piątek, 21 lutego 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek – Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Jedna ze sztandarowych potraw kuchni chińskiej, czyli sos słodko-kwaśny z krewetkami, serwowany w ryżowych babeczkach. 


English version below

Kuchnia chińska to chyba jedna z najsmaczniejszych i najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Pełna kontrastujących smaków, aromatyczna i kolorowa. Moja spiżarnia została ostatnio zaopatrzona w prawdziwe azjatyckie produkty, więc czym prędzej zabrałam się do przyrządzania mojego ulubionego dania tej kuchni – krewetek w sosie słodko-kwaśnym. Tym razem jednak, zamiast podawać sos na talerzu, wypełniłam nim ryżowe babeczki. Tak podane danie jest idealną przekąską na imprezę – wygląda efektownie i znika w przeciągu kilku chwil, możecie mi wierzyć!


Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

1 duża cebula
50 g brązowego cukru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu chili
3 łyżki octu ryżowego
50 ml ciemnego sosu sojowego
¼ zielonej papryki
¼ czerwonej papryki
300 gram pokrojonego w kostkę ananasa
250 ml wody
12 krewetek black tiger
1 łyżka masła

 1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Podsmaż na oleju sezamowym aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier, imbir, sos chili, ocet, sos sojowy i wodę i ananasa. Gotuj na małym ogniu.

 2. Paprykę posiekaj w nieco większą kostkę i dodaj do sosu.

 3. Na osobnej patelni podsmaż krewetki na maśle, dodając odrobinę czosnku i imbiru. Jeśli masz całe krewetki, głowy włóż do małego rondelka, zalej szklanką wody i dopraw odrobiną soku z cytryny. Gdy wywar się przegotuje, dodaj ok. 50 ml do sosu. Nie jest to dodatek konieczny, ale warto go użyć. Krewetek nie dodawaj do sosu.

 4. Sos gotuj aż do zgęstnienia i częściowego zredukowania (powinien być dość zawiesisty).


Babeczki ryżowe

Składniki:

500 g ryżu długoziarnistego
2 jaja
1 ½ szklanki mąki

 1. Ugotuj ryż tak, by był lekko rozgotowany. Dobrze odsącz i ostudź.

 2. Przełóż ryż do dużej miski. Dodaj jajka i mąkę, wymieszaj dokładnie ręką. Masa powinna być gęsta i lepka.

 3. Przygotuj blachę lub foremki na muffiny (typowe formy na babeczki będą nieco za małe). Z podanej ilości powinno wyjść 12 sztuk.

 4. Natłuszczone foremki napełniaj niemal do pełna. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200° C i piecz przez około 25 minut, aż będą lekko zrumienione na wierzchu.

 5. Po upieczeniu po środku każdej ryżowej babeczki wykrawaj okrągły otwór (na głębokość powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości babeczki). Ja skorzystałam z małej, okrągłej foremki do ciasteczek, ale równie dobrze można zrobić to łyżeczką.


 6. Babeczki wypełnij gorącym sosem, a na koniec udekoruj krewetką. 





World in a mold: famous dishes in cupcake form

One of the signature dishes of Chinese cuisine – sweet and sour shrimps served in rice cupcakes.



Chinese cuisine is probably one of the tastiest and most varied cuisines of the world. Full of contrasting flavors, fragrant and colorful. My pantry has recently been equipped with real Asian products, so I hastily took to cooking one of my favorite Chinese dishes – shrimps in sweet and sour sauce. This time however, instead of serving it on a plate, I filled rice cupcakes with it. Served like that, the dish is an ideal snack for a party – it looks amazing and disappears within a few minutes, believe me!


Sweet and sour shrimps

Ingredients:

1 large onion
50 g brown sugar
3 cloves of garlic
1 tablespoon of finely chopped ginger
2 tablespoons of sesame oil
2 tablespoons of sweet chili sauce
3 tablespoons of rice vinegar
50 ml dark soy sauce
¼ green pepper
¼ red pepper
300 g diced pineapple
250 ml water
12 black tiger shrimps
1 tablespoon of butter

 1. Finely chop onion and garlic and sauté on sesame oil. Add sugar, ginger, chili sauce, vinegar, soy sauce, water and pineapple. Cook on low heat.

 2. Chop the pepper in slightly larger dices and add to the sauce.

 3. On a separate pan, fry the shrimps adding a tablespoon of butter and a tiny bit of fresh ginger and garlic. If you are using whole prawns, use the heads to make some stock. Place the heads and shells in a small pot, add about a glass of water and sprinkle with lemon juice. After the shrimp stock has cooked for 5 minutes, add about 50 ml to your sweet and sour sauce. It is not a necessary addition, but it is worth to use it. Do not add the shrimps to the sauce.

 4. Let the sauce simmer until it thickens and reduces.


Rice cupcakes

Ingredients:

500 g long grain rice
2 eggs
1 ½ cups of plain flour

 1. Slightly overcook the rice. Drain well and set aside to cool.

 2. Put the cooled rice into a big bowl. Add eggs and flour and mix well with your hands. The mixture should be dense and sticky.

 3. Prepare a muffin tin or molds (typical cupcake molds are a bit too small). You should get 12 muffins with this amount of batter.

 4. Fill the greased molds almost full. Bake in 200° C for about 25 minutes, until the tops are lightly browned.

 5. After they are baked, make a round hole in the center of each cupcake (in depth it should reach about halfway down the cupcake). I used a small round cookie cutter to it, but a teaspoon should do just fine.

 6. Fill the cupcakes with hot sweet and sour sauce and top with fried shrimp.



Przepis bierze udział w akcji:

Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł z tymi babeczkami. Bardzo ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń