Pierogi ruskie w nowym wydaniu, czyli babeczki na bazie farszu do pierogów w towarzystwie gęstej, kwaśnej śmietany i chrupiących skwarek.
English version below
Babeczki
Składniki:
200 g półtłustego twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
2 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
Kwaśna śmietana
Skwarki z boczku
1. Twaróg i ziemniaki zmiel w maszynce. Jeśli nie
posiadasz maszynki, równie dobrze sprawdzi się też zwykły ugniatacz do
ziemniaków.
2. Na dość dużej
ilość oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor.
3. Do ziemniaków i twarogu dodaj cebulkę i połowę
oleju wykorzystanego do smażenia.
4. Dodaj sól i pieprz, mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
5. Nasmaruj tłuszczem formę do babeczek. Nakładaj
niemal do pełna – babeczki są dość ciężkie i nie urosną zbyt mocno w trakcie
pieczenia.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok.
20 minut, aż wierzch będzie zrumieniony na ciemnozłoty kolor.
Te babeczki to ciekawa wariacja na temat
pierogów ruskich. W smaku bardzo podobne, lecz nie wymagają tyle czasu i pracy
co oryginał. Obejdzie się więc bez wyrabiania ciasta i czasochłonnego klejenia.
Najlepsze na ciepło, z kwaśną śmietaną i chrupiącymi skwarkami z boczku.
World in a mold: famous dishes in cupcake form – Pierogi ruskie
New take on this traditional Polish dish – pierogi’s filling based cupcakes served with thick sour cream and crispy bacon pieces.
Cupcakes
Ingredients:
200 g dry
cottage cheese (quark)
300 g
boiled potatoes
1 medium
onion
2
tablespoons of plain flour
½ teaspoon
of baking powder
1 teaspoon
of salt
½ teaspoon
of black pepper
Additionally:
Sour cream
Fried bacon
bits
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Grind cottage cheese and potatoes in
a machine. If you don’t have one, a potato masher will do just fine.
3. Dice the onion and fry it with a
generous amount of oil until it has a nice, golden color.
4. Add the fried onion along with half
the oil you used to fry it to potatoes and cottage cheese.
5. Add salt and pepper, flour and
baking powder. Mix and combine all the ingredients.
6. Brush the cupcake tin with oil. Fill
almost full – the batter is quite heavy so the cupcakes won’t grow too much
while baking.
7. Bake for about 20 minutes, until the
tops are a dark golden color.
These cupcakes are an interesting take on the
traditional pierogies. While similar in flavor, they don’t take as much time
and work to make, thanks to no kneading and time-consuming forming. The
Pierogie cupcakes are best served warm, with a spoonful of sour cream and fried
bacon bits.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńwow! pierogi cupcakes sound delicious. i love the cream!
OdpowiedzUsuńThank you! and let us know when you try them out :)
Usuń