Mocno czekoladowe ciasto przekładane miętowym kremem z orzeźwiającą nutą limonki, otulone polewą z białej czekolady.
English version below
Ciasto czekoladowe
Składniki:
125 g miękkiego masła
½ avokado
1 szklanka brązowego cukru
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
2 ½ szklanki mąki
50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
50 g ciemnego kakao
1 szczypta soli
1. Masło i avokado utrzyj z cukrem na puszystą
masę. Dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę, tak by wszystko dokładnie się
połączyło.
2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao,
sól i proszek do pieczenia.
3. Do maślanej masy dodawaj partiami suche
składniki i maślankę, cały czas mieszając mikserem na wysokich obrotach.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając
łyżeczkę masła.
5. Rozpuszczoną czekoladę wlej do ciasta cały czas
mieszając. Dodaj ekstrakt waniliowy. Upewnij się, że wszystkie składniki są dokładnie
połączone, a masa jest jednolita.
6. Przygotuj formy do ciasta. Ja użyłam
silikonowych foremek o średnicy 20 cm i wysokości 3 cm. Ciasto wystarcza na 5
blatów tej wielkości.
7. Blaty piecz w 180° C przez 30-35 minut. Przy
pomocy patyczka upewnij się, że są upieczone w środku.
8. Po upieczeniu blaty odstaw na kratkę do
ostygnięcia.
Krem miętowy
Składniki:
500 g serka mascarpone
250 ml kremówki
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
3 limonki
1 duży pęczkek świeżej mięty
30 ml syropu miętowego
30 ml białej wódki
1. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem
pudrem.
2. Ustaw mikser na najniższe obroty i partiami
dodawaj mascarpone.
3. Otrzyj skórkę z limonek i wyciśnij sok z dwóch z
nich (sok z pozostałej limonki wykorzystasz później).
4. Z mięty oberwij listki i umieść je w moździerzu.
Rozetrzyj dokładnie, wymieszaj z sokiem i skórką z limonki (w ten sposób
łatwiej zbierzesz z brzegów moździerza drobinki mięty), po czym dodaj do kremu.
5. Do kremu dolej wódkę i syrop miętowy. Wymieszaj
dokładnie.
6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką
masła. Płynną przelej do kremu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki
będą idealnie połączone, krem wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
7. Do nasączenia tortu: Sok z jednej limonki, 1
pęczek mięty, 1 łyżka syropu miętowego. Miętę utrzyj w moździerzu. Dodaj sok z
limonki i syrop, wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby smaki i aromaty się
połączyły.
Polewa z białej czekolady
Składniki:
250 g mascarpone
70 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
100 g białej czekolady
1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Dodaj mascarpone i wymieszaj.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z
pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na godzinę.
Tort
Składniki:
5 blatów ciasta czekoladowego
Krem miętowy
Polewa z białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1. Dwa blaty przekrój w poprzek. W kąpieli wodnej
rozpuść czekoladę i masło. Rozpuszczoną gorzką czekoladą przełóż obydwa blaty.
Złóż spowrotem, tak by warstwa czekolady znajdowała się wewnątrz.
2. Rozpocznij przekładanie tortu. Na każdym z
blatów kolejno rozprowadź cieńką warstwę miętowo–limonkowej mikstury i kremu
miętowego. Krem nakładaj szpatułą dość
grubą warstwą, około 1 cm od brzegu (aby pod wpływem ciężaru kolejnych warst
krem nie wypłynął). Naciskaj lekko każdą kolejną warstwę.
3. Gdy ukończysz przekładanie tortu, wstaw go do
lodówki, by krem się schłodził. Przydatna może być prowizoryczna opaska z folii
aluminiowej – dzięki temu tort nie ma szans się przechylić, a krem wypłynąć.
4. Po mniej więcej godzinie wyjmij tort z lodówki.
Postaw na obrotowej paterze lub desce. Przy pomocy szpatułki lub noża nakładaj
polewę z białej czekolady na całej powierzchni ciasta. Wygładź boki ciasta, udekoruj
wedle własnego uznania. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby polewa dobrze
stężała.
Uwielbiam połączenie mięty i czekolady, a w
tym wydaniu wypadło znakomicie. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, a mięta
zdecydowanie wyczuwalna. Limonka natomiast równoważy słodycz kremu i nadaje mu ciekawy,
orzeźwiający smak. Tort jest nie tylko wyśmienity, ale i bardzo efektowny.
Najlepszy był na drugi dzień, podawany dobrze schłodzony.
Chocolate mint layer cake
A decadent five layer chocolate cake, filled with fresh mint and lime icing and coated in white chocolate glaze.
Chocolate
cake
Ingredients:
125 g
unsalted butter, softened
½ avocado
1 cup of
brown sugar
3 eggs
1 teaspoon
of vanilla extract
1 cup of
buttermilk
2 ½ cup of
plain flour
50 g dark
chocolate
50 g dark
cocoa powder
1 pinch of
salt
1. Cream together avocado, butter and sugar,
until light and fluffy. Add eggs and mix till everything is combined.
2. In a separate bowl sift together
flour, butter, cocoa powder, salt and baking powder.
3. Stir dry ingredients into the butter
mix, alternately with buttermilk. Mix with an electric mixer at high speed.
4. Melt the chocolate in water bath,
adding a teaspoon of butter.
5. Pour the chocolate into the batter,
mixing all the while. Add vanilla extract. Make sure the batter is smooth and
all ingredients are perfectly combined.
6. Prepare the cake pans. I used
silicone ones that are 20 cm Ø and about 3 cm tall. The batter makes for 5 pans
of said size.
7. Bake the chocolate cake in 180° C
for 30-35 minutes. Make sure they are baked inside by inserting a skewer into
the center – if it comes out clean, the cake is ready.
8. Leave the cakes to cool.
Mint icing
Ingredients:
500 g
mascarpone
250 ml
whipping cream
100 g white
chocolate
1
tablespoon of butter
2
tablespoons of caster sugar
3 limes
1 large
bunch of fresh mint
30 ml mint
syrup
30 ml vodka
1. Whip the chilled cream with caster
sugar.
2. Set the electric mixer at low speed
and gradually add mascarpone.
3. Zest the limes and squeeze juice out
of two (you will need the third one later).
4. Tear away mint leaves and place them
in a kitchen mortar. Grind thoroughly, mix in lime zest and juice (that way it’s
easier to get all your mint out of the mortar) and add everything to the cream.
5. Pour in vodka and mint syrup. Mix
thoroughly.
6. Melt white chocolate and butter in a
water bath. Once melted, pour it into the icing, mixing all the time. After all
of the ingredients are perfectly combined, place the icing in a fridge for a
minimum of 4 hours.
7. Soaking mixture: juice from 1 lime,
1 bunch of fresh mint, 1 tablespoon of mint syrup. Grind the mint in a kitchen
mortar. Add lime juice and syrup, stir together. Put aside for a short while,
so the flavors and aromas have time to combine.
White
chocolate glaze
Ingredients:
250 g
mascarpone
70 g
unsalted butter, softened
50 g caster
sugar
100 g white
chocolate
1. Cream together butter and sugar,
till light and fluffy.
2. Add in mascarpone and mix.
3. Melt the chocolate in a water bath
and combine with the remaining ingredients. Put into a fridge for about 1 hour.
Chocolate
mint layer cake
Ingredients:
5 flat
chocolate cakes
Mint icing
White
chocolate glaze
50 g dark
chocolate
1
tablespoon of butter
1. Cut two cakes horizontally into two
layers. Melt dark chocolate and butter in a water bath. Spread the chocolate on
each layer. Put the cakes back together, so that each has a layer of chocolate
inside.
2. For the layers: on each following
cake layer, spread a thin coating of mint and lime soaking mixture. Next spread
the mint icing using a spatula. Start 1 cm from the edge. Press gently, so the
icing is evenly distributed and the cake doesn’t tilt.
3. When you are done with layering your
cake, place it in a fridge so the icing cools a bit. I used a simple tin foil
band to make sure the cake stays together perfectly straight.
4. After approximately one hour, the
icing should be well chilled. Place the cake on a rotating platter. Using a
spatula or a special knife, apply a coating of white chocolate glaze over the entire
surface of the cake. Smooth the sides and decorate as you see fit. Put into the
fridge for at least one hour (the glaze needs to harden a bit).
I love the combination of mint and chocolate, and I must admit that it
turned out perfectly in this layer cake. The chocolate cake is moist and rich
and the mint is definitely palpable, while the lime brings balance to the
sweetness of the icing and gives it an interesting, refreshing flavor. The cake
is truly delicious and looks absolutely stunning. It is best the second day,
served properly chilled.
Przepis bierze udział w akcji:
Mmm wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA co najważniejsze- smakuje! Pozdrawiamy:)
UsuńWygląda imponująco - te wszystkie warstwy są wprost oszałamiające :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Jest dość pracochłonny, ale warto:)
UsuńJadłam poczęstowana przez Babeczkę. Poezja smaków! i ten imponujący wygląd. Tortowa Vivienne Weswood! Idzie tortowa Nowa Fala by Babeczka!
OdpowiedzUsuńA kiedy sos pomarańczowy!???? Plizz
Całusy Pani Madzia
Oj jak miło, dziękuję:) A na sos zapraszamy w przyszłym tygodniu!
Usuń