wtorek, 15 kwietnia 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek - gazpacho

Pomidorowe babeczki z kremowym toppingiem z fety i świeżą warzywną salsą.


English version below

Gazpacho, czyli orzeźwiająca zupa Hiszpanów, u nas gości w postaci babeczek. Małe pomidorowe kąski są tak intensywne w smaku i kolorze, że nie sposób się im oprzeć. Podawane z kremową, słoną fetą i – jak przystało na gazpacho – salsą ze świeżych ogórków, pomidorów i papryki są ciekawą i przede wszystkim pyszną wariacją na temat tej potrawy. Smacznego!


Składniki:

4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
½ szklanki kefiru
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 jaja
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego 30%
½ kostki bulionu warzywnego


 1. Suche składniki przesiej do dużej miski.

 2. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno i podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokruszoną kostkę bulionową i zalej 1 szklanką wody. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

 3. W osobnym naczyniu połącz jaja, kefir, rozpuszczone masło i pomidorową masę. Wlej do suchych składników i wymieszaj mikserem na wysokich obrotach, aż składniki idealnie się połączą, a masa będzie gładka.

 4. Przygotuj 24 niewielki foremki do babeczek. Wypełniaj je masą niemal do pełna i piecz w 180° C przez 20 minut.

 5. Po wystudzeniu babeczki udekoruj kremową fetą (1 opakowanie fety wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego) i świeżą salsą.



Salsa z pomidorów, ogórka i papryki


Składniki:

 1 pomidor
½ ogórka świeżego
1 niewielka papryka
Kilka listków świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku

 1. Warzywa posiekaj w bardzo drobną kosteczkę.

 2. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną drobno bazylię i wymieszaj.

 3. Układaj na toppingu z fety. 




World in a mold: Gazpacho

Tomato cupcakes with creamy feta cheese topping and fresh vegetable salsa.



Gazpacho, a refreshing Spanish soup, we served as flavorful cupcakes. These small tomato bites are so intense in both flavor and color, it’s practically impossible to resist them. Topped with some creamy feta cheese and – just like a gazpacho – fresh cucumber, tomato and pepper salsa, these cupcakes are an interesting and just delicious variation of the famous dish. Enjoy!


Ingredients:

4 cups of plain flour
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon of baking soda
100 g butter
½ cup of buttermilk
1 tablespoon of sugar
1 tablespoon of salt
2 eggs
1 large onion
3 cloves of garlic
100 g 30% tomato paste
½ cube of vegetable stock


 1. Sieve all dry ingredients into a large bowl.

 2. Finely chop the onion and garlic and fry it adding a tablespoon of olive oil. Add tomato paste, crumbled stock cube and one cup of water. Mix thoroughly and leave to cool.

 3. In a separate bowl combine eggs, buttermilk, melted butter and tomato mixture. Pour to your dry ingredients and mix with an electric mixer until all ingredients are perfectly combined and the batter is smooth.

 4. Prepare 24 small cupcake molds. Fill them almost full with the batter and bake in 180° C for 20 minutes.

 5. When the cupcakes are cooled, top them with some creamy feta cheese (mix one package of feta with one tablespoon of greek yogurt) and fresh salsa.



Salsa


Ingredients:

1 tomato
½ fresh cucumbers
1 small bell pepper
Couple leaves of fresh basil
1 tablespoon of olive oil
Salt and pepper

 1. Finely dice your vegetables.

 2. Pour in olive oil; add salt, pepper and chopped basil and mix.

 3. Place on top of each cupcake.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz