czwartek, 13 lutego 2014

Chrupiące bułeczki śniadaniowe

Niedzielne śniadanie w piżamie nie może obejść się bez ciepłego, pachnącego pieczywa. Tym razem proponujemy chrupiące bułeczki – idealne i na słodko, i na słono.


English version below

Składniki (na 10 bułek):

500 g mąki pszennej
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
1 jajko
60 g masła
20 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
4 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
1 roztrzepane jajko

 1. Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, suche miejsce na około 15 minut.

 2. W dużej misce wymieszaj suche składniki. Zrób wgłębienie po środku i wbij jajko. Dodaj masło, wodę i zaczyn drożdżowy.

 3. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

 4. Ciasto podziel na 10 części i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż na wyłożonych papierem blaszkach. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

 5. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie ponacinaj na krzyż lub w gwiazdkę. Na kilku bułkach rozsmaruj wyciśnięty czosnek i posyp odrobiną zmielonej soli gruboziarnistej. Pozostałe posyp ulubionymi ziarnami czy przyprawami (ja swoje posypałam kminkiem, czarnuszką i sezamem), lub pozostaw bez dodatków.

 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° około 25 minut, aż wierzch będzie zrumieniony i chrupiący.


Nie ma chyba na świecie osoby, która mogłaby przejść zupełnie obojętnie obok pachnących, ciepłych bułeczek. Chrupiące i delikatne, a przy okazji łatwe do zrobienia – najlepsze świeżo po upieczeniu i naprawdę sycące. 






Perfect breakfast buns

Lazy Sunday breakfast cannot do without warm buns that fill the whole house with the delightful smell of freshly baked bread. Crispy skin conceals a soft and fluffy inside, making for a perfect start to your day off.



Ingredients (for 10 buns):

500 g plain flour
100 ml warm milk
100 ml warm water
1 egg
60 g butter, softened
20 g fresh yeast
½ teaspoon of salt
1 teaspoon of sugar
Additionally:
4 large cloves of garlic, pressed
1 beaten egg

 1. Mix yeast with warm milk, adding sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm, draft-free place to rise for about 15 minutes.

 2. Sift all dry ingredients in a large bowl. Make a small pocket in the middle and beat in one egg. Add butter, water and the yeast mixture.

 3. Mix all the ingredients and knead the dough for about 10 minutes, until smooth and flexible. Leave to rise in a warm, draft free place for about an hour.

 4. Preheat the oven to 180°C.

 5. Divide the dough in 10 equal parts and form round buns. Place the buns on a paper covered tray. Let the buns rise for 15 more minutes.

 6. Brush with beaten egg and make cross or star shaped cuts on top of each bun. Spread pressed garlic and ground kosher salt on top of a few. Sprinkle the remaining buns with your favorite seeds or spices (I used caraway, black cumin and sesame), or simply leave them plain.

 7. Bake for about 25 minutes, until the tops are golden and crispy.


For me, the smell and taste of freshly baked bread is simply irresistible. Those crispy, delicate and easy to make breakfast buns are every bread lover’s dream. Rather fulfilling, they are best fresh out of the oven. 



1 komentarz: