poniedziałek, 3 lutego 2014

Kawowa Pavlova

Kawowo – waniliowe bezy z kremem espresso, wiśniami, sosem wiśniowym i gorzką czekoladą.



English version below


Blaty bezowe

Składniki:

300 g cukru
8 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki octu winnego

Dodatkowo:

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka wrzątku
1 laska wanilii

 1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.

 2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

 3. Do białek dodaj ostudzoną rozpuszczoną we wrzątku kawę rozpuszczalną i wyskrobane nasionka wanilii.

 4. Na papierze do pieczenia narysuj koła o średnicy mniej więcej 18 cm. Dzięki temu uzyskasz mniej więcej równe blaty. Masa powinna wystarczyć na 4 bezy tej wielkości.

 5. Pianę rozprowadź równomiernie wewnątrz kół, lekko spłaszczając górę.

 6. Bezy wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C i piecz przez około godzinę.

 7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Bezy powinny się suszyć minimum 2 godziny.

Temu, że Pavlova to niezwykle efektowny deser, nikt chyba nie zaprzeczy – zjawiskowo prezentuje się w każdym wydaniu. Chrupiące bezy i kremowa bita śmietana tworzą idealną parę: tu z lekko gorzkawym kawowym kremem i kwaśnymi wiśniami, udekorowana gorzką czekoladą i aromatycznym wiśniowym sosem.




Krem espresso

Składniki:

500 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki ostudzonego, mocnego espresso
2 łyżki cukru pudru

 1. Mikserem wymieszaj mascarpone i espresso.

 2. W osobnej misce umieść śmietankę i cukier puder. Ubij na sztywno.

 3. Przełóż śmietankę do mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż do idealnego połączenia składników.

 4. Wstaw krem do lodówki na około godzinę.

Sos wiśniowy

Składniki:

1 słoik wiśni w syropie lub zalewie
1 łyżeczka miodu
50 ml wiśniówki
1 łyżka kremu balsamicznego  lub 2 octu balsamicznego

 1. Odsącz sok z wiśni i przelej go do niewielkiego rondelka. Wiśnie chwilowo odłóż na bok (wykorzystasz je do przełożenia bez).


 2. Dodaj pozostałe składniki i gotuj sos na niewielkim ogniu aż do zredukowania. Sos powinien być lepki i gęsty. 


 3. Pozostaw do ostygnięcia. Jeszcze letni nabieraj na łyżkę i z dużej wysokości polewaj cieniutką strużką każdą warstwę kremu. 






  Coffee Pavlova

  Coffee and vanilla meringue with espresso cream, sour cherries and fragrant sour cherry sauce, topped with melted dark chocolate.



  
  Coffee meringues 

Ingredients:

  8 egg whites
  300g fine sugar
  2 tablespoons of potato flour
  1,5 teaspoons of white wine vinegar

  Additionally:

  1 teaspoon of instant coffee
  1 teaspoon of hot water
  1 vanilla pod

 1. Preheat the oven to 140°C.

 2. Whisk the egg whites gradually adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of the process ensures the foam won’t get over beaten.

 3. After making sure the foam is perfectly stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with a wooden spoon.

 4. Add cooled instant coffee and seeds from one vanilla pod.

 5. Draw 18 cm Ø circles on a sheet of baking paper. The circles will help you bake meringues of approximately the same size. The mixture should suffice for 4 meringues of that size.

 6. Distribute the mixture evenly inside the circles, flattening the top a bit.

 7. Bake meringues at 140° for one hour.

 8. When the meringues are done baking, turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringues should dry for a minimum of 2 hours.

   There’s no denying that Pavlova is one of the most impressive desserts, whatever the form. It is phenomenal in taste and texture – crunchy meringues and creamy whipped cream make for a divine combination. Here with a slightly bitter espresso custard and sour cherries, topped with dark chocolate and fragrant sour cherry sauce.




  Espresso custard

  Ingredients:

  500 g mascarpone
  300 ml 30% cream
  4 tablespoons of cooled strong espresso
  2 tablespoons of powder sugar

 1. With an electric mixer mix mascarpone and espresso.

 2. Place cream and icing sugar in a separate bowl. Whip till you have a perfect whipped cream.

 3. Transfer the cream to the mascarpone. Stir gently until all the ingredients are perfectly combined.

 4. Put the custard into the fridge for about one hour.


  Sour cherry sauce

  Ingredients:

 1 jar of sour cherries in syrup
 1 teaspoon of honey
 50 ml of sour cherry liquor
 1 tablespoon of balsamic cream or 2 tablespoons of balsamic vinegar

 1. Drain the cherries and pour the syrup into a saucepan.  Leave the cherries for a later use.

 2. Add the rest of the ingredients and cook the sauce on low heat until it reduces. The sauce should be sticky and rather thick.

 3. Leave to cool. While still lukewarm, sprinkle on top of each layer of custard. Do so letting it drip from a spoon held high above.


15 komentarzy:

  1. Jest CUDOWNA. Naprawdę, to piękna pavlova, jedna z najlepszych, jakie widziałam. Poza tym, kawowy aromat dla kogoś, kto kocha kawę tak, jak ja... Ideał ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło:) Jeśli masz ochotę wypróbować przepis, to czekamy na wrażenia:)

      Usuń
  2. Uwielbiam Pavlovą ;) jeden z moich ulubionych deserów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz też- przepyszny i przy tym bardzo efektowny!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Trochę szaleństwa od czasu do czasu się przydaje :)

      Usuń
  4. Piękna, i to połączenie smaków : kawa i wiśnie. Jak dla mnie rewelacja .Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i zapewne smaczny bałagan na talerzu :) takie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje. Smakuje pewnie też rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być niebo w gębie !;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bezę, a w takim kawowym wydaniu to już w ogóle musi być obłęd ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękujemy za wszystkie komentarze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Boska :) Kawowej bezy jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń