wtorek, 1 kwietnia 2014

Babeczki z gorgonzolą

Wytrawne babeczki z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i pistacjami, w towarzystwie pikantnego zielonego dipu.


English version below

Gorgonzola, pistacje i suszone pomidory to niezawodnie pyszne połączenie. Co prawda nie każdemu odpowiada mocny smak tego włoskiego sera, ale jego zwolenników babeczki zdecydowanie zachwycą. Lekkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu, idealne w ramach słonej przekąski czy szybkiego lunchu. Najlepsze na ciepło, pełne rozpuszczonego sera. Palce lizać!


Składniki:

3 szklanki mąki
100 g sera gorgonzola
1 szklanka mleka
¾ szklanki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki oleju (można wykorzystać ten, którym zalane były pomidory)
¾ szklanki pistacji
Kilka suszonych pomidorów


 1. Pistacje obierz i posiekaj drobno. Ser pokrój na równe kawałeczki, tak samo postępując z pomidorami.

 2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz gorgonzoli. Masa nie powinna być zbyt gładka, nie mieszaj więc zbyt dokładnie.

 3. Przygotuj formę i papilotki do babeczek. Napełniaj do 2/3 wysokości  foremki, w sam środek wkładając kawałek sera. Piecz w 180° C przez 15-20 minut (aż babeczki wyrosną i ładnie zrumienią się z wierzchu).

 4. Podawaj z pikantnym dipem z avocado lub sosem czosnkowym. Smacznego!


Pikantny dip z avocado:

 1. Przygotuj: 1 duże avocado, tabasco, 1 łyżkę majonezu, sok z połowy cytryny, 1 papryczkę chili, kilka suszonych pomidorów i sól.

 2. Wymieszaj składniki w blenderze i podawaj z babeczkami.





Gorgonzola cupcakes

Savoury cupcakes with gorgonzola, sundries tomatoes and pistachios, served with a spicy green dip.



Gorgonzola, pistachios and sundried tomatoes are a foolproof and delicious combination. And though not everybody likes the strong flavor of this Italian cheese, its fans will definitely love those cupcakes. Light, flavorful, aromatic and easy to make. Perfect as a salty snack or a quick lunch, they are best when warm, with a melting cheesy inside. Oh so good!


Ingredients:

3 cups of plain flour
100 g gorgonzola
1 cup of milk
¾ cup of natural yogurt
1 large egg
½ teaspoon of salt
1 teaspoon of baking powder
½ cup of oil
¾ cup of pistachios
Couple of sundried tomatoes


 1. Peel and finely chop the pistachios. Dice the cheese into equal pieces; do as follows with the tomatoes.

 2. In a large bowl mix together all ingredients except for the cheese. The batter should not be too smooth!

 3. Prepare a muffin tin and paper cupcake forms. Fill them 2/3 full, placing a piece of cheese in the very middle. Bake in 180° C for 15-20 minutes (right until the cupcakes rise and the tops are nicely browned).

 4. Serve with a spicy avocado dip or garlic sauce. Enjoy!

Spicy avocado dip:

 1. Prepare: 1 large avocado, tabasco, 1 tablespoon of mayo, juice of half a lemon, 1 chili pepper, a couple of sundried tomatoes and salt.

 2. Blend all the ingredients together and serve with your cupcakes.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz