środa, 9 kwietnia 2014

Cinnamon rolls

Słodkie drożdżowe bułeczki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem.

 
English version below

O 23 pomyślałam, że zjadłabym coś słodkiego. Do północy walczyłam z pokusą. A o 1:30 cinnamon rolls były już w piekarniku, roznosząc po śpiącym domu cudowny zapach świeżego ciasta i cynamonu. Niewielkie, słodkie, polane gęstym lukrem. Bardzo cynamonowe, z nutą prażonych orzechów. Idealnie pasowały do porannej kawy, popołudniowej herbaty i wieczornego kubka kakao. I tym sposobem po nocnym pieczeniu zostały tylko pyszne cynamonowe wspomnienia!


Składniki:

600 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
50 g jogurtu naturalnego
1 jajko
80 g masła
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
3 łyżki cukru

Dodatkowo:

Cynamon
1 szklanka orzechów włoskich
50 g cukru brązowego
80 g masła


 1. Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, suche miejsce na około 15 minut.

 2. W dużej misce wymieszaj suche składniki. Zrób wgłębienie po środku i wbij jajko. Dodaj rozpuszczone masło, wodę, jogurt naturalny i zaczyn drożdżowy.

 3. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

 4. W międzyczasie na patelni upraż posiekane bardzo drobno orzechy włoskie. Dodaj cukier, cynamon (ok. 20 g) i masło. Smaż, aż nadzienie nieco się zredukuje. Odstaw do ostygnięcia.

 5. Ciasto rozwałkuj na grubość palca. Wierzch posmaruj obficie orzechowo-cynamonową miksturą. Zwijaj brzeg do środka, tworząc roladę. Podwiń końce i pokrój rulon na ok. 15 kawałków.

 6. Bułeczki układaj blisko siebie w blaszce lub brytfance. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

 7. Wyrośnięte cinnamon rolls posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

 8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° około 30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.


 9. Lekko przestudzone polej gęstym, białym lukrem. Smacznego!





Cinnamon rolls

Sweet mini buns with cinnamon and walnut filling.



At 11 pm I had a craving for something sweet. I was fighting that craving until midnight. And at 1:30 am the cinnamon rolls were already in the oven, filling the whole house with a gorgeous scent of freshly baked cake and cinnamon. Small, sweet, coated with thick white icing, with a subtle hint of roasted walnuts. They went perfectly with the morning coffee, afternoon tea and evening hot cocoa. And thus now there is only delicious cinnamon memories left from the nighttime baking!


Ingredients:

600 g plain flour
100 ml warm milk
100 ml warm water
50 g natural yogurt
1 egg
80 g butter, softened
20 g fresh yeast
½ teaspoon of salt
3 tablespoons of sugar

Additionally:

Cinnamon
50 g brown sugar
80 g butter


 1. Mix yeast with warm milk, adding sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm, draft-free place to rise for about 15 minutes.

 2. Sift all dry ingredients in a large bowl. Make a small pocket in the middle and beat in one egg. Add butter, yogurt, water and the yeast mixture.

 3. Mix all the ingredients and knead the dough for about 10 minutes, until smooth and flexible. Leave to rise in a warm, draft free place for about an hour.

 4. Preheat the oven to 180°C.

 5. In the meantime, finely chop and roast walnuts. Add brown sugar, butter, cinnamon and let it fry until it reduces a bit. Set aside to cool.

 6. Roll the dough to about one 1 cm thick. Spread the cinnamon and walnut mixture on top and gently roll it in from one side. Pinch the edges together to seal.

 7. Cut the rolled dough in about 15 slices. Place them closely in a pan, cover with a tea-towel and let them rise for another 30 minutes.

 8. Brush with egg and milk wash. Bake for about 30 minutes, until the tops are golden-brown.

 9. Pour some thick white icing over the slightly cooled buns. Bon appetit!


1 komentarz:

  1. Piekłam ostatnio takie ... milion kalorii ale chyba jeszcze więcej przyjemności !

    OdpowiedzUsuń