piątek, 23 maja 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek – Pina Colada

Ananasowe babeczki z kokosowo-czekoladowym kremem.


English version below

Popularny koktajl w babeczkowym wydaniu smakuje wyśmienicie! Wilgotne ananasowe babeczki i zaprawiony rumem krem kokosowy z białą czekoladą tworzą zgrany duet. Najlepsze podane dobrze schłodzone, posypane płatkami lub wiórkami kokosa, prezentują się równie dobrze, jak smakują. I jedna po drugiej, znikają w mgnieniu oka!  


Babeczki ananasowe

Składniki:

1 i 2/3 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
¾ szklanki brązowego cukru
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
120 ml soku z ananasa
100 ml mleczka kokosowego

 1. Przesiej suche składniki do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, masło, sok z ananasa i mleczko kokosowe.

 2. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj mikserem aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

 3. Foremki na babeczki napełnij do 2/3 wysokości. Moje są dość małe, więc z podanej ilości składników wyszło 16 babeczek.

 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 20 minut. Babeczki są dość wilgotne, więc nie urosną zbyt mocno.

 5. Przed udekorowaniem kremem babeczki powinny całkowicie ostygnąć.


Krem kokosowy

Składniki:

200 ml śmietany kremówki
70 g białej czekolady
1 łyżka masła
200 g śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
1 limonka
1 łyżka rumu

 1. Ubij na sztywno bitą śmietanę.

 2. Jeśli korzystasz ze śmietanki kokosowej, ubij ją na sztywno w osobnym naczyniu. Jeśli z mleczka, proces będzie przebiegał nieco inaczej. Zawartość puszki z mleczkiem w tym wypadku nie powinna być jednolita – mleczko powinno rozdzielić się dwie warstwy: na gęstą, białą masę i wodę, która zazwyczaj opada na dno puszki.  Do ubijania wodę należy odlać i korzystać tylko z oddzielonej gęstej substancji – w przeciwnym razie krem będzie wodnisty i nie będzie trzymał formy.

 3. Delikatnie połącz dwie ubite śmietanki.

 4. W małym rondelku rozpuść pokruszoną drobno czekoladę i masło.

 5. Cały czas mieszając wlej czekoladę do masy śmietanowej. Dodaj wyciśnięty sok z limonki i rum.

 6. Przed dekorowaniem babeczek krem wstaw do lodówki na minimum godzinę.


 7. Po udekorowaniu babeczki z kremem przechowuj w lodówce. Smacznego!




World in a mold: famous dishes in cupcake form – Pina Colada

Pineapple cupcakes with coconut white chocolate frosting.



Pina colada as a cupcake? Yes, please! Moist and moreish pineapple cupcakes and coconut white chocolate frosting with a hint of rum make for the perfect duet. Best served properly chilled, dusted with some coconut flakes, they look just as good as they taste. And one by one, they will be gone in no time!


Pineapple cupcakes

Ingredients:

1 and 2/3 cup of plain flour
½ teaspoon of baking powder
½ teaspoon of baking soda
½ teaspoon of salt
¾ cup of cane sugar
100 g butter, softened
1 large egg
120 ml pineapple juice
100 ml coconut milk

 1. Sieve all dry ingredients in a large bowl. In a separate dish mix together egg, butter, pineapple juice and coconut milk.

 2. Pour into the dry ingredients and mix with an electric mixer until perfectly smooth.

 3. Fill the cupcake molds 2/3 full. Mine were rather small, so the mixture made for 16 little cupcakes.

 4. Bake for 20 minutes in 180° C. Since the cupcakes are rather moist, they won’t rise too much.

 5. Let the cupcakes cool down completely before decorating them.


Coconut frosting

Ingredients:

200 ml full cream
70 g white chocolate
1 tablespoon of butter
200 g coconut cream
1 lime
1 tablespoon of rum

 1. Separately whip cream and coconut cream. When whipped, gently combine the two together.

 2. In a small pot melt together finely chopped chocolate and butter.

 3. Pour the chocolate into the cream, mixing gently all the while. Add lime juice and rum.

 4. The frosting should be in a fridge for a minimum of two hours before you decorate your cupcakes.

 5. After decorating them, keep the cupcakes in a fridge. Enjoy! 





4 komentarze: