Kawowo – waniliowe bezy z kremem espresso, wiśniami, sosem wiśniowym i gorzką czekoladą.
English version below
Blaty bezowe
Składniki:
300 g cukru
8 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego
Dodatkowo:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka wrzątku
1 laska wanilii
1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając
do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono
nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.
2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i
błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą
łyżką.
3. Do białek dodaj ostudzoną rozpuszczoną we
wrzątku kawę rozpuszczalną i wyskrobane nasionka wanilii.
4. Na papierze do pieczenia narysuj koła o średnicy
mniej więcej 18 cm. Dzięki temu uzyskasz mniej więcej równe blaty. Masa powinna
wystarczyć na 4 bezy tej wielkości.
5. Pianę rozprowadź równomiernie wewnątrz kół,
lekko spłaszczając górę.
6. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C i
piecz przez około godzinę.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl
drzwiczki. Bezy powinny się suszyć minimum 2 godziny.
Temu, że Pavlova to niezwykle efektowny
deser, nikt chyba nie zaprzeczy – zjawiskowo prezentuje się w każdym wydaniu.
Chrupiące bezy i kremowa bita śmietana tworzą idealną parę: tu z lekko
gorzkawym kawowym kremem i kwaśnymi wiśniami, udekorowana gorzką czekoladą i
aromatycznym wiśniowym sosem.
Krem espresso
Składniki:
500 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki ostudzonego, mocnego espresso
2 łyżki cukru pudru
Krem espresso
Składniki:
500 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki ostudzonego, mocnego espresso
2 łyżki cukru pudru
1. Mikserem wymieszaj mascarpone i espresso.
2. W osobnej misce umieść śmietankę i cukier puder.
Ubij na sztywno.
3. Przełóż śmietankę do mascarpone i delikatnie
wymieszaj, aż do idealnego połączenia składników.
4. Wstaw krem do lodówki na około godzinę.
Sos wiśniowy
Składniki:
1 słoik wiśni w syropie lub zalewie
1 łyżeczka miodu
50 ml wiśniówki
1 łyżka kremu balsamicznego
lub 2 octu balsamicznego
1. Odsącz sok z wiśni i przelej go do niewielkiego
rondelka. Wiśnie chwilowo odłóż na bok (wykorzystasz je do przełożenia bez).
2. Dodaj pozostałe składniki i gotuj sos na niewielkim
ogniu aż do zredukowania. Sos powinien być lepki i gęsty.
3. Pozostaw do ostygnięcia. Jeszcze letni nabieraj na łyżkę i z dużej wysokości polewaj cieniutką strużką każdą warstwę kremu.
Coffee Pavlova
Coffee and vanilla meringue with espresso cream, sour cherries and fragrant sour cherry sauce, topped with melted dark chocolate.
Coffee
meringues
Ingredients:
Ingredients:
8 egg
whites
300g fine
sugar
2
tablespoons of potato flour
1,5
teaspoons of white wine vinegar
Additionally:
1 teaspoon
of instant coffee
1 teaspoon
of hot water
1 vanilla
pod
1. Preheat the oven to 140°C.
2. Whisk the egg whites gradually
adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of
the process ensures the foam won’t get over beaten.
3. After making sure the foam is perfectly
stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with a wooden
spoon.
4. Add cooled instant coffee and seeds
from one vanilla pod.
5. Draw 18 cm Ø circles on a sheet of
baking paper. The circles will help you bake meringues of approximately the
same size. The mixture should suffice for 4 meringues of that size.
6. Distribute the mixture evenly inside
the circles, flattening the top a bit.
7. Bake meringues at 140° for one hour.
8. When the meringues are done baking,
turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringues should dry
for a minimum of 2 hours.
There’s no denying that Pavlova is one of the most impressive desserts,
whatever the form. It is phenomenal in taste and texture – crunchy meringues
and creamy whipped cream make for a divine combination. Here with a slightly
bitter espresso custard and sour cherries, topped with dark chocolate and
fragrant sour cherry sauce.
Espresso
custard
Ingredients:
500 g
mascarpone
300 ml 30%
cream
4
tablespoons of cooled strong espresso
2
tablespoons of powder sugar
1. With an electric mixer mix
mascarpone and espresso.
2. Place cream and icing sugar in a
separate bowl. Whip till you have a perfect whipped cream.
3. Transfer the cream to the
mascarpone. Stir gently until all the ingredients are perfectly combined.
4. Put the custard into the fridge for
about one hour.
Sour cherry
sauce
Ingredients:
1 jar of
sour cherries in syrup
1 teaspoon
of honey
50 ml of sour
cherry liquor
1
tablespoon of balsamic cream or 2 tablespoons of balsamic vinegar
1. Drain the cherries and pour the
syrup into a saucepan. Leave the
cherries for a later use.
2. Add the rest of the ingredients and
cook the sauce on low heat until it reduces. The sauce should be sticky and
rather thick.
3. Leave to cool. While still lukewarm,
sprinkle on top of each layer of custard. Do so letting it drip from a spoon
held high above.
Jest CUDOWNA. Naprawdę, to piękna pavlova, jedna z najlepszych, jakie widziałam. Poza tym, kawowy aromat dla kogoś, kto kocha kawę tak, jak ja... Ideał ;)
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło:) Jeśli masz ochotę wypróbować przepis, to czekamy na wrażenia:)
UsuńUwielbiam Pavlovą ;) jeden z moich ulubionych deserów!
OdpowiedzUsuńNasz też- przepyszny i przy tym bardzo efektowny!
Usuńobłęd!
OdpowiedzUsuńTrochę szaleństwa od czasu do czasu się przydaje :)
UsuńPiękna, i to połączenie smaków : kawa i wiśnie. Jak dla mnie rewelacja .Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńPiękny i zapewne smaczny bałagan na talerzu :) takie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Smakuje pewnie też rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być niebo w gębie !;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezę, a w takim kawowym wydaniu to już w ogóle musi być obłęd ! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie komentarze!
OdpowiedzUsuńBoska :) Kawowej bezy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń