Sezamowe muffiny nadziane wołowymi kotlecikami i żółtym serem, w towarzystwie toppingu z karmelizowanej cebuli.
English version below
Mini kotleciki wołowe
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu
1. W misce dokładnie wymieszaj mięso z innymi
składnikami. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
2. Z mięsa formuj niewielkie kulki. Kotleciki
posłużą do nadziewania muffinów, więc nie mogą być zbyt duże.
3. Kładź mięsne kulki na gorącą patelnię i
potrząsaj tak, by równomiernie je
zrumienić. Mięso powinno pozostać soczyste w środku.
Muffiny sezamowe
Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
100 g sezamu
250 ml maślanki
75 ml oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g miękkiego masła
2 jaja
Dodatkowo:
ser żółty
kotleciki wołowe
sezam
1. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Masa
powinna być dość gęsta, tak by nadzienie nie opadło na sam dół muffina.
2. Posmaruj olejem formę do muffinów. Ciasto
nakładane będzie dwoma partiami –
najpierw każdą foremkę wypełnij do mniej więcej 1/3 wysokości.
3. Następnie na samym środku każdej foremki umieść
mięsną kulkę, wciskając delikatnie, aby nieco zagłębiła się w masie.
4. Na każdym kotleciku połóż niewielki kawałek
żółtego sera.
5. Nałóż drugą partię ciasta tak, by nadzienie było
dokładnie przykryte (zwróć uwagę na boki!). Foremki powinny być wypełnione
niemal do pełna.
6. Wierzch każdego muffina posyp ziarenkami sezamu,
aby przypominały wyglądem typowe bułki do hamburgerów.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz
około 25-30 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony i delikatnie popękany.
Muffinki, podobnie jak prawdziwe burgery,
potrzebują odpowiedniego sosu. Fantastycznie smakują z toppingiem z
karmelizowanej cebuli, ale wystarczy im nawet zwykły ketchup czy musztarda. Chrupiące
z zewnątrz, z serowo – mięsnym nadzieniem, stanowią naszą wariację na temat
tego kultowego dania. Dodaj kilka małych, pikantnych ogórków konserwowych i
ciesz się burgerem w nowym wydaniu.
Topping z karmelizowanej cebuli
Składniki:
2 duże cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka brązowego cukru
½ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżeczki papryki ostrej
250 g kremowego serka śmietankowego
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól do smaku
1. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej
oliwę i masło.
2. Dodaj cebulę, cukier, pieprz i ostrą paprykę.
Smaż aż do uzyskania ciemno brązowego koloru, mieszając od czasu do czasu.
3. W misce umieść serek, majonez, śmietanę i
musztardę. Dodaj lekko odsączoną z tłuszczu, ostudzoną cebulę i wymieszaj
dokładnie wszystkie składniki. Posól do smaku.
Topping z karmelizowanej cebuli ma bardzo
charakterystyczny smak – lekko słodkawy, ale zdecydowanie wytrawny. Stanowi
ciekawe dopełnienie burgera, ale idealnie sprawdzi się również jako dip do
czipsów i przekąsek.
World in a mold: famous dishes in cupcake form – burgers
Sesame
muffins with beef and cheese filling, served with caramelized onion topping.
Mini beef
patties
Ingredients:
300 g prime
beef
1 teaspoon
of mustard
1 teaspoon
of sunflower seed oil
½ teaspoon
of chili powder
½ teaspoon
of black pepper
1. Mix the meet with the rest of the
ingredients. Heat a non-stick frying pan, adding a little bit of oil.
2. Form the meat in small balls. You
will use the patties for stuffing the muffins, so they cannot be too large.
3. Place the meat balls on a hot frying
pan. Shake the pan, rolling the balls around, so that they get evenly browned.
The meat should remain juicy on the inside.
Sesame
muffins
Ingredients:
2 ½ cups of
plain flour
100 g
sesame seeds
250 ml buttermilk
75 ml oil
½ teaspoon
of salt
½ teaspoon
of sugar
1 teaspoon
of baking powder
50 g soft
butter
2 eggs
Additionally:
cheese
beef
patties
sesame
seeds
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Place all the ingredients in a large
bowl and mix. The batter should be quite thick, so the filling doesn’t sink to
the bottom of the muffins.
3. Brush a muffin pan with oil. Fill
each mold with batter in about 1/3.
4. Place a beef patty in the middle of
each mold. Gently push the meat down just a tiny bit.
5. Place a little bit of cheese on top
of each patty.
6. Carefully cover the filling with batter
– make sure the meat and cheese are perfectly covered. The molds should be
filled almost to the top.
7. Sprinkle the top of each muffin with
some sesame seeds to make it look like a classic burger bun.
8. Put into the oven and bake for about
25-30 minutes, until the muffins are a golden-brown color and the tops are
slightly cracked.
Burger muffins, just like real burgers, need a proper sauce. They go
fantastically with a caramelized onion topping, but even standard ketchup or
mustard will do. Crispy outside, with a moist cheese and meet filling, these
muffins are our take on the famous dish. Just add a pickle or few, and enjoy
this delicious and fulfilling snack.
Caramelized
onion topping
Ingredients:
2 large
onions
1
tablespoon of butter
1
tablespoon of olive oil
1 teaspoon
of brown sugar
½ teaspoon
of ground white pepper
½ teaspoon
of chili powder
250 g cream
cheese (Philadelphia or similar)
3
tablespoons of mayonnaise
1 teaspoon
of mustard
1
tablespoon of sour cream
salt
1. Cut onions in half and slice them
finely. Heat oil and butter in a frying pan.
2. Add the onions, sugar, pepper and
chili. Fry until the onions are deep brown color. Mix once in a while.
3. Place the cream cheese, mayonnaise,
sour cream and mustard in a bowl. Add cooled and slightly drained onion in. Mix
all the ingredients and add salt according to your taste.
The caramelized onion topping has a very
distinctive flavor – slightly sweet, and yet definitely savoury. It’s an interesting complement to the burger,
but it works perfectly as a dip for chips and other snacks.
Fajny przepis i ekstra zdjęcia :) Skąd masz foremki do popovers ?
OdpowiedzUsuńDzięki:) jeśli dobrze pamiętam, to znalazłam je w tesco
Usuń