środa, 15 stycznia 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek - Caprese

Caprese z foremki, czyli muffiny z mozarellą, bazyliowym toppingiem i pieczonymi pomidorkami.


English version below


Muffiny

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka startej mozzarelli
½ łyżeczki suszonej bazylii

 1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, bazylię i ser. Wymieszaj tak, by drobinki sera były całkowicie pokryte mąką.

 2. W osobnej misce połącz mleko, oliwę, i jajko, następnie całość wlej do miski z suchymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników – muffiny nie powinny mieć zbyt gładkiej tekstury.

 3. Posmaruj oliwą foremki na muffiny i wypełnij je masą do mniej więcej 2/3 wysokości.

 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.

Muffinki najlepsze są na ciepło, podane z bazyliowym toppingiem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremem balsamico.



Bazyliowy topping

Składniki:

2 opakowania serka Philadelphia lub podobnego
1 duży pęczek świeżej bazylii
Szczypta soli
Szczypta tłuczonego zielonego pieprzu

Bazylię posiekaj, ale niezbyt drobno i wymieszaj z pozostałymi składnikami.


Pieczone pomidorki koktajlowe

Składniki:

1 opakowanie pomidorków koktajlowych
Oliwa z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Sól
Pieprz
Ocet balsamiczny

 1. Pomidorki wyłóż na blaszkę. Skrop oliwą i octem, a następnie posyp solą i pieprzem. Dodaj kilka całych listków bazylii. Potrząśnij blaszką tak, by równomiernie obtoczyć w miksturze pomidorki.

 2. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 10 minut.




Caprese from a muffin tin – mozzarella muffins, basil cream cheese topping and oven baked cherry tomatoes. 




Muffins

Ingredients:

2 cups of plain flour
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of baking powder
50ml olive oil
1 egg
1 cup of milk
1 cup of grated mozzarella cheese
½ tablespoon of dried basil


 1. Preheat the oven to 200°C.

 2. In a large bowl mix flour, salt, baking powder, basil and cheese. Mix until the cheese is completely covered with flour.

 3. In a separate bowl mix milk, olive and egg. Pour the mixture to the dry ingredients. Mix only till all the ingredients are combined – muffins shouldn’t have a perfectly smooth texture.

 4. Brush muffin tin or molds with olive and fill it with the mixture to approximately 2/3 height.

 5. Put into the oven and bake for about 20 minutes, till the top is nicely browned.

Muffins are best served warm, with basil cream cheese topping, baked cherry tomatoes and balsamic glaze.



Basil cream cheese topping

Ingredients: 

2 boxes of cream cheese (Philadelphia or similar)
1 large bunch of fresh basil
1 pinch of salt
1 pinch of crushed green pepper

 1. Chop the basil, but not to finely and mix with the remaining ingredients.


Oven baked cherry tomatoes

Ingredients: 

500g of cherry tomatoes
Olive oil
Couple of fresh basil leaves
Salt
Pepper
Balsamic Vinegar

 1. Place tomatoes on a baking tray. Sprinkle with olive oil, vinegar, salt and pepper. Add a couple of fresh basil leaves. Shake the baking tray so that the tomatoes roll in the spices. Do so till they are evenly covered.

 2. Bake in 200°C for about 10 minutes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz