środa, 5 lutego 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek - Pierogi ruskie

Pierogi ruskie w nowym wydaniu, czyli babeczki na bazie farszu do pierogów w towarzystwie gęstej, kwaśnej śmietany i chrupiących skwarek.


English version below

Babeczki

Składniki:

200 g półtłustego twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
2 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

Kwaśna śmietana
Skwarki z boczku

 1. Twaróg i ziemniaki zmiel w maszynce. Jeśli nie posiadasz maszynki, równie dobrze sprawdzi się też zwykły ugniatacz do ziemniaków.

 2. Na dość dużej  ilość oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę na złoty kolor.

 3. Do ziemniaków i twarogu dodaj cebulkę i połowę oleju wykorzystanego do smażenia.

 4. Dodaj sól i pieprz, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

 5. Nasmaruj tłuszczem formę do babeczek. Nakładaj niemal do pełna – babeczki są dość ciężkie i nie urosną zbyt mocno w trakcie pieczenia.

 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, aż wierzch będzie zrumieniony na ciemnozłoty kolor.




Te babeczki to ciekawa wariacja na temat pierogów ruskich. W smaku bardzo podobne, lecz nie wymagają tyle czasu i pracy co oryginał. Obejdzie się więc bez wyrabiania ciasta i czasochłonnego klejenia. Najlepsze na ciepło, z kwaśną śmietaną i chrupiącymi skwarkami z boczku.







World in a mold: famous dishes in cupcake form – Pierogi ruskie

New take on this traditional Polish dish – pierogi’s filling based cupcakes served with thick sour cream and crispy bacon pieces.



Cupcakes

Ingredients:

200 g dry cottage cheese (quark)
300 g boiled potatoes
1 medium onion
2 tablespoons of plain flour
½ teaspoon of baking powder
1 teaspoon of salt
½ teaspoon of black pepper

Additionally:

Sour cream
Fried bacon bits

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Grind cottage cheese and potatoes in a machine. If you don’t have one, a potato masher will do just fine.

 3. Dice the onion and fry it with a generous amount of oil until it has a nice, golden color.

 4. Add the fried onion along with half the oil you used to fry it to potatoes and cottage cheese.

 5. Add salt and pepper, flour and baking powder. Mix and combine all the ingredients.

 6. Brush the cupcake tin with oil. Fill almost full – the batter is quite heavy so the cupcakes won’t grow too much while baking.

 7. Bake for about 20 minutes, until the tops are a dark golden color.



These cupcakes are an interesting take on the traditional pierogies. While similar in flavor, they don’t take as much time and work to make, thanks to no kneading and time-consuming forming. The Pierogie cupcakes are best served warm, with a spoonful of sour cream and fried bacon bits. 



4 komentarze: