środa, 22 stycznia 2014

Zdrowy kąsek: Muffinki z burakami

English version below


Intensywnie różowe muffinki z burakami i prażonym słonecznikiem.

Składniki:

400 g buraków (jeden duży burak)
375 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g prażonego, solonego słonecznika
1 łyżeczka majeranku
2 duże jajka
250 ml maślanki
50 ml oliwy z oliwek

 1. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

 2. W dużej misce umieść starte buraki, mąkę, sól, cukier, majeranek i proszek do pieczenia. Wymieszaj tak, by drobinki buraków były całkowicie pokryte mąką.

 3. W osobnym naczyniu połącz maślankę, jajka i oliwę, a następnie całość wlej do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj prażony słonecznik, po czym wymieszaj delikatnie do połączenia składników. 

 4. Posmaruj oliwą formę na muffiny i napełnij zagłębienia do 2/3 wysokości.

 5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20-25 minut.




Muffinki warto podać z dodatkiem słonego, kremowego serka. Najlepiej sprawdzi się tu wymieszana z odrobiną jogurtu greckiego feta. Idealnie smakują również w towarzystwie maślanki. 



A healthy bite: Beetroot muffins

Vividly pink muffins with beetroot and roasted sunflower seeds.





Ingredients:

400 g beetroots (one large beet)
375 g plain flour
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of baking sugar
50 g roasted salted sunflower seeds
1 teaspoon of dried marjoram
2 large eggs
250 ml buttermilk
50 ml olive oil

 1. Preheat the oven to 200°C.

 2. Finely grate the beetroots.

 3. In a large bowl, place flour, salt, sugar, marjoram, baking powder and grated beets. Mix until the beetroot pieces are completely covered in flour.

 4. In a separate bowl combine buttermilk, eggs and olive oil. Pour into the dry ingredients, add sunflower seeds and stir gently until just combined.

 5. Brush muffin tin with oil and fill with batter to approximately  2/3 height.

 6. Put your muffins into the oven and bake for 20-25 minutes.





Beetroot muffins are truly delicious. It is best to serve them with a creamy feta cheese and Greek yogurt topping or a glass of buttermilk. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz