Na tłusty czwartek proponujemy małe pączusie nadziewane domową konfiturą.
English version below
Nic nie może się równać ze świeżym, cieplutkim pączkiem. Ten
przepis znalazłam w jakiejś starej, prawie rozpadającej się książce kucharskiej
– zastąpiłam jednak użytą w nim wódkę rumem i dodałam aromatyczną wanilię. Polałam
3 rodzajami lukru – tradycyjnym, wiśniowym i rumowym. Wyszło tak pysznie, że aż
niebezpiecznie. Cała porcja, czyli 32 pączusie, zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki:
600 g mąki
250 ml ciepłego mleka
6 żółtek
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
2 łyżki rumu
½ łyżeczki soli
80 g roztopionego masła
Dodatkowo:
Konfitura lub dżem (np. domowa konfitura z mirabelek
i dżem z aronii)
Olej do smażenia (ok. 0,75 l)
1. Połącz ze sobą suche składniki. Z drożdży i
mleka zrób zaczyn. Z wanilii wydąbądź czarne nasionka. Połącz wszystkie
składniki i dobrze wyrób ciasto. Jeśli takową posiadasz, polecam użycie maszyny
do chleba, gdyż ciasto jest dość luźne i mocno klei się do rąk. Z takiego
jednak wychodzą najlepsze pączki.
2. Ścianki i dno dużej miski posmaruj odrobiną
oleju lub oliwy (aby ciasto nie przywierało). Ja robię to ręką, po czym
pozostałości oleju wklepuję w ciasto - dzięki temu nie wysycha u góry i mniej
się klei.
3. Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką.
Odstaw w ciepłe i suche miejsce na półtorej godziny.
4. Przygotuj dwie blachy: jedną posypaną mąką,
drugą wyłożoną papierowym ręcznikiem lub bibułką.
5. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i szklanką
do piwa (lub o podobnej średnicy) wycinaj z niego kółka.
6. Istnieją dwie metody nadziewania pączków – przed
i po smażeniu. Osobiście wolę tę pierwszą, bo lubię gdy jest w nich dużo
nadzienia.
7. Na środku wyciętego kółka połóż pełną łyżeczkę
dżemu. Następnie złącz brzegi nad nadzieniem i z ciasta uformuj kulkę. Ulepione
pączki pozostaw do wyrośnięcia na oprószonej mąką blaszce na 15 minut.
8. W garnku rozgrzej olej. Powinno być go tyle, by
pączki swobodnie pływały i nie dotykały dna.
9. Jeśli tak jak ja nie posiadasz termometru
cukierniczego, możesz sprawdzić czy olej jest wystarczająco gorący wrzucając do
niego mały kawałek ciasta. Nie jest to może najdokładniejsza metoda, ale u mnie
zawsze się sprawdza – jeśli po wrzuceniu olej natychmiast zacznie skwierczeć a
kawałeczek wypłynie i stopniowo zacznie nabierać koloru, temperatura jest
właściwa. Uważaj jednak, by nie wzrosła za bardzo.
10. Pączki kładź na rozgrzany olej łyżką cedzakową.
Moje miały kształt niewielkich kuleczek i w zasadzie po usmażeniu jednej strony
przewracały się same, ale jeśli tak nie jest, każdą stronę smaż mniej więcej 3
minuty. Takim niewielkim pączkom to w zupełności wystarczy.
11. Pączki przekładaj na wyłożoną ręcznikiem
papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.
12. Polej ulubionym lukrem i pączusie gotowe do
podania!
Lukier:
1. Tradycyjny: ½ szklanki cukru pudru + 1 łyżka wody
2. Rumowy: ½ szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka rumu
+ 1 łyżeczka soku z cytryny
3. Wiśniowy: ½ szklanki cukru pudru + 1 łyżeczka
wiśniówki + 1 łyżeczka syropu wiśniowego
Glazed mini donuts
It’s Fat Thursday in Poland and we suggest you make those delicious, marmalade filled mini donuts!
Nothing can
compare to a fresh, warm donut. I’ve found this recipe in some old cook book;
however, I substituted vodka with rum and added some fragrant vanilla. I iced
the donuts with 3 different glazings – traditional white, cherry and rum. The
donuts were dangerously delicious – 32 mini donuts disappeared in a blink of an
eye.
Ingredients:
600 g plain
flour
250 ml warm
milk
6 egg yolks
30 g fresh
yeast
1/3 cup of
sugar
1 vanilla
bean
2
tablespoons of rum
½ teaspoon
of salt
80 g
butter, melted
Additionally:
Marmalade
or jam to fill the donuts
Oil (about
0,75l)
1. Combine dry ingredients. Mix yeast
and milk, cover with a tea-towel and let the mixture rise for 5 minutes. Scrape
the seeds out of the vanilla bean. Combine all ingredients together and knead
the dough really well. If you have it, I recommend using bread machine, since
the dough is rather loose and sticky.
2. Brush sides and bottom of a large
bowl with a little bit of oil, so the dough doesn’t stick to the surface. I
always do this with my hands, and dab any residual oil on the dough – this way
the top won’t dry out and it will be less sticky.
3. Place the dough in the bowl, cover
with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft free place for 1,5 hours.
4. Prepare two baking trays: dust one
with flour and cover the second one with paper towels.
5. Roll out the dough to a thickness of
approximately 1 cm and cut out circles with a beer glass (or other of
approximate diameter).
6. There are two methods of stuffing
donuts – either before or after frying. Personally I prefer the first one, as
it allows adding more jam or marmalade inside.
7. Place a teaspoon of jam or marmalade in the
middle of each circle. Joint the edges over the filling and form a little ball,
ensuring the filling won’t come out. Place the donuts on a floured baking tray
and let them rise for 15 minutes.
8. Heat oil in a pot or deep frying
pan. There should be enough oil for the donuts to float without touching the
bottom.
9. If like me you don’t own
confectioner’s thermometer, you can check if the oil temperature is proper by throwing
in a small piece of the dough. It should float and start frying at once and the
colour should slowly and gradually get darker. Be careful not to let the oil
get too hot.
10. Put the donuts in hot oil and fry
each side for about 3 minutes. Mine were pretty small and round so they
basically rolled themselves over when one side was done.
11. Take the donuts out on a paper-lined
baking tray for all excess grease to drain.
12. Pour your favourite glaze over them
and enjoy your mini donuts!
Glaze:
1. Traditional: ½ cup of icing sugar +
1 tablespoon of water
2. Rum: ½ cup of dusting sugar + 1
teaspoon of rum + 1 teaspoon of lemon juice
3. Cherry: ½ cup of dusting sugar + 1
teaspoon of sour cherry liquor + 1 teaspoon of sour cherry syrup
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz