Deser idealny, czyli miętowe bezy z gęstym, czekoladowym kremem.
English version below
Odkryłam niedawno, że uwielbiam bezy. I choć nie przepadam
za zbyt słodkimi wypiekami, te lekkie białe chmurki bardzo mi smakują.
Najbardziej lubię, kiedy bezy są chrupiące i suche na zewnątrz, ale wnętrze
pozostaje lekko ciągnące. Te, choć pozornie białe, wewnątrz skrywają subtelnie
zielony, miętowy środek. Z czekoladowym kremem wyglądają i smakują wybornie.
Chrupiąca beza, delikatny krem, głęboki
smak czekolady i orzeźwiająca mięta – temu deserowi nie można się oprzeć!
Bezy miętowe
Składniki:
3 białka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka syropu miętowego lub ½ łyżeczki pasty miętowej
1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając
do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono
nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.
2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i
błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą
łyżką.
3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przygotuj
rękaw i wybraną tylkę do dekoracji i rozpocznij wyciskanie masy na pergamin.
Masa powinna wystarczyć na około 6 niezbyt dużych bez.
4. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C.
Natychmiast zmniejsz temperaturę do 110° C i piecz przez około godzinę.
5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl
drzwiczki. Bezy powinny się suszyć minimum 2 godziny.
Krem czekoladowy
Składniki:
70 g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
50 g nutelli
100 g kremowego serka śmietankowego
75 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki chili
1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą.
Odstaw aby masa nieco ostygła.
2. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Cały czas mieszając dodaj do ostudzonej czekolady.
3. Przy pomocy miksera połącz masę z nutellą i
kremowym serkiem; dodaj chili. Wstaw do lodówki na okło godzinę, by krem stężał
i dobrze się schłodził.
4. Podawaj prosto z lodówki, posypane chałwą, z
ułożoną na wierzchu bezą skropioną syropem miętowym.
Chocolate custard and mint meringues
A perfect dessert: minty meringues with rich chocolate custard.
I’ve
recently discovered I happen to love meringues. And though I’m not usually a
huge fan of sweet snacks, I truly enjoy those light white cloud-like treats.
For me a perfect meringue must be dry and crunchy on the outside, while still a
bit gooey inside. The ones we are presenting you today have a subtly green and
minty surprise within. Place them on top of rich chocolate custard to make a
perfect dessert that you just won’t be able to resist!
Mint meringues
Ingredients:
3 egg
whites
100g fine
sugar
1
tablespoon of potato flour
½ teaspoons
of white wine vinegar
1 teaspoon
of mint syrup or ½ teaspoon of mint paste
1. Preheat the oven to 140°C
2. Whisk the egg whites gradually
adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of
the process ensures the foam won’t get over beaten.
3. After making sure the foam is
perfectly stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with
a wooden spoon.
4. Line a baking tray with baking paper.
Prepare a pastry bag and a decorating tip and squeeze the mass in a desired
shape. The mixture should suffice for 6 medium
meringues.
5. Reduce the oven temperature to 110°
C and put the meringues in. Bake for an hour.
6. When the meringues are done baking,
turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringues should dry
for a minimum of 2 hours.
Chocolate custard
Ingredients:
70 g butter
3 egg yolks
1 cup of
confectioners’ sugar
50 g
Nutella
100 g cream
cheese
75 g dark
chocolate
½ teaspoon
of chili powder
1. In a water bath, melt butter and
chocolate. Set aside to cool.
2. Whisk yolks and sugar to a fluffy,
light mixture. Add cooled chocolate, mixing all the while.
3. Using an electric mixer combine the
batter with Nutella and cream cheese; add chili. Put into the fridge for an
hour – the custard will cool and thicken.
4. Serve well chilled, topped with mint
meringue and sprinkled with mint syrup.
wygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńo matko.. ty tutaj połączyłaś same cuda!! Nutella, beza-no mniam!
OdpowiedzUsuńO rajuśku..boski deser :) Połączenie mięty z czekoladą jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego... Takiemu deserowi nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń