Mocno czekoladowe babeczki z nutką chili i płynnym czekoladowym nadzieniem.
English version below
Kto nie lubi czekolady? Tak, wiem – głupie pytanie. Te
babeczki są tak czekoladowe, jak tylko się da – pełne ciemnego kakao, z
chrupiącymi kawałkami czekolady, skrywające nadzienie z Nutelli. Słodkie, wilgotne
i pikantne, zaspokoją każdego miłośnika czekoladowych wypieków. A do tego mają
magiczną moc – znikają w mgnieniu oka ;)
Składniki (12 babeczek):
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
¾ szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody rozpuszczalnej
50 g kakao
100 g masła
2 jajka
1 łyżeczka chili
1 laska wanilii
½ szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
Nutella lub inny krem czekoladowy
1. Suche skłaniki przesiej przez sito i wymieszaj w
dużej misce.
2. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Kawę
rozpuść w ¼ szklanki wrzątku i także pozostaw do wystygnięcia.
3. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki,
dodając przestudzone masło i kawę.
4. Dodaj miksturę do suchych składników i wymieszaj
dokładnie, aż uzyskasz dość gładką masę.
5. Do masy dodaj groszki lub posiekaną w drobne
kawałeczki czekoladę oraz wyskrobane nasionka wanilii i wymieszaj.
6. Przygotuj formę na babeczki. Napełniaj papilotki
lub foremki w 1/3. Na środku każdej babeczki umieść małą łyżeczkę nutelli lub
innego kremu czekoladowego. Ponownie nałóż ciasto, wypełniając foremki w 2/3. Babeczki
sporo urosną!
7. Wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°
C i piecz przez 25 minut.
8. Babeczki pozostaw do ostygnięcia i posyp cukrem
pudrem. Smacznego!
Chocolate and chili cupcakes
Incredibly chocolate cupcakes with a subtle hint of chili and molten Nutella inside.
Who doesn’t
love chocolate? A silly question, really. Those cupcakes are about as chocolate
as it gets – made with dark cocoa powder, filled with Nutella and chocolate
chips. Sweet, moist and spicy, they will satisfy any chocolate cravings you
might have. But be careful, they are so good you won’t know how to stop!
Ingredients
(for 12 cupcakes):
2 cups of
flour
1 cup of
sugar
¾ cup of
milk
2
tablespoons of instant coffee
1 teaspoon
of baking powder
1 teaspoon
of baking soda
50 g dark
cocoa powder
100 g
butter
2 eggs
1 teaspoon
of chili powder
1 vanilla
bean
½ cup of
chocolate drops
Nutella or
other chocolate spread
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Sieve all dry ingredients into a
large bowl.
3. Melt the butter and let it cool a
bit. Make your instant coffee in ¼ cup of hot water and let it cool as well.
4. In a separate bowl, mix together all
wet ingredients, adding cooled butter and coffee.
5. Add the mixture to your dry
ingredients and mix thoroughly until smooth.
6. Add in chocolate drops and scraped vanilla
seeds and stir.
7. Prepare a cupcake form. Fill each
mold 1/3 full and then place a teaspoon of Nutella in the middle of each
cupcake. Cover with batter filling the molds 2/3 full. The cupcake will rise
nicely while baking.
8. Place the cupcake tray in the oven
and bake for 25 minutes.
9. Let the cupcakes cool and sprinkle
them with some powder sugar. Enjoy!
Those look amazing! So chocolatey!
OdpowiedzUsuń