środa, 12 lutego 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek - Tiramisu


Walentynkowe babeczki Tiramisu: kawowe babeczki z delikatnym kremem mascarpone z dodatkiem Amaretto.

 

Tiramisu to dla mnie deser doskonały- cudownie kremowy, delikatny, a przy tym o zdecydowanym smaku kawy i likieru Amaretto. Babeczki idealnie naśladują Tiramisu, smakują równie pysznie,a przy tym wyglądają tak uroczo, że chyba trudno im odmówić. Prawda?

 

English version below


Kawowe babeczki

Składniki na ok. 12 babeczek:

100 g mąki pszennej
100 g masła
100 g drobnego cukru
2 jajka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki mocnej, ostudzonej kawy
Dodatkowo: 1 łyżeczka kakao (dla ciemniejszego koloru) 

1. Masło pokrój na kawałki i rozpuść w rondelku, przestudź.

2. Utrzyj masło z cukrem.

3. W osobnym naczyniu ubij jajka. Wlewaj je stopniowo do masła z cukrem, ciągle miksując. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy.

4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodawaj je powoli do pozostałych składników, cały czas mieszając.

5. Dodaj kawę oraz kakao i wymieszaj, aż masa będzie miała równomierny kolor.

6. Przełóż masę do papierowych papilotek, tak aby były wypełnione mniej więcej do 2/3 wysokości.

7. Piecz w temperaturze 180°C  przez 15-20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są już suche w środku), a następnie wystudź.








Krem mascarpone

Składniki:


200 g sera mascarpone
200 ml śmietanki 30%
ok. 100 g cukru pudru (możesz dodać więcej lub mniej, w zależności od tego, jaki stopień słodkości preferujesz)
3-4 łyżki likieru Amaretto



1. Utrzyj mascarpone z cukrem pudrem. Cukier możesz dodawać stopniowo i sprawdzać, czy jest już wystarczająco słodko.


2. Osobno ubij śmietankę, aż będzie gęsta, ale niezbyt sztywna.


3. Łyżką stopniowo dodawaj śmietanę do mascarpone i mieszaj delikatnie.


4. Wlej Amaretto i wymieszaj.


5. Przed dekorowaniem babeczek warto schłodzić krem w lodówce przez jakieś 30 minut.












 

World in a mold: famous dishes in cupcake form - Tiramisu

  

Valentine's Day Tiramisu cupcakes: coffee cupcakes with delicate mascarpone and Amaretto icing.

 

For me, Tiramisu is a perfect dessert- heavenly creamy, delicate, yet with intense flavor of strong coffee and Amaretto liqueur. The taste of these cupcakes is very similar, they are equally delicious, plus they look so lovely it is just impossible to resist them. Right?

 








Ingredients (12 cupcakes):


100 g  plain flour
100 g unsalted butter
100 g  sugar
2 eggs
½ teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla extract
4 tablespoons espresso, cooled
Additionally: 1 teaspoon cocoa powder (for darker color)



1. Cut butter into pieces, put it into saucepan and heat it until it melts, then cool.


2. Cream together the butter and sugar for about 2 minutes using an electric mixer.


3. In a separate bowl, whisk the eggs. Gradually add them to the mixture. Mix in the vanilla extract.


4. Sift the flour and baking powder into the bowl and mix. 


5. Add coffee and cocoa and mix until the color is even.


6. Spoon the mixture into the paper cases, filling them to about two thirds full.


7. Bake for about 15-20 minutes in 180°C (before taking them out, check if they are cooked by inserting a skewer into the centre of one of the cakes – it should come out clean), then cool.















Mascarpone icing

Ingredients:

200 g mascarpone cheese
200 ml heavy cream
100 g caster sugar (you can add more or less, depending on what level of sweetness you prefer)
3-4 tablespoons Amaretto liqueur



1. Cream together mascarpone cheese and caster sugar. You can add sugar gradually and check if it’s already sweet enough for you.


2. In a separate bowl whisk the cream until it’s thick, but not very stiff.


3. Gently add the cream  into the mascarpone mixture until thoroughly mixed.


4. Pour Amaretto in and mix.


5. Before decorating cupcakes I recommend to cool the icing in the fridge for about 30 minutes.






Przepis bierze udział w akcji:






3 komentarze:

  1. Mascarpone... tiramisu... Amaretto... i KAWA! Poprosze!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń