Krążki cebuli pieczone w chrupiącej, pikantnej panierce.
English version below
Krążki cebulowe odkryłam właściwie niedawno, gdy w spiżarni
nazbierało się już tyle cebuli, że koniecznie trzeba było coś z niej zrobić. Obtoczone
w aromatycznej mieszance upiekłam w piekarniku, choć zazwyczaj smaży się je na
głębokim tłuszczu. Chrupiące krążki maczane w pikantnym sosie są tak smaczne,
że nie można się od nich oderwać.
Składniki:
3 duże cebule
2 szklanki maślanki
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
½ łyżeczki soli
2 jaja
Kilka gałązek świeżego tymianku
1. Cebule pokrój w grube plastry. Delikatnie
oddziel od siebie krążki i umieść je w dużej misce. Zalej maślanką, dodaj
świeży tymianek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do lodówki na co
najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Jajka roztrzep w miseczce. W drugiej misce
wymieszaj mąki i przyprawy.
3. Krążki maczaj po kolei w panierce, jajku i
ponownie w panierce. Układaj na wyłożonej pergaminem blaszce.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Po 15
minutach przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.
5. Podawaj z dowolnym sosem. Smacznego!
Onion rings
Crispy and
spicy baked onion rings.
I’ve
discovered onion rings quite recently, when I wandered into the pantry to find
a ridiculous amount of onions. Rolled in aromatic mixture, I baked them in
the oven to avoid the additional fat that comes with deep-frying. Dipped in
some spicy sauce, the onion rings were simply delicious.
Ingredients:
3 large
onions
2 cups of
buttermilk
1 cup of
corn flour
½ cup of
plain flour
½ teaspoon
of herb pepper
½ teaspoon
of smoked sweet paprika
½ teaspoon
of salt
2 eggs
Small bunch
of fresh thyme
1. Cut your onions in thick, even
slices. Gently separate the rings and place them in a large bowl. Pour in
buttermilk, add fresh thyme and tightly cover with tin foil. Put into the fridge
for a minimum of 4 hours.
2. Whisk the eggs together in a small
bowl. In a separate dish mix flours and spices.
3. Dip the onion rings as follows:
flour mixture, egg, flour mixture. Place the rings on a paper lined baking
tray.
4. Bake the rings in 180° C. Turn them
over after 15 minutes and bake for 15 more.
5. Serve with your favorite dip. Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz