wtorek, 11 marca 2014

Bezy miętowe i krem czekoladowy

Deser idealny, czyli miętowe bezy z gęstym, czekoladowym kremem.


English version below

Odkryłam niedawno, że uwielbiam bezy. I choć nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami, te lekkie białe chmurki bardzo mi smakują. Najbardziej lubię, kiedy bezy są chrupiące i suche na zewnątrz, ale wnętrze pozostaje lekko ciągnące. Te, choć pozornie białe, wewnątrz skrywają subtelnie zielony, miętowy środek. Z czekoladowym kremem wyglądają i smakują wybornie. Chrupiąca beza, delikatny krem,  głęboki smak czekolady i orzeźwiająca mięta – temu deserowi nie można się oprzeć!


Bezy miętowe

Składniki:

3 białka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka syropu miętowego lub ½ łyżeczki pasty miętowej

 1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.

 2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

 3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przygotuj rękaw i wybraną tylkę do dekoracji i rozpocznij wyciskanie masy na pergamin. Masa powinna wystarczyć na około 6 niezbyt dużych bez.

 4. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C. Natychmiast zmniejsz temperaturę do 110° C i piecz przez około godzinę.

 5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Bezy powinny się suszyć minimum 2 godziny.


Krem czekoladowy

Składniki:

70 g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
50 g nutelli
100 g kremowego serka śmietankowego
75 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki chili

 1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą. Odstaw aby masa nieco ostygła.

 2. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając dodaj do ostudzonej czekolady.

 3. Przy pomocy miksera połącz masę z nutellą i kremowym serkiem; dodaj chili. Wstaw do lodówki na okło godzinę, by krem stężał i dobrze się schłodził.


 4. Podawaj prosto z lodówki, posypane chałwą, z ułożoną na wierzchu bezą skropioną syropem miętowym.






Chocolate custard and mint meringues

A perfect dessert: minty meringues with rich chocolate custard.



I’ve recently discovered I happen to love meringues. And though I’m not usually a huge fan of sweet snacks, I truly enjoy those light white cloud-like treats. For me a perfect meringue must be dry and crunchy on the outside, while still a bit gooey inside. The ones we are presenting you today have a subtly green and minty surprise within. Place them on top of rich chocolate custard to make a perfect dessert that you just won’t be able to resist!


Mint meringues

Ingredients:

3 egg whites
100g fine sugar
1 tablespoon of potato flour
½ teaspoons of white wine vinegar
1 teaspoon of mint syrup or ½ teaspoon of mint paste

 1.       Preheat the oven to 140°C
2.       Whisk the egg whites gradually adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of the process ensures the foam won’t get over beaten.
 3.       After making sure the foam is perfectly stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with a wooden spoon.
 4.       Line a baking tray with baking paper. Prepare a pastry bag and a decorating tip and squeeze the mass in a desired shape.  The mixture should suffice for 6 medium meringues.
 5.       Reduce the oven temperature to 110° C and put the meringues in. Bake for an hour.
 6.       When the meringues are done baking, turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringues should dry for a minimum of 2 hours.


Chocolate custard

Ingredients:

70 g butter
3 egg yolks
1 cup of confectioners’ sugar
50 g Nutella
100 g cream cheese
75 g dark chocolate
½ teaspoon of chili powder

 1. In a water bath, melt butter and chocolate. Set aside to cool.

 2. Whisk yolks and sugar to a fluffy, light mixture. Add cooled chocolate, mixing all the while.

 3. Using an electric mixer combine the batter with Nutella and cream cheese; add chili. Put into the fridge for an hour – the custard will cool and thicken.

 4. Serve well chilled, topped with mint meringue and sprinkled with mint syrup.





4 komentarze:

  1. o matko.. ty tutaj połączyłaś same cuda!! Nutella, beza-no mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rajuśku..boski deser :) Połączenie mięty z czekoladą jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, coś wspaniałego... Takiemu deserowi nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń