Intensywnie pomarańczowe muffinki z marchwią, kurkumą i
nutką szafranu. Zdrowe, kolorowe i pyszne.
English version below
Muffiny marchewkowe
Składniki:
3 średnie marchewki
1 duże jajko
1 szklanka mąki
½ szklanki maślanki
50 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 nitek szafranu (opcjonalnie)
1. Szafran namocz w 1 łyżce gorącej wody, aby
wydobyć jego kolor i smak. 5 minut namaczania w zupełności wystarczy.
2. Marchew zetrzyj na większych oczkach. Dodaj
pozostałe składniki i wymieszaj. Grubo starta marchew sprawia, że muffiny są
dość ciężkie i nie mają zwartej konsystencji. Jeśli zależy Ci na gładszej
teksturze muffinów, możesz zetrzeć ją na najmniejszych oczkach.
3. Przygotuj 6 papilotek lub formę na 6 średnich
muffinów. Foremki napełniaj niemal do pełna, gdyż muffiny urosną tylko
odrobinę.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz
20-25 minut.
Muffinki z marchewki są bardzo sycące i
wilgotne, a przy okazji zdrowe. Charakterystyczna słodycz marchewki jest
zdecydowanie wyczuwalna, ale dodatek szafranu i kurkumy nadaje im ciekawy,
wytrawny smak . Ja uwielbiam je z kremowym kozim serkiem, chwycone w rękę i
schrupane w biegu.
A healthy bite: Carrot muffins
Vividly orange muffins with: carrot, turmeric, and a hint of saffron. Healthy, colorful, and delicious!
Carrot
muffins
Ingredients:
3 medium
carrots
1 large egg
1 cup of
plain flour
½ cup of
buttermilk
50 ml olive
oil
½ teaspoon
of turmeric powder
½ teaspoon
of salt
½ teaspoon
of sugar
4-5 saffron
threads (optional)
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Soak the saffron in a tablespoon of
hot water to release its color and flavor. 5 minutes of soaking should do.
3. Thickly grate the carrots. Add the remaining
ingredients and mix. Using thickly grated carrots makes the muffins quite heavy
and rather lumpy in texture. If you want to have a smoother batter, just grate
the carrots finely.
4. Prepare a muffin tin or molds. Fill
almost full, as the muffins will only rise a little during baking.
5. Put into the oven and bake for 20-25
minutes.
Carrot muffins are delightfully moist and satiating. The characteristic
sweetness of carrots is definitely palpable, while the addition of saffron and
turmeric gives them interesting, savoury taste. I love them with creamy goat
cheese, grasped as a quick bite during a busy day.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz