English version below
Intensywnie różowe muffinki z burakami i prażonym
słonecznikiem.
Składniki:
400 g buraków (jeden duży burak)
375 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g prażonego, solonego słonecznika
1 łyżeczka majeranku
2 duże jajka
250 ml maślanki
50 ml oliwy z oliwek
1. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. W dużej misce umieść starte buraki, mąkę,
sól, cukier, majeranek i proszek do pieczenia. Wymieszaj tak, by drobinki
buraków były całkowicie pokryte mąką.
3. W osobnym naczyniu połącz maślankę, jajka i
oliwę, a następnie całość wlej do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj
prażony słonecznik, po czym wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
4. Posmaruj oliwą formę na muffiny i napełnij zagłębienia
do 2/3 wysokości.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz
przez 20-25 minut.
Muffinki warto podać z dodatkiem słonego,
kremowego serka. Najlepiej sprawdzi się tu wymieszana z odrobiną jogurtu
greckiego feta. Idealnie smakują również w towarzystwie maślanki.
A healthy bite: Beetroot muffins
Vividly pink muffins with beetroot and roasted sunflower seeds.
Ingredients:
400 g
beetroots (one large beet)
375 g plain
flour
1 teaspoon
of salt
1 teaspoon
of sugar
1 teaspoon
of baking sugar
50 g
roasted salted sunflower seeds
1 teaspoon
of dried marjoram
2 large
eggs
250 ml
buttermilk
50 ml olive
oil
1. Preheat the oven to 200°C.
2. Finely grate the beetroots.
3. In a large bowl, place flour, salt,
sugar, marjoram, baking powder and grated beets. Mix until the beetroot pieces
are completely covered in flour.
4. In a separate bowl combine
buttermilk, eggs and olive oil. Pour into the dry ingredients, add sunflower
seeds and stir gently until just combined.
5. Brush muffin tin with oil and fill
with batter to approximately 2/3 height.
6. Put your muffins into the oven and
bake for 20-25 minutes.
Beetroot muffins are truly delicious. It is best to serve them with a
creamy feta cheese and Greek yogurt topping or a glass of buttermilk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz