niedziela, 9 lutego 2014

Tort czekoladowo-miętowy

Mocno czekoladowe ciasto przekładane miętowym kremem z orzeźwiającą nutą limonki, otulone polewą z białej czekolady.


English version below

Ciasto czekoladowe

Składniki:

125 g miękkiego masła
½ avokado
1 szklanka brązowego cukru
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
2 ½ szklanki mąki
50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
50 g ciemnego kakao
1 szczypta soli

 1. Masło i avokado utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę, tak by wszystko dokładnie się połączyło.

 2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.

 3. Do maślanej masy dodawaj partiami suche składniki i maślankę, cały czas mieszając mikserem na wysokich obrotach.

 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając łyżeczkę masła.

 5. Rozpuszczoną czekoladę wlej do ciasta cały czas mieszając. Dodaj ekstrakt waniliowy. Upewnij się, że wszystkie składniki są dokładnie połączone, a masa jest jednolita.

 6. Przygotuj formy do ciasta. Ja użyłam silikonowych foremek o średnicy 20 cm i wysokości 3 cm. Ciasto wystarcza na 5 blatów tej wielkości.

 7. Blaty piecz w 180° C przez 30-35 minut. Przy pomocy patyczka upewnij się, że są upieczone w środku.

 8. Po upieczeniu blaty odstaw na kratkę do ostygnięcia.



Krem miętowy

Składniki:

500 g serka mascarpone
250 ml kremówki
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
3 limonki
1 duży pęczkek świeżej mięty
30 ml syropu miętowego
30 ml białej wódki

 1. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

 2. Ustaw mikser na najniższe obroty i partiami dodawaj mascarpone.

 3. Otrzyj skórkę z limonek i wyciśnij sok z dwóch z nich (sok z pozostałej limonki wykorzystasz później).

 4. Z mięty oberwij listki i umieść je w moździerzu. Rozetrzyj dokładnie, wymieszaj z sokiem i skórką z limonki (w ten sposób łatwiej zbierzesz z brzegów moździerza drobinki mięty), po czym dodaj do kremu.

 5. Do kremu dolej wódkę i syrop miętowy. Wymieszaj dokładnie.

 6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką masła. Płynną przelej do kremu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki będą idealnie połączone, krem wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

 7. Do nasączenia tortu: Sok z jednej limonki, 1 pęczek mięty, 1 łyżka syropu miętowego. Miętę utrzyj w moździerzu. Dodaj sok z limonki i syrop, wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby smaki i aromaty się połączyły.


Polewa z białej czekolady

Składniki:

250 g mascarpone
70 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
100 g białej czekolady

 1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.

 2. Dodaj mascarpone i wymieszaj.

 3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na godzinę.



Tort

Składniki:

5 blatów ciasta czekoladowego
Krem miętowy
Polewa z białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła

 1. Dwa blaty przekrój w poprzek. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Rozpuszczoną gorzką czekoladą przełóż obydwa blaty. Złóż spowrotem, tak by warstwa czekolady znajdowała się wewnątrz.

 2. Rozpocznij przekładanie tortu. Na każdym z blatów kolejno rozprowadź cieńką warstwę miętowo–limonkowej mikstury i kremu miętowego. Krem nakładaj  szpatułą dość grubą warstwą, około 1 cm od brzegu (aby pod wpływem ciężaru kolejnych warst krem nie wypłynął). Naciskaj lekko każdą kolejną warstwę.

 3. Gdy ukończysz przekładanie tortu, wstaw go do lodówki, by krem się schłodził. Przydatna może być prowizoryczna opaska z folii aluminiowej – dzięki temu tort nie ma szans się przechylić, a krem wypłynąć.

 4. Po mniej więcej godzinie wyjmij tort z lodówki. Postaw na obrotowej paterze lub desce. Przy pomocy szpatułki lub noża nakładaj polewę z białej czekolady na całej powierzchni ciasta. Wygładź boki ciasta, udekoruj wedle własnego uznania. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby polewa dobrze stężała.




Uwielbiam połączenie mięty i czekolady, a w tym wydaniu wypadło znakomicie. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, a mięta zdecydowanie wyczuwalna. Limonka natomiast  równoważy słodycz kremu i nadaje mu ciekawy, orzeźwiający smak. Tort jest nie tylko wyśmienity, ale i bardzo efektowny. Najlepszy był na drugi dzień, podawany dobrze schłodzony.




Chocolate mint layer cake

A decadent five layer chocolate cake, filled with fresh mint and lime icing and coated in white chocolate glaze.




Chocolate cake

Ingredients:

125 g unsalted butter, softened
½ avocado
1 cup of brown sugar
3 eggs
1 teaspoon of vanilla extract
1 cup of buttermilk
2 ½ cup of plain flour
50 g dark chocolate
50 g dark cocoa powder
1 pinch of salt

 1. Cream together avocado, butter and sugar, until light and fluffy. Add eggs and mix till everything is combined.

 2. In a separate bowl sift together flour, butter, cocoa powder, salt and baking powder.

 3. Stir dry ingredients into the butter mix, alternately with buttermilk. Mix with an electric mixer at high speed.

 4. Melt the chocolate in water bath, adding a teaspoon of butter.

 5. Pour the chocolate into the batter, mixing all the while. Add vanilla extract. Make sure the batter is smooth and all ingredients are perfectly combined.

 6. Prepare the cake pans. I used silicone ones that are 20 cm Ø and about 3 cm tall. The batter makes for 5 pans of said size.

 7. Bake the chocolate cake in 180° C for 30-35 minutes. Make sure they are baked inside by inserting a skewer into the center – if it comes out clean, the cake is ready.

 8. Leave the cakes to cool.



Mint icing

Ingredients:

500 g mascarpone
250 ml whipping cream
100 g white chocolate
1 tablespoon of butter
2 tablespoons of caster sugar
3 limes
1 large bunch of fresh mint
30 ml mint syrup
30 ml vodka

 1. Whip the chilled cream with caster sugar.

 2. Set the electric mixer at low speed and gradually add mascarpone.

 3. Zest the limes and squeeze juice out of two (you will need the third one later).

 4. Tear away mint leaves and place them in a kitchen mortar. Grind thoroughly, mix in lime zest and juice (that way it’s easier to get all your mint out of the mortar) and add everything to the cream.

 5. Pour in vodka and mint syrup. Mix thoroughly.

 6. Melt white chocolate and butter in a water bath. Once melted, pour it into the icing, mixing all the time. After all of the ingredients are perfectly combined, place the icing in a fridge for a minimum of 4 hours.

 7. Soaking mixture: juice from 1 lime, 1 bunch of fresh mint, 1 tablespoon of mint syrup. Grind the mint in a kitchen mortar. Add lime juice and syrup, stir together. Put aside for a short while, so the flavors and aromas have time to combine.


White chocolate glaze

Ingredients:

250 g mascarpone
70 g unsalted butter, softened
50 g caster sugar
100 g white chocolate

 1. Cream together butter and sugar, till light and fluffy.

 2. Add in mascarpone and mix.

 3. Melt the chocolate in a water bath and combine with the remaining ingredients. Put into a fridge for about 1 hour.


Chocolate mint layer cake

Ingredients:

5 flat chocolate cakes
Mint icing
White chocolate glaze
50 g dark chocolate
1 tablespoon of butter

 1. Cut two cakes horizontally into two layers. Melt dark chocolate and butter in a water bath. Spread the chocolate on each layer. Put the cakes back together, so that each has a layer of chocolate inside.

 2. For the layers: on each following cake layer, spread a thin coating of mint and lime soaking mixture. Next spread the mint icing using a spatula. Start 1 cm from the edge. Press gently, so the icing is evenly distributed and the cake doesn’t tilt.

 3. When you are done with layering your cake, place it in a fridge so the icing cools a bit. I used a simple tin foil band to make sure the cake stays together perfectly straight.

 4. After approximately one hour, the icing should be well chilled. Place the cake on a rotating platter. Using a spatula or a special knife, apply a coating of white chocolate glaze over the entire surface of the cake. Smooth the sides and decorate as you see fit. Put into the fridge for at least one hour (the glaze needs to harden a bit).



I love the combination of mint and chocolate, and I must admit that it turned out perfectly in this layer cake. The chocolate cake is moist and rich and the mint is definitely palpable, while the lime brings balance to the sweetness of the icing and gives it an interesting, refreshing flavor. The cake is truly delicious and looks absolutely stunning. It is best the second day, served properly chilled.



Przepis bierze udział w akcji:





6 komentarzy:

  1. Mmm wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co najważniejsze- smakuje! Pozdrawiamy:)

      Usuń
  2. Wygląda imponująco - te wszystkie warstwy są wprost oszałamiające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Jest dość pracochłonny, ale warto:)

      Usuń
  3. Jadłam poczęstowana przez Babeczkę. Poezja smaków! i ten imponujący wygląd. Tortowa Vivienne Weswood! Idzie tortowa Nowa Fala by Babeczka!
    A kiedy sos pomarańczowy!???? Plizz
    Całusy Pani Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak miło, dziękuję:) A na sos zapraszamy w przyszłym tygodniu!

      Usuń