Słodkie gruszkowe babeczki z kremem z ajerkoniaku.
English version below
Babeczki gruszkowe
Składniki:
100 g miękkiego masła
¾ szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka orzechówki
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki tartego imbiru
1 szczypta soli
3 małe gruszki
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbij
jajka, cały czas mieszając.
2. Gruszki zetrzyj na grubych oczkach lub drobno
pokrój. Oprósz mąką.
3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż masa
będzie jednolita i gładka.
4. Przygotuj foremki lub papilotki do babeczek. Ja
użyłam dość małych, więc z podanej ilości ciasta wyszły mi 24 babeczki.
5. Napełniaj foremki do 2/3 wysokości. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez 15-20 minut (w zależności od
wielkości).
6. Babeczki pozostaw do ostudzenia.
Te babeczki to coś dla miłośników słodkich
wypieków. Są bardzo delikatne, słodkie, ale smak gruszki i aromat przypraw są
zdecydowanie wyczuwalne i sprawiają, że nie można im się oprzeć. Wykończyłam je
wyraźnym w smaku kremem ajerkoniakowym i podałam dobrze schłodzone.
Krem ajerkoniakowy
Składniki:
½ szklanki cukru
2 łyżki likieru jajecznego
1 szczypta soli
200 g miękkiego masła
200 g kremowego serka
1. Utrzyj cukier i masło na jasną, puszystą masę.
Dodaj szczyptę soli.
2. Ustaw mikser na niskie obroty i partiami dodawaj
serek.
3. Dodaj likier, wymieszaj i wstaw do lodówki na
około godzinę, aby krem dobrze się schłodził. Przez dodatek ajerkoniaku krem ma dość luźną konsystencję, w smaku jest jednak wyśmienity. Po udekorowaniu wstaw babeczki do
lodówki i podawaj schłodzone.
Pear and eggnog cupcakes
Sweet pear cupcakes with eggnog frosting
Pear cupcakes
Ingredients:
100 g
butter, softened
¾ cup of
brown sugar
2 eggs
2 cups of
plain flour
1
tablespoon of hazelnut vodka
½ cup of
sour cream
½ teaspoon
of baking soda
½ teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of nutmeg
1 teaspoon
of vanilla extract
½ teaspoon
of fresh ginger
1 pinch of
salt
3 small
pears
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Cream butter and sugar together
until fluffy. Add eggs and mix.
3. Grate or cut the pears finely. Dust
with flour.
4. Add the remaining ingredients and
mix till the batter is smooth and light.
5. Prepare cupcake molds. I had quite
the small ones, so the batter sufficed for 24 cupcakes of that size.
6. Fill the molds 2/3 full and put into
the oven. Bake for 15-20 minutes (depending on the size of your cupcakes).
7. Take the cupcakes out of the oven
and let them cool.
These cupcakes are perfect for those who love sweet pastries. Delicate
and sweet, yet they have a distinctive flavor of pear and spices that make them
impossible to resist. I’ve topped them with eggnog frosting and served well
chilled.
Eggnog
frosting
Ingredients:
½ cup of
sugar
2
tablespoons of eggnog
1 pinch of
salt
200 g butter, softened
200 g cream cheese
1. Cream
butter and sugar together. Add a pinch of salt.
2. Set
the electric mixer to low speed and gradually add cheese.
3. Add eggnog, mix thoroughly and put into the
fridge for about an hour, so the frosting is properly chilled. After
decorating, keep the cupcakes in the fridge.
Hej. Czy moge wstawić twoje zdjęcie babeczek i link do twojej strony u siebie na blogu, jako godny polecenia. Twój przepis bardzo mnie zainteresował, ale obecnie nie mam czasu go wypróbować.
OdpowiedzUsuńBędę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
ovzywiscie, bardzo prosze:)
Usuń