poniedziałek, 17 marca 2014

Gruszka, szynka parmeńska i maliny, czyli sałatka nieco inaczej.

Gruszka przekładana szynką parmeńską, roszponką, serem kozim i prażonymi włoskimi orzechami i ciepłym malinowym sosem.

English version below

Wraz z nadejściem wiosny chętnie porzucam miski gorącej zupy i ciepłe dania na rzecz czegoś lżejszego. W kuchni i na stole królują więc przeróżne sałatki . A że sałatki to niekończące możliwości łączenia smaków i kolorów, nie wygląda na to, żeby szybko miały mi się znudzić. Ta, którą prezentuję dzisiaj to raczej znane połączenie owoca, sera i szynki, jednak niepowtarzalnego smaku nadaje jej ciepły malinowy sos. Pyszna, prosta, a jednak efektowna. Stała na talerzu przez dłuższy czas, bo wyglądała zbyt ładnie, by ją zdekonstruować.


Składniki:

1 duża gruszka
4 plastry szynki parmeńskiej
30 g sera koziego
Garść roszponki
Kilka orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru

Sos malinowy:

½ szklanki malin
1 łyżka octu malinowego
1 łyżka miodu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki soku z cytryny
1 szczypta białego pieprzu


 1. Gruszkę przekrój w poprzek na kilka równych plastrów. Staraj się, by cięcia były równoległe. Aby gruszka się nie przewracała, odetnij cienki plasterek u podstawy.

 2. Na drobnych oczkach zetrzyj ser i porwij plastry szynki. Na rozgrzanej patelni upraż orzechy z cukrem.

 3. W rondelku umieść wszystkie składniki sosu. Gotuj na małym ogniu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

 4. Gruszkę przekładaj w dowolnej kombinacji roszponką, szynką, serem i orzechami. Jeszcze ciepłym sosem możesz polać kolejne warstwy lub ukończoną sałatkę. 





Pear, prosciutto and raspberries: a layered salad.

Prosciutto, lamb’s lettuce, goat cheese and roasted walnuts layered pear with warm raspberry drizzle.



With the arrival of spring I gladly substitute bowls of hot soup and warm dishes for something lighter. And so lately it’s been all about salads. And since there are endless possibilities of combining flavors and colors, it doesn’t look like I will get enough of them soon. This salad is a rather known combination of fruit, cheese and ham, but I love the touch of warm raspberry sauce with it. And boy, does it look good!


Ingredients:

1 large pear
4 slices of prosciutto
30 g goat cheese
A handful of lamb’s lettuce
A handful of walnuts
1 teaspoon of sugar

Raspberry drizzle:

½ cup of raspberries
1 tablespoon of raspberry vinegar
1 tablespoon of honey
½ teaspoon of salt
½ teaspoon of lemon juice
1 pinch of white pepper


 1. Vertically cut the pear into 4-5 even slices. To stop the fruit from toppling cut a thin slice at its base.

 2. Grate the cheese finely and tear prosciutto into small pieces. Heat a frying pan and roast the walnuts adding a teaspoon of sugar.

 3. In a small pot mix all the ingredients for raspberry drizzle. Let it simmer until it reduces and thickens.

 4. Layer the pear with lamb’s lettuce, ham, cheese and walnuts. While the raspberry sauce is still warm, drizzle it either on each layer or the finished salad.




1 komentarz:

  1. nie dość, że ta sałatka musi być przepyszna to jeszcze to genialne podanie... świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń