Dresdener Handbrot, czyli niemiecki nadziewany chlebek.
English version below
Po raz pierwszy Handbrotem zajadałam się na jarmarku
bożonarodzeniowym w Dreźnie. Serwowany na ciepło w formie wielkiej, nadzianej
buły, z łyżką gęstej śmietany i świeżym szczypiorkiem na wierzchu zasmakował mi
tak, że musiałam odtworzyć go w domu. Przepis okazał się bardzo prosty, choć
niełatwy do znalezienia. Za to efekt wart był poszukiwań – Handbrot wyszedł
wyśmienity! Jeszcze tylko kufel piwa i można delektować się tym tradycyjnym
drezdeńskim smakołykiem.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 żółtko
60 g masła
20 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
200 g sera cheddar
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
200 g boczku wędzonego
1. Rozprowadź drożdze w ciepłym mleku, dodaj
cukier. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na około 20 minut.
2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj
rozczyn drożdżowy i wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i
gładkie.
3. Wyrobione ciasto przełóż do oprószonej odrobiną
mąki miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym, suchym
miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić
swoją objętość.
4. Podczas gdy ciasto wyrasta, drobno zetrzyj ser i
posiekaj szczypiorek. Boczek pokrój w bardzo małą kosteczkę i podsmaż na
patelni, aż będzie ładnie zrumieniony.
5. Gotowe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o
grubości mniej więcej 1,5 cm. Na środku rozprowadź 1 łyżkę śmietany, posyp
serem, boczkiem i szczypiorkiem. Zbierz boki nad nadzieniem i dokładnie sklej
ciasto; tak samo postępuj z końcami.
6. Na wierzchu ciasta zrób nacięcia. Dzięki temu po
upieczeniu będzie można odrywać gotowe porcje Handbrota. Posmaruj jajkiem
roztrzepanym z wodą.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez
około 30 minut (w zależności od wielkości czas pieczenia może się wahać), aż
wierzch będzie ładnie zrumieniony.
8. Podawaj na ciepło, z gęstą śmietaną, posypany
szczypiorkiem.
Dresdener Handbrot, or stuffed German bread.
The first
time I tried Dresdener Handbrot at the Christmas Market in Dresden. This warm,
huge bun filled with cheese and bacon is an exceptional treat. Served with a
spoonful of thick sour cream and fresh chives, Handbrot will be every bread
lover’s dream. I decided to recreate it at home lately. The recipe turned out
to be quite simple, though rather difficult to obtain. But the result was worth
the search - Handbrot came out delicious! Just a pint of beer and you can enjoy
the traditional Dresden delicacy.
Ingredients:
500 g plain
flour
250 ml warm
milk
1 egg + 1
yolk
60 g butter
20 g fresh
yeast
1 pinch of
salt
1 pinch of
sugar
200 g
cheddar cheese
150 ml rich
sour cream
1 bunch of
fresh chives
200 g
smoked bacon
1. Mix yeast with warm milk, adding a
pinch of sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm,
draft-free place to rise for about 20 minutes.
2. Place all the remaining ingredients
in a large bowl. Add the yeast mixture and knead for about 10 minutes, until
the dough is smooth and flexible.
3. Place the dough in a flour-sprinkled
bowl. Cover with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft-free place for
about 1,5 hour. The dough should double in bulk.
4. While the dough is rising, finely
grate cheese and chop fresh chives. Chop the bacon in very small dices and fry
on a pan until it’s nicely browned.
5. Roll the dough to a rectangular
shape. It should be about 1,5 cm thick. Spread a tablespoon of sour cream in
the middle, sprinkle with cheese, chives and bacon. Gather sides over the
filling and precisely join them together; do the same with the ends.
6. Make cuts across the top of your Handbrot
– it will be easier to pull apart the portions when it’s ready. Brush with
eggwash.
7. Place in the oven and bake for about
30 minutes (depending on how big is the Handbrot) in 180° C, until the top is
crispy and golden.
8. Serve warm with a spoonful of thick sour cream
and chives.
Nigdy takiego chlebka nie jadłem - wygląda fantastycznie ! Zapisuje i będę robił te pyszności ;) !
OdpowiedzUsuńSuper, koniecznie daj znać jak wyszło :)
UsuńBardzo ciekawy przepis, ten chlebek wygląda niesamowicie!: )
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z tym chlebkiem, wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń