Ananasowe babeczki z kokosowo-czekoladowym kremem.
English version below
Popularny koktajl w babeczkowym wydaniu smakuje wyśmienicie!
Wilgotne ananasowe babeczki i zaprawiony rumem krem kokosowy z białą czekoladą
tworzą zgrany duet. Najlepsze podane dobrze schłodzone, posypane płatkami lub
wiórkami kokosa, prezentują się równie dobrze, jak smakują. I jedna po drugiej,
znikają w mgnieniu oka!
Babeczki ananasowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
¾ szklanki brązowego cukru
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
120 ml soku z ananasa
100 ml mleczka kokosowego
1. Przesiej suche składniki do dużej miski. W
osobnym naczyniu wymieszaj jajko, masło, sok z ananasa i mleczko kokosowe.
2. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj
mikserem aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
3. Foremki na babeczki napełnij do 2/3 wysokości. Moje
są dość małe, więc z podanej ilości składników wyszło 16 babeczek.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz
przez 20 minut. Babeczki są dość wilgotne, więc nie urosną zbyt mocno.
5. Przed udekorowaniem kremem babeczki powinny
całkowicie ostygnąć.
Krem kokosowy
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
70 g białej czekolady
1 łyżka masła
200 g śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
1 limonka
1 łyżka rumu
1. Ubij na sztywno bitą śmietanę.
2. Jeśli korzystasz ze śmietanki kokosowej, ubij ją
na sztywno w osobnym naczyniu. Jeśli z mleczka, proces będzie przebiegał nieco
inaczej. Zawartość puszki z mleczkiem w tym wypadku nie powinna być jednolita –
mleczko powinno rozdzielić się dwie warstwy: na gęstą, białą masę i wodę, która
zazwyczaj opada na dno puszki. Do
ubijania wodę należy odlać i korzystać tylko z oddzielonej gęstej substancji –
w przeciwnym razie krem będzie wodnisty i nie będzie trzymał formy.
3. Delikatnie połącz dwie ubite śmietanki.
4. W małym rondelku rozpuść pokruszoną drobno
czekoladę i masło.
5. Cały czas mieszając wlej czekoladę do masy
śmietanowej. Dodaj wyciśnięty sok z limonki i rum.
6. Przed dekorowaniem babeczek krem wstaw do
lodówki na minimum godzinę.
7. Po udekorowaniu babeczki z kremem przechowuj w
lodówce. Smacznego!
World in a mold: famous dishes in cupcake form – Pina Colada
Pineapple cupcakes with coconut white chocolate frosting.
Pina colada
as a cupcake? Yes, please! Moist and moreish pineapple cupcakes and coconut
white chocolate frosting with a hint of rum make for the perfect duet. Best served
properly chilled, dusted with some coconut flakes, they look just as good as
they taste. And one by one, they will be gone in no time!
Pineapple
cupcakes
Ingredients:
1 and 2/3
cup of plain flour
½ teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of baking soda
½ teaspoon
of salt
¾ cup of
cane sugar
100 g
butter, softened
1 large egg
120 ml
pineapple juice
100 ml
coconut milk
1. Sieve all dry ingredients in a large
bowl. In a separate dish mix together egg, butter, pineapple juice and coconut
milk.
2. Pour into the dry ingredients and
mix with an electric mixer until perfectly smooth.
3. Fill the cupcake molds 2/3 full.
Mine were rather small, so the mixture made for 16 little cupcakes.
4. Bake for 20 minutes in 180° C. Since
the cupcakes are rather moist, they won’t rise too much.
5. Let the cupcakes cool down
completely before decorating them.
Coconut
frosting
Ingredients:
200 ml full
cream
70 g white
chocolate
1
tablespoon of butter
200 g
coconut cream
1 lime
1
tablespoon of rum
1. Separately whip cream and coconut
cream. When whipped, gently combine the two together.
2. In a small pot melt together finely
chopped chocolate and butter.
3. Pour the chocolate into the cream,
mixing gently all the while. Add lime juice and rum.
4. The frosting should be in a fridge
for a minimum of two hours before you decorate your cupcakes.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie, pyszności:)
OdpowiedzUsuńMniam, musiały być pyszne :) A wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuń