środa, 7 maja 2014

Krążki cebulowe

Krążki cebuli pieczone w chrupiącej, pikantnej panierce.

English version below

Krążki cebulowe odkryłam właściwie niedawno, gdy w spiżarni nazbierało się już tyle cebuli, że koniecznie trzeba było coś z niej zrobić. Obtoczone w aromatycznej mieszance upiekłam w piekarniku, choć zazwyczaj smaży się je na głębokim tłuszczu. Chrupiące krążki maczane w pikantnym sosie są tak smaczne, że nie można się od nich oderwać.


Składniki:

3 duże cebule
2 szklanki maślanki
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
½ łyżeczki soli
2 jaja
Kilka gałązek świeżego tymianku


 1. Cebule pokrój w grube plastry. Delikatnie oddziel od siebie krążki i umieść je w dużej misce. Zalej maślanką, dodaj świeży tymianek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

 2. Jajka roztrzep w miseczce. W drugiej misce wymieszaj mąki i przyprawy.

 3. Krążki maczaj po kolei w panierce, jajku i ponownie w panierce. Układaj na wyłożonej pergaminem blaszce.

 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Po 15 minutach przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.


 5. Podawaj z dowolnym sosem. Smacznego!




 Onion rings

 Crispy and spicy baked onion rings.


I’ve discovered onion rings quite recently, when I wandered into the pantry to find a ridiculous amount of onions.   Rolled in aromatic mixture, I baked them in the oven to avoid the additional fat that comes with deep-frying. Dipped in some spicy sauce, the onion rings were simply delicious.


Ingredients:

3 large onions
2 cups of buttermilk
1 cup of corn flour
½ cup of plain flour
½ teaspoon of herb pepper
½ teaspoon of smoked sweet paprika
½ teaspoon of salt
2 eggs
Small bunch of fresh thyme


 1. Cut your onions in thick, even slices. Gently separate the rings and place them in a large bowl. Pour in buttermilk, add fresh thyme and tightly cover with tin foil. Put into the fridge for a minimum of 4 hours.

 2. Whisk the eggs together in a small bowl. In a separate dish mix flours and spices.

 3. Dip the onion rings as follows: flour mixture, egg, flour mixture. Place the rings on a paper lined baking tray.

 4. Bake the rings in 180° C. Turn them over after 15 minutes and bake for 15 more.

 5. Serve with your favorite dip. Enjoy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz