English version below
Proste, a pyszne – aksamitne babeczki z kawałkami białej
czekolady i różowym kremem z kremowego serka i malin.
Babeczki
Składniki:
225 g mąki pszennej
225 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jaja
100 g posiekanej białej czekolady lub białych kropelek
czekoladowych
1. W dużej misce umieść mąkę, masło, cukier,
proszek do pieczenia i jajka. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach przez około
5 minut, aż masa będzie gładka i puszysta.
2. Dodaj posiekaną drobno czekoladę lub czekoladowe
kropelki i delikatnie wymieszaj.
3. Masę nałóż do natłuszczonych foremek lub
papilotek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 20 minut.
Krem malinowy
Składniki:
200 g kremowego serka śmietankowego
175 g cukru pudru
3 łyżki miękkiego masła
½ szklanki świeżych malin
1 laska świeżej wanilii
1 łyżeczka malinówki (opcjonalnie)
1. Ubij serek, cukier i masło na jednolitą masę.
Dodaj ziarenka z jednej laski wanilii, maliny i malinówkę (opcjonalnie –
malinówka nadaje ciekawego smaku, ale krem smaczny będzie również bez niej).
Przemieszaj delikatnie i wstaw do lodówki na około pół godziny.
2. Udekoruj babeczki tuż przed podaniem.
White chocolate cupcakes with raspberry icing
Simple but
delicious – peachy cupcakes with crispy chunks of white chocolate and pink
raspberry cream cheese icing.
Cupcakes
Ingredients:
225 g plain
flour
225 g soft,
unsalted butter
150 g sugar
1 teaspoon
of baking powder
4 large
eggs
100 g
chopped white chocolate or white chocolate drops
1. Preheat the oven to 180° C.
2. Place flour, butter, sugar, baking
powder and eggs in a large bowl. Whisk with a mixer for about 5 minutes, until
the batter is smooth and creamy.
3. Add finely chopped chocolate or
chocolate drops and stir gently.
4. Spoon the batter into greased
cupcake molds or cases. Put into the oven and bake for 20 minutes.
Raspberry
icing
Ingredients:
200 g cream
cheese (Philadelphia or similar)
175 g
powder sugar
3
tablespoons of soft butter
½ cup of
fresh raspberries
1 vanilla
pod
1 teaspoon
of raspberry liquor (optional)
1. Beat the cream cheese, sugar and
butter. The icing should be smooth and creamy.
2. Add the vanilla seeds, raspberries, raspberry
liquor (optional – the liquor gives a distinctive flavor, but the icing will be
tasty without it as well). Stir gently and put into the fridge for about half
an hour.
3. Decorate the cupcakes just before serving.
Cudne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
Usuńmmmm :] i jak tu być na diecie? :p
OdpowiedzUsuńDla nich warto trochę zgrzeszyć:)
UsuńWygladają bardzo apetycznie ;D
OdpowiedzUsuńCieszymy się!
Usuńjadłam! palce lizać ;))) a wyglądaja tak, że żal gryźć :D
OdpowiedzUsuńAle nie zjeść też żal ;)
Usuń