niedziela, 2 lutego 2014

Babeczki biszkoptowe z lemon curd i kremem czekoladowym

Ciasto biszkoptowe nadziane lemon curd, zwieńczone kwaskowym kremem z białej czekolady i mascarpone.


English version below

Babeczki biszkoptowe

Składniki:

½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3 duże jaja
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka budyniu waniliowego

 1. Oddziel białka od żółtek.

 2. Do żółtek dodaj połowę cukru i utrzyj na jasną, puszystą masę.

 3. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier.

 4. Przełóż pianę do miski z utartymi żółtkami. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.

 5. Dodaj przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

 6. Foremki lub blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Do wypieku biszkoptowych babeczek najlepiej sprawdzi się specjalna forma. Papierowe papilotki są zbyt miękkie do tego rodzaju ciasta.

 7. Napełniaj masą do 2/3 wysokości. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

 8. Odstaw do wystudzenia.

Babeczki biszkoptowe są bardzo lekkie i należy obchodzić się z nimi delikatnie. Gdy dobrze wystygną, na wierzchu każdej z babeczek wydrąż nożem lub łyżeczką niewielki  okrągły otwór. Wypełnij babeczki domowym lemon curd, a następnie udekoruj kremem i miniaturowymi bezikami.



Krem z białej czekolady i mascarpone

Składniki:

2 łyżki domowego lemon curd
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki masła

 1. Mascarpone wymieszaj mikserem z lemon curd.

 2. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.

 3. Stale mieszając wlej czekoladę do pozostałych składników. Mieszaj do idealnego połączenia składników.


 4. Przed udekorowaniem babeczek wstaw krem do lodówki na minimum 4 godziny.  






Sponge cake cupcakes

Lemon curd filled sponge cake, topped with white chocolate and mascarpone frosting.




Sponge cake cupcakes

Ingredients:

½ cup plain flour
½ cup sugar
3 large eggs
½ teaspoon of baking powder
1 tablespoon of vanilla pudding mix

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Separate egg whites and yolks.

 3. Whisk the yolks with half the sugar, until light and airy.

 4. Whisk the egg whites until you receive the ‘stiff peaks’, gradually adding the remaining sugar.

 5. Add the egg white foam to the yolks. Stir gently with a wooden spoon, until perfectly combined.

 6. Add sieved flour, pudding mix and baking powder. Stir gently.

 7. Brush the cupcake molds or tin with butter and dust with flour. The paper molds won’t do with sponge cake batter – they are too soft and instead of growing nice and tall, your cupcakes will be flat and wide.

 8. Fill the molds with batter in 2/3. Bake for about 35 minutes. Check with a wooden toothpick if the cupcakes are perfectly baked before taking them out of the oven.

 9. Leave to cool.

Sponge cake cupcakes are very light and need to be handled very gently. When cool, cut a small, hollow round hole on top of each cupcake. Fill it with home-made lemon curd and decorate with mascarpone and white chocolate icing.


Mascarpone and white chocolate icing

Ingredients:

2 tablespoons of homemade lemon curd
250 g mascarpone
100 g white chocolate
2 tablespoons of butter

 1. Mix mascarpone and lemon curd with electric mixer.

 2. Melt white chocolate and butter in a water bath.

 3. Constantly mixing, pour the chocolate into the other ingredients. Mix until perfectly combined.

 4. Before decorating the cupcakes, put the icing in the fridge for at least 4 hours. 


2 komentarze: