piątek, 7 lutego 2014

Zdrowy kąsek: Muffiny marchewkowe

Intensywnie pomarańczowe muffinki z marchwią, kurkumą i nutką szafranu. Zdrowe, kolorowe i pyszne.


English version below

Muffiny marchewkowe

Składniki:

3 średnie marchewki
1 duże jajko
1 szklanka mąki
½ szklanki maślanki
50 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 nitek szafranu (opcjonalnie)

 1. Szafran namocz w 1 łyżce gorącej wody, aby wydobyć jego kolor i smak. 5 minut namaczania w zupełności wystarczy.

 2. Marchew zetrzyj na większych oczkach. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Grubo starta marchew sprawia, że muffiny są dość ciężkie i nie mają zwartej konsystencji. Jeśli zależy Ci na gładszej teksturze muffinów, możesz zetrzeć ją na najmniejszych oczkach.

 3. Przygotuj 6 papilotek lub formę na 6 średnich muffinów. Foremki napełniaj niemal do pełna, gdyż muffiny urosną tylko odrobinę.

 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 20-25 minut.



Muffinki z marchewki są bardzo sycące i wilgotne, a przy okazji zdrowe. Charakterystyczna słodycz marchewki jest zdecydowanie wyczuwalna, ale dodatek szafranu i kurkumy nadaje im ciekawy, wytrawny smak . Ja uwielbiam je z kremowym kozim serkiem, chwycone w rękę i schrupane w biegu. 




A healthy bite: Carrot muffins

Vividly orange muffins with: carrot, turmeric, and a hint of saffron. Healthy, colorful, and delicious!




Carrot muffins

Ingredients:

3 medium carrots
1 large egg
1 cup of plain flour
½ cup of buttermilk
50 ml olive oil
½ teaspoon of turmeric powder
½ teaspoon of salt
½ teaspoon of sugar
4-5 saffron threads (optional)

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Soak the saffron in a tablespoon of hot water to release its color and flavor. 5 minutes of soaking should do.

 3. Thickly grate the carrots. Add the remaining ingredients and mix. Using thickly grated carrots makes the muffins quite heavy and rather lumpy in texture. If you want to have a smoother batter, just grate the carrots finely.

 4. Prepare a muffin tin or molds. Fill almost full, as the muffins will only rise a little during baking.

 5. Put into the oven and bake for 20-25 minutes.



Carrot muffins are delightfully moist and satiating. The characteristic sweetness of carrots is definitely palpable, while the addition of saffron and turmeric gives them interesting, savoury taste. I love them with creamy goat cheese, grasped as a quick bite during a busy day.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz