I tried Dresdener Handbrot at the Christmas Market in Dresden. This warm, huge bun filled with cheese and bacon is an exceptional treat. Served with a spoonful of thick sour cream and fresh chives, Handbrot will be every bread lover’s dream. I decided to recreate it at home lately. The recipe turned out to be quite simple, though rather difficult to obtain. But the result was worth the search - Handbrot came out delicious! Just a pint of beer and you can enjoy the traditional Dresden delicacy.


Ingredients:

500 g plain flour
250 ml warm milk
1 egg + 1 yolk
60 g butter
20 g fresh yeast
1 pinch of salt
1 pinch of sugar
200 g cheddar cheese
150 ml rich sour cream
1 bunch of fresh chives
200 g smoked bacon

 1. Mix yeast with warm milk, adding a pinch of sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm, draft-free place to rise for about 20 minutes.

 2. Place all the remaining ingredients in a large bowl. Add the yeast mixture and knead for about 10 minutes, until the dough is smooth and flexible.

 3. Place the dough in a flour-sprinkled bowl. Cover with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft-free place for about 1,5 hour. The dough should double in bulk.

 4. While the dough is rising, finely grate cheese and chop fresh chives. Chop the bacon in very small dices and fry on a pan until it’s nicely browned.

 5. Roll the dough to a rectangular shape. It should be about 1,5 cm thick. Spread a tablespoon of sour cream in the middle, sprinkle with cheese, chives and bacon. Gather sides over the filling and precisely join them together; do the same with the ends.


 6. Make cuts across the top of your Handbrot – it will be easier to pull apart the portions when it’s ready. Brush with eggwash.

 7. Place in the oven and bake for about 30 minutes (depending on how big is the Handbrot) in 180° C, until the top is crispy and golden.

 8. Serve warm with a spoonful of thick sour cream and chives. 


4 komentarze:

  1. Nigdy takiego chlebka nie jadłem - wygląda fantastycznie ! Zapisuje i będę robił te pyszności ;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, ten chlebek wygląda niesamowicie!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spotkałam się jeszcze z tym chlebkiem, wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń