piątek, 25 kwietnia 2014

Magiczne ciasto

… czyli 3 warstwy z jednej masy.


English version below

Delikatny, kremowy spód odrobinę przypomina gęsty krem budyniowy. Nad nim zaś tworzy się warstwa lekkiego jak piórko, puszystego biszkoptu, a dzieło wieńczy zrumieniona, twarda góra. Tak właśnie wygląda ciasto magiczne. I choć wydaje się, że może być skomplikowane, jest to jedno z prostszych, a przy tym bardziej efektownych ciast, jakie w ostatnim czasie robiłam. Słodkie, rozpływające się w ustach, podczas pieczenia tworzy trzy różne warstwy. Uwielbiam je posmarowane kajmakiem i posypane odrobiną soli, która dodaje całości nieco charakteru. Smacznego!


Składniki:

4 jaja
½ l ciepłego mleka
125 g masła
140 g cukru pudru
120 g mąki
Skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka octu jabłkowego


 1. Żółtka ubij z połową cukru na bardzo puszystą, jasną masę. Dodaj skórkę otartą z cytryn, miękkie masło i mieszaj mikserem na wysokich obrotach aż do idealnego połączenia składników.

 2. Ciepłe mleko dodawaj w trzech partiach, za każdym razem miksując tak długo, aż mleko nieco się wchłonie, a masa zacznie gęstnieć.

 3. W międzyczasie ubij białka z pozostałą ilością cukru. Do ubitych dodaj ocet i delikatnie wymieszaj mikserem.

 4. Do ciasta dodaj przesianą mąkę i białka. Wymieszaj delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.

 5. Masa będzie dość płynna i taka właśnie ma być. Nie należy dodawać do niej więcej mąki, gdyż ciasto nie wytrąci podczas pieczenia oddzielnych warstw.

 6. Piekarnik nagrzej do 180° C. Ciasto przelej ostrożnie do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 160° C.

 7. Piecz 50 minut, aż wierzch będzie mocno zrumieniony, a patyczek suchy.


 8. Ciasta nie należy od razu podawać lub wyjmować z formy. Po ostudzeniu wstaw je do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej pozostaw je tam na noc.


 9. Dobrze schłodzone posmaruj kajmakiem i posyp solą, lub po prostu posyp cukrem pudrem. Pyszne będzie w każdej postaci!









The Magic Cake

… 3 layers within one cake!



Delicate, creamy bottom slightly resembles dense pudding. Above it is a layer of light and fluffy sponge cake, topped with a beautifully browned crumble. This is exactly what the magic cake looks like. And though it may sound rather complicated, it’s actually one of the easier and still most effective cakes I’ve done in a while. Sweet and moreish, the cake creates three different layers while baking. I love it with salty caramel spread on top, which gives it a whole new flavor burst. Enjoy!


Ingredients:

4 eggs
½ l warm milk
125 g butter
140 g powder sugar
120 g flour
Zest of 2 lemons
1 teaspoon of apple vinegar


 1. Whisk egg yolks with half of the sugar until light and fluffy. Add lemon zest, softened butter and mix on high speed with an electric mixer till all the ingredients are perfectly combined.

 2. Add milk in parts, 1/3 at a time. Each time mix until the milk incorporates into the batter and the mass thickens a bit.

 3. In the meantime whisk the egg whites with the remaining sugar. When they create the stiff peaks, add vinegar and mix gently.

 4. Add sieved flour and egg foam to the batter. Mix them in gently, using a wooden spoon.

 5. The batter will be rather liquid and it’s exactly how it’s supposed to be. Do not add more flour cause then the cake will not separate into three layers.

 6. Set your oven to 180° C. Pour the batter into a greased pan. Place in the oven and instantly lower the temperature to 160° C. Bake for 50 minutes.

 7. The cake should not be served or taken out of the pan instantly after baking. Let it cool a bit and place in the fridge afterwards for a minimum of 4 hours. Better yet, keep it in the fridge overnight.


 8. Top the chilled cake with some thick caramel and sprinkle with kosher salt, or simply dust it with powder sugar. It will be delicious no matter what the topping! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz