wtorek, 18 lutego 2014

Quiche


Tarta na kruchym cieście z nadzieniem szpinakowym, z podsmażonym boczkiem i serem ricotta.



Quiche nigdy mi się nie znudzi- można go przygotowywać na tysiące różnych sposobów, eksperymentować z wieloma pomysłami na nadzienie. Tym razem miałam ochotę na połączenie czegoś lekkiego (szpinak) z czymś bardziej konkretnym (boczek). Ricotta zapewniła idealnie kremowe wykończenie. Voilà


Składniki

Ciasto kruche

350 g mąki
2 jajka
100 g masła
szczypta soli

Farsz

125 g boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250 g mrożonego szpinaku
2 łyżki oliwy
3 jajka
330 ml śmietany 18%
250 g sera risotta
sól
pieprz







  1. Posiekaj zimne masło razem z mąką, dodaj jajka i sól, zagnieć ciasto. Po wyrobieniu uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.


  2. Rozwałkuj ciasto cienko i umieść w formie do tart. Zrób w nim dziurki za pomocą widelca, aby ciasto nie urosło.


  3. Piecz w temperaturze 200° C przez 15 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru, następnie ostudź.


  4. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Następnie dodaj szpinak i podsmażaj na małym ogniu, aż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem.


  5. Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.


  6. W dużej misce rozbełtaj jajka. Dodaj śmietanę i szczyptę soli.


  7. Do masy jajecznej dodaj szpinak oraz boczek, dokładnie wymieszaj.


  8. Wylej całość na upieczone kruche ciasto. Na górze ułóż rozdrobnioną palcami ricottę.


  9. Piecz w temperaturze 180° C przez 20 minut.







Quiche


Tart pastry filled with spinach, bacon and ricotta cheese.



I will probably never get tired of quiche- there are so many ways of making it, thousands possible filling ideas, and it is fun to experiment with it! This time I tried to combine something light (spinach) with something more fulfilling (bacon). Ricotta cheese provided the perfect creamy finish. Voilà!




Ingredients

Tart pastry

350 g plain flour
2 eggs
100 g unsalted butter
pinch of salt

Filling

125 g bacon
1 onion
4 cloves of garlic
250 g frozen spinach
2 tablespoons olive oil
3 eggs
330 ml sour cream
250 g ricotta cheese
salt

pepper






  1. Chop the cold butter mixing it with the flour, add the eggs and salt, knead the dough. After shaping it  into a ball, wrap it with tin-foil and put the dough in the freezer for 30 minutes.


  2. Roll out the pastry thinly and place in the tart form. With a fork, make some holes in it so the pastry doesn’t grow.
 

  3. Put it in the oven and bake for 15 minutes in 200° C, then cool.


  4. Sauté chopped onion and garlic in olive oil for about 2 minutes. Then add spinach and fry over low heat until it gets soft. Season with salt and pepper.


  5. On a separate pan sauté diced bacon.


  6. In a big bowl, whisk the eggs. Add sour cream and a pinch of salt.


  7. Put fried spinach and bacon into the egg mixture and mix thoroughly.


  8. Pour the filling on the tart pastry. Put the shredded ricotta on top.


  9. Bake for 20 minutes in 180° C.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz