środa, 14 maja 2014

Mascarpone i limonka, czyli sernik na zimno

Delikatny, kremowy sernik na zimno z agrestową galaretką, nutką limonki i mascarpone.


English version below

Na sernik na zimno ochotę mam zawsze. Z owocami, galaretkami, na słodki, kwaśny i nieco bardziej wytrawny - w każdej postaci smakuje wybornie. Dziś przedstawiam więc prosty przepis na lekki i kremowy sernik z mascarpone, przykryty agrestową galaretką. Niezbyt słodki, z lekką nutą kwaskowej limonki, wyjęty prosto z lodówki będzie idealnym orzeźwiającym deserem. Smacznego!


Składniki:

500 g mascarpone
250 g jogurtu greckiego
250 g kremowego twarogu
4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
1 limonka
2 łyżki cukru waniliowego
2 galaretki agrestowe lub cytrynowe


 1. Mascarpone, jogurt, zmielony twaróg (równie dobrze sprawdzi się ten dostępny w wiaderkach) i cukier dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

 2. Galaretki rozpuść w 2/3 wody podanych w przepisie. Odstaw do ostygnięcia.

 3. Do masy dodaj otartą skórkę i sok z limonki.

 4. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Poczekaj chwilę aż nieco ostygnie i cały czas mieszając wlej do masy. Masę przełóż do dużej tortownicy. Jeśli chcesz, na spodzie ułóż połamane herbatniki.

 5. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie się zsiadać, wylej ją na ciasto. Pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało.





Mascarpone and lime – the perfect no-bake cheesecake

Delicate and creamy no-bake mascarpone and lime cheesecake, with gooseberry jelly on top.



I could probably eat no-bake cheesecakes all the time. Whether with fresh fruits, jellies, sweet, tangy or a bit more sophisticated, the cold cheesecake is always delicious. And so, today I give you a simple recipe for a light and creamy mascarpone no-bake cheesecake topped with gooseberry jelly. Not too sweet, with a tangy hint of lime, it’s the perfect refreshing dessert. Enjoy!


Ingredients:

500 g mascarpone
250 g Greek Yogurt
250 g finely ground fresh curd
4 tablespoons of gelatin powder
1/3 cup of boiling water
1 lime
2 tablespoons of vanilla sugar
2 gooseberry or lemon jellies


 1. Mix together mascarpone, yogurt, curd (the cheesecake cheese or curd will do) and sugar. Use an electric mixer to combine the ingredients perfectly.

 2. Dissolve the jellies in 2/3 of the amount of water given on the package. Put your jelly aside until it starts setting.

 3. Add lemon zest and juice to the mixture.

 4. Dissolve the gelatin powder in 1/3 cup of boiling water. Wait for it to cool a bit and next pour into the base while mixing thoroughly. Pour the batter into a large cake tin. If you want, place some pettit buerre biscuits on the bottom.

 5. Put your cake into the fridge. When the jelly starts to set, pour it over your cake. Place in a fridge again for a couple of hours, so that the cake sets nicely. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz