niedziela, 16 lutego 2014

Zdrowy kąsek: Muffiny z fenkułem

Muffinki z pieczonym koprem włoskim, cheddarem i pikantnym kremowym serkiem.


English version below

Muffinki

Składniki:

1 duży fenkuł
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g sera cheddar
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki lub chili w proszku
100 ml oleju lub oliwy z oliwek
100 ml maślanki
1 otarta gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

Oliwa z oliwek
Chili
Sól
½ łyżeczki miodu



 1. Nagrzej piekarnik do 180° C. Fenkuł przekrój na pół i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i miodem, posyp szczyptą soli i chili. Piecz przez 15 minut.

 2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cheddar, sól i chili. Dodaj otartą gałkę muszkatołową.

 3. Gdy fenkuł ostygnie, pokrój go w drobniejsze części. Zmiksuj w blednerze na gładką masę, dodając jajka, maślankę i oliwę.

 4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki. Nie mieszaj zbyt długo, masa nie powinna być idealnie gładka.

 5. Muffinki piecz w 180° C przez 25 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.



Pieczony fenkuł nadaje muffinkom charakterystycznego, lekko anyżkowego aromatu. W połączeniu z dość wyraźnym cheddarem i ostrym akcentem chili smakuje wyśmienicie. Muffinki, z dodatkiem kremowego serka z kroplą tabasco, są świetne jako szybka przekąska lub pożywne drugie śniadanie.   







A healthy bite: Fennel muffins

Baked fennel and cheddar muffins, served with a spicy cream cheese.



Muffins

Ingredients:

1 large fennel
2 cups of plain flour
2 eggs
1 teaspoon of baking powder
150 g cheddar cheese
1 teaspoon of salt
½ teaspoon of chili powder or crushed chili
100 ml oil or olive oil
100 ml buttermilk
1 whole nutmeg

Additionally:

Olive oil
Salt
Chili
½ teaspoon of honey



 1. Preheat the oven to 180° C. Cut the fennel in two halves and place in a baking pan. Drizzle with olive oil, honey; add a pinch of chili and a pinch of salt. Bake for 15 minutes.

 2. Mix flour, baking powder, cheddar, salt and chili in a bowl. Add a bit of freshly ground nutmeg.

 3. When the fennel is cool, cut it into smaller pieces. Mix in a food processor adding eggs, buttermilk and oil, until the mixture gets smooth.

 4. Add the dry ingredients into the mixture and stir until just combined.

 5. Bake the muffins in 180° C for 25 minutes, until the tops are nicely browned.

Honey and chili baked fennel gives the muffins a distinctive, anise-like flavor. Combined with sharp taste of cheddar and spicy tone of chili, it tastes truly delightful. Served with tabasco cream cheese, the muffins make for a perfect quick snack or a nutritious brunch. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz