… czyli 3 warstwy z jednej masy.
English version below
Delikatny, kremowy spód odrobinę przypomina gęsty krem
budyniowy. Nad nim zaś tworzy się warstwa lekkiego jak piórko, puszystego
biszkoptu, a dzieło wieńczy zrumieniona, twarda góra. Tak właśnie wygląda
ciasto magiczne. I choć wydaje się, że może być skomplikowane, jest to jedno z
prostszych, a przy tym bardziej efektownych ciast, jakie w ostatnim czasie
robiłam. Słodkie, rozpływające się w ustach, podczas pieczenia tworzy trzy
różne warstwy. Uwielbiam je posmarowane kajmakiem i posypane odrobiną soli, która
dodaje całości nieco charakteru. Smacznego!
Składniki:
4 jaja
½ l ciepłego mleka
125 g masła
140 g cukru pudru
120 g mąki
Skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka octu jabłkowego
1. Żółtka ubij z połową cukru na bardzo puszystą,
jasną masę. Dodaj skórkę otartą z cytryn, miękkie masło i mieszaj mikserem na
wysokich obrotach aż do idealnego połączenia składników.
2. Ciepłe mleko dodawaj w trzech partiach, za
każdym razem miksując tak długo, aż mleko nieco się wchłonie, a masa zacznie
gęstnieć.
3. W międzyczasie ubij białka z pozostałą ilością
cukru. Do ubitych dodaj ocet i delikatnie wymieszaj mikserem.
4. Do ciasta dodaj przesianą mąkę i białka.
Wymieszaj delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.
5. Masa będzie dość płynna i taka właśnie ma być.
Nie należy dodawać do niej więcej mąki, gdyż ciasto nie wytrąci podczas
pieczenia oddzielnych warstw.
6. Piekarnik nagrzej do 180° C. Ciasto przelej
ostrożnie do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw
do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 160° C.
7. Piecz 50 minut, aż wierzch będzie mocno
zrumieniony, a patyczek suchy.
8. Ciasta nie należy od razu podawać lub wyjmować z
formy. Po ostudzeniu wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej
pozostaw je tam na noc.
9. Dobrze schłodzone posmaruj kajmakiem i posyp solą,
lub po prostu posyp cukrem pudrem. Pyszne będzie w każdej postaci!
The Magic Cake
… 3 layers within one cake!
Delicate,
creamy bottom slightly resembles dense pudding. Above it is a layer of light
and fluffy sponge cake, topped with a beautifully browned crumble. This is
exactly what the magic cake looks like. And though it may sound rather
complicated, it’s actually one of the easier and still most effective cakes I’ve
done in a while. Sweet and moreish, the cake creates three different layers
while baking. I love it with salty caramel spread on top, which gives it a
whole new flavor burst. Enjoy!
Ingredients:
4 eggs
½ l warm
milk
125 g
butter
140 g
powder sugar
120 g flour
Zest of 2
lemons
1 teaspoon
of apple vinegar
1. Whisk egg yolks with half of the
sugar until light and fluffy. Add lemon zest, softened butter and mix on high
speed with an electric mixer till all the ingredients are perfectly combined.
2. Add milk in parts, 1/3 at a time.
Each time mix until the milk incorporates into the batter and the mass thickens
a bit.
3. In the meantime whisk the egg whites
with the remaining sugar. When they create the stiff peaks, add vinegar and mix
gently.
4. Add sieved flour and egg foam to the
batter. Mix them in gently, using a wooden spoon.
5. The batter will be rather liquid and
it’s exactly how it’s supposed to be. Do not add more flour cause then the cake
will not separate into three layers.
6. Set your oven to 180° C. Pour the
batter into a greased pan. Place in the oven and instantly lower the
temperature to 160° C. Bake for 50 minutes.
7. The cake should not be served or
taken out of the pan instantly after baking. Let it cool a bit and place in the
fridge afterwards for a minimum of 4 hours. Better yet, keep it in the fridge
overnight.
8. Top the chilled cake with some thick
caramel and sprinkle with kosher salt, or simply dust it with powder sugar. It will
be delicious no matter what the topping!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz