niedziela, 6 kwietnia 2014

Pavlova z truskawkami

Krucha beza, kremowe mascarpone, słodka chałwa i świeże truskawki, czyli królowa Pavlova.


English version below

Pavlova to deser, któremu po prostu nie da się oprzeć. Kremowy, chrupiący, słodki i efektowny. Tak prosty i efektowny, że w zasadzie żaden opis nie jest mu potrzebny. A zatem, bez zbędnych słów, tak po prostu, bo została mi masa białek – Truskawkowa Pavlova!


Składniki:

300 g cukru
8 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego
Dodatkowo:
500 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki
Świeże truskawki
Chałwa


 1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.

 2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

 3. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia, nadając jej kształt koła z lekkim wgłębieniem w środku.

 4. Piekarnik nagrzej do 150°C. Wstaw bezę i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120° C. Piecz przez godzinę, w drzwiczki wkładając drewnianą łyżkę. Po tym czasie nastaw piekarnik na 50° C i susz w ten sposób kolejne pół godziny, pamiętając, by drzwiczki były lekko uchylone.


 5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik. Beza powinna się suszyć minimum 2 godziny.

 6. Śmietankę ubij. Gdy będzie już sztywna, partiami dodawaj mascarpone, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Krem wykładaj na bezę, pokrywając delikatnie jej boki. Pozostaw lekkie zagłębienie w środku.


 7. Środek bezy posyp pokruszoną chałwą. Pokrój truskawki, ułóż na kremie i udekoruj świeżą miętą. 




Strawberry Pavlova

A dessert to die for: Crunchy meringue, creamy mascarpone, sweet halva and fresh strawberries.



One does not simply resist Pavlova. Creamy, crunchy, with fresh fruit and mint, it is all one could want a dessert to be. Without further ado, I give you - Queen Pavlova!


Ingredients:

8 egg whites
300g fine sugar
2 tablespoons of potato flour
1,5 teaspoons of white wine vinegar
Additionally:
500 g mascarpone
500 ml rich cream
Fresh strawberries

 1. Preheat the oven to 150°C

 2. Whisk the egg whites gradually adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of the process ensures the foam won’t get over beaten.

 3. After making sure the foam is perfectly stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with a wooden spoon.

 4. Put the mixture on a paper-lined baking tray, giving it a circular shape with a slight pocket in the middle.

 5. Place the meringue in the oven and instantly turn the temperature down to 120° C. Bake for an hour, placing a wooden spoon in the oven door. After an hour set the oven to 50° C and dry the meringue for another half an hour, keeping a small gap in the oven door.


 6. When the meringue is done baking, turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringue should dry for a minimum of 2 hours.

 7. Whip the cream. Add mascarpone and mix it in with an electrical mixer set on low speed. Spread the cream on top of the meringue, leaving a little notch in the middle.


 8. Sprinkle the dessert with some crumbled halva. Slice the strawberries, place them on top of your Pavlova and decorate with some fresh mint.


2 komentarze: