Serowe pizzerki z cukinią, oliwkami i suszonymi pomidorami polane aromatycznym sosem marinara.
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Jednak zamiast po
raz kolejny zamawiać dostawę do domu może lepiej zrobić pyszne, domowe
pizzerki? Mają wszystko, co najlepsze w pizzy, czyli ser, pomidorowy sos i zioła, a w dodatku smakują świetnie nawet na zimno. Są więc idealną
przekąską, którą można zabrać do szkoły, czy pracy. Poza tym są znacznie
zdrowsze i lżejsze, wiec warto spróbować!
Pizzerki
Składniki (na około 12 dużych lub 24 mniejszych pizzerek)
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1 szklanka mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka mleka
200 g mozzarelli, startej
125 g goudy (lub innego żółtego sera), startej
1 średnia cukinia, obrana i starta
4-5 suszonych pomidorów, pokrojonych na cienkie paseczki
10 czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka oregano suszonego
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
1. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
przesiej, wymieszaj ze startą cukinią i połową mozzarelli i goudy. Dodaj oliwki
i suszone pomidory.
2. Jajka ubij, dolewając mleko. Wsyp wszystkie
przyprawy i wymieszaj dokładnie.
3. Masę jajeczną wlej do reszty składników i
mieszaj, aż wszystko się połączy.
4. Wyłóż masę do formy na muffiny lub do
papierowych papilotek, napełniając je do ¾ wysokości.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez
20 minut.
6. Po tym czasie wyciągnij pizzerki z
piekarnika, posmaruj je sosem marinara i posyp pozostałą częścią tartej
mozzarelli i goudy. Zapiekaj je przez kolejne 5-7 minut.
Sos marinara
Składniki
1 puszka
pomidorów w puszce, krojonych, bez skórki
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
4 łyżki passaty pomidorowej
garść świeżych liści bazylii
szczypta cukru, soli, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki tymianku
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
4 łyżki passaty pomidorowej
garść świeżych liści bazylii
szczypta cukru, soli, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki tymianku
2.Dodaj pomidory z puszki oraz passatę, smaż
mieszając przez jakieś 5 minut.
3.Dodaj posiekaną bazylię oraz przyprawy,
wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez jakieś 2 minuty, następnie zdejmij z gazu i
przestudź przed wyłożeniem na pizzerki.
World in a mold: famous dishes
in cupcake form – Pizza
Cheesy pizza muffins with zucchini, black olives and dried tomatoes
topped with aromatic marinara sauce
I don’t
know anyone who doesn’t like pizza. Instead of ordering it home yet again maybe
it’s better to try making delicious homemade pizza muffins? They’ve got all the
best things about pizza – cheese, tomato sauce and herbs, plus they taste
amazing even served cold. That’s why they’re perfect as a work or school snack.
In addition these are much lighter and healthier than traditional pizza, so
they’re definitely worth a try!
Pizza muffins
Ingredients (for about 12 big or 24 smaller muffins)
Ingredients (for about 12 big or 24 smaller muffins)
1 cup wholemeal rye flour (type 720)
1 cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
3 eggs
1 cup milk
200 g mozzarella, grated
125 g gouda (or any other yellow cheese), grated
1 medium-sized zucchini, grated
4-5 dried tomatoes, cut into thin strips
10 black olives, cut into thin rings
1 teaspoon Herbes de Provence
1 teaspoon minced garlic
1 teaspoon oregano
pinch of salt and pepper
1. Sift both kinds of flour and baking
powder, mix it with grated zucchini and half of mozzarella and gouda. Add
olives and dried tomatoes, mix again.
2. Whisk
eggs with milk. Add all herbs
and mix thoroughly.
3. Pour the mixture into the bowl with
the rest of ingredients and stir until everything is well-mixed.
4.Fill the paper molds 2/3 full and put into the oven.
Bake for 20 minutes in 180°
C.
5. After 20 minutes take the muffins
out the oven, top it with some marinara sauce and the remaining part of grated
mozzarella and gouda. Bake for another 5-7 minutes.
Marinara sauce
Ingredients
Ingredients
1 can of peel diced tomatoes
3 cloves of garlic
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons tomato passata
handful of fresh basil leaves
pinch of salt, sugar, freshly minced pepper
1 teaspoon oregano
½ teaspoon thyme
3 cloves of garlic
2 tablespoons olive oil
4 tablespoons tomato passata
handful of fresh basil leaves
pinch of salt, sugar, freshly minced pepper
1 teaspoon oregano
½ teaspoon thyme
1. Chop
garlic, sauté it in olive oil
for about 1 minute.
2. Add tomatoes and passata, cook for about 5 minutes, mixing.
3. Add chopped basil and herbs, mix and cook for another 2 minutes, then cool before putting on muffins.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz