Krucha beza, kremowe mascarpone, słodka chałwa i świeże truskawki, czyli królowa Pavlova.
English version below
Pavlova to deser, któremu po prostu nie da się oprzeć.
Kremowy, chrupiący, słodki i efektowny. Tak prosty i efektowny, że w zasadzie
żaden opis nie jest mu potrzebny. A zatem, bez zbędnych słów, tak po prostu, bo
została mi masa białek – Truskawkowa Pavlova!
Składniki:
300 g cukru
8 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego
Dodatkowo:
500 g mascarpone
500 ml śmietany kremówki
Świeże truskawki
Chałwa
1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając
do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono
nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.
2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i
błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą
łyżką.
3. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia,
nadając jej kształt koła z lekkim wgłębieniem w środku.
4. Piekarnik nagrzej do 150°C. Wstaw bezę i
natychmiast zmniejsz temperaturę do 120° C. Piecz przez godzinę, w drzwiczki
wkładając drewnianą łyżkę. Po tym czasie nastaw piekarnik na 50° C i susz w ten
sposób kolejne pół godziny, pamiętając, by drzwiczki były lekko uchylone.
5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik. Beza powinna się
suszyć minimum 2 godziny.
6. Śmietankę ubij. Gdy będzie już sztywna, partiami
dodawaj mascarpone, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Krem wykładaj
na bezę, pokrywając delikatnie jej boki. Pozostaw lekkie zagłębienie w środku.
7. Środek bezy posyp pokruszoną chałwą. Pokrój truskawki,
ułóż na kremie i udekoruj świeżą miętą.
Strawberry Pavlova
A dessert to die for: Crunchy meringue, creamy mascarpone, sweet halva and fresh strawberries.
One does
not simply resist Pavlova. Creamy, crunchy, with fresh fruit and mint, it is
all one could want a dessert to be. Without further ado, I give you - Queen
Pavlova!
Ingredients:
8 egg
whites
300g fine
sugar
2
tablespoons of potato flour
1,5
teaspoons of white wine vinegar
Additionally:
500 g
mascarpone
500 ml rich
cream
Fresh strawberries
1. Preheat the oven to 150°C
2. Whisk the egg whites gradually
adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of
the process ensures the foam won’t get over beaten.
3. After making sure the foam is
perfectly stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with
a wooden spoon.
4. Put the mixture on a paper-lined
baking tray, giving it a circular shape with a slight pocket in the middle.
5. Place the meringue in the oven and
instantly turn the temperature down to 120° C. Bake for an hour, placing a
wooden spoon in the oven door. After an hour set the oven to 50° C and dry the
meringue for another half an hour, keeping a small gap in the oven door.
6. When the meringue is done baking,
turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringue should dry
for a minimum of 2 hours.
7. Whip the cream. Add mascarpone and
mix it in with an electrical mixer set on low speed. Spread the cream on top of
the meringue, leaving a little notch in the middle.
8. Sprinkle the dessert with some
crumbled halva. Slice the strawberries, place them on top of your Pavlova and
decorate with some fresh mint.
Wygląda fantastycznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :))
Usuń