Wytrawne babeczki z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i pistacjami, w towarzystwie pikantnego zielonego dipu.
English version below
Gorgonzola, pistacje i suszone pomidory to niezawodnie
pyszne połączenie. Co prawda nie każdemu odpowiada mocny smak tego włoskiego
sera, ale jego zwolenników babeczki zdecydowanie zachwycą. Lekkie, aromatyczne
i proste w przygotowaniu, idealne w ramach słonej przekąski czy szybkiego
lunchu. Najlepsze na ciepło, pełne rozpuszczonego sera. Palce lizać!
Składniki:
3 szklanki mąki
100 g sera gorgonzola
1 szklanka mleka
¾ szklanki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki oleju (można wykorzystać ten, którym zalane były
pomidory)
¾ szklanki pistacji
Kilka suszonych pomidorów
1. Pistacje obierz i posiekaj drobno. Ser pokrój na
równe kawałeczki, tak samo postępując z pomidorami.
2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki
oprócz gorgonzoli. Masa nie powinna być zbyt gładka, nie mieszaj więc zbyt
dokładnie.
3. Przygotuj formę i papilotki do babeczek. Napełniaj
do 2/3 wysokości foremki, w sam środek
wkładając kawałek sera. Piecz w 180° C przez 15-20 minut (aż babeczki wyrosną i
ładnie zrumienią się z wierzchu).
4. Podawaj z pikantnym dipem z avocado lub sosem
czosnkowym. Smacznego!
Pikantny dip z avocado:
1. Przygotuj: 1 duże avocado, tabasco, 1 łyżkę
majonezu, sok z połowy cytryny, 1 papryczkę chili, kilka suszonych pomidorów i
sól.
2. Wymieszaj składniki w blenderze i podawaj z
babeczkami.
Gorgonzola cupcakes
Savoury cupcakes with gorgonzola, sundries tomatoes and pistachios, served with a spicy green dip.
Gorgonzola,
pistachios and sundried tomatoes are a foolproof and delicious combination. And
though not everybody likes the strong flavor of this Italian cheese, its fans
will definitely love those cupcakes. Light, flavorful, aromatic and easy to
make. Perfect as a salty snack or a quick lunch, they are best when warm, with
a melting cheesy inside. Oh so good!
Ingredients:
3 cups of
plain flour
100 g
gorgonzola
1 cup of
milk
¾ cup of
natural yogurt
1 large egg
½ teaspoon
of salt
1 teaspoon
of baking powder
½ cup of
oil
¾ cup of
pistachios
Couple of
sundried tomatoes
1. Peel and finely chop the pistachios.
Dice the cheese into equal pieces; do as follows with the tomatoes.
2. In a large bowl mix together all
ingredients except for the cheese. The batter should not be too smooth!
3. Prepare a muffin tin and paper cupcake
forms. Fill them 2/3 full, placing a piece of cheese in the very middle. Bake
in 180° C for 15-20 minutes (right until the cupcakes rise and the tops are
nicely browned).
4. Serve with a spicy avocado dip or
garlic sauce. Enjoy!
Spicy
avocado dip:
1. Prepare: 1 large avocado, tabasco, 1
tablespoon of mayo, juice of half a lemon, 1 chili pepper, a couple of sundried
tomatoes and salt.
2. Blend all the ingredients together
and serve with your cupcakes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz