Caprese z foremki, czyli muffiny z mozarellą, bazyliowym toppingiem i pieczonymi pomidorkami.
English version below
Muffiny
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka startej mozzarelli
½ łyżeczki suszonej bazylii
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do
pieczenia, bazylię i ser. Wymieszaj tak, by drobinki sera były całkowicie
pokryte mąką.
2. W osobnej misce połącz mleko, oliwę, i jajko,
następnie całość wlej do miski z suchymi składnikami. Mieszaj tylko do
połączenia składników – muffiny nie powinny mieć zbyt gładkiej tekstury.
3. Posmaruj oliwą foremki na muffiny i wypełnij je
masą do mniej więcej 2/3 wysokości.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz
przez około 20 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Muffinki najlepsze są na ciepło, podane z bazyliowym toppingiem, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremem
balsamico.
Bazyliowy topping
Składniki:
2 opakowania serka Philadelphia lub podobnego
1 duży pęczek świeżej bazylii
Szczypta soli
Szczypta tłuczonego zielonego pieprzu
Bazylię posiekaj, ale niezbyt drobno i wymieszaj z
pozostałymi składnikami.
Pieczone pomidorki koktajlowe
Składniki:
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
Oliwa z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Sól
Pieprz
Ocet balsamiczny
1. Pomidorki wyłóż na blaszkę. Skrop oliwą i octem,
a następnie posyp solą i pieprzem. Dodaj kilka całych listków bazylii.
Potrząśnij blaszką tak, by równomiernie obtoczyć w miksturze pomidorki.
2. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez
około 10 minut.
Caprese from a muffin tin – mozzarella muffins, basil cream cheese topping and oven baked cherry tomatoes.
Muffins
Ingredients:
2 cups of
plain flour
1 teaspoon
of salt
1 teaspoon
of baking powder
50ml olive
oil
1 egg
1 cup of
milk
1 cup of
grated mozzarella cheese
½
tablespoon of dried basil
1. Preheat the oven to 200°C.
2. In a large bowl mix flour, salt,
baking powder, basil and cheese. Mix until the cheese is completely covered
with flour.
3. In a separate bowl mix milk, olive
and egg. Pour the mixture to the dry ingredients. Mix only till all the
ingredients are combined – muffins shouldn’t have a perfectly smooth texture.
4. Brush muffin tin or molds with olive
and fill it with the mixture to approximately 2/3 height.
5. Put into the oven and bake for about
20 minutes, till the top is nicely browned.
Muffins are best served warm, with basil cream cheese topping, baked
cherry tomatoes and balsamic glaze.
Basil cream
cheese topping
Ingredients:
2 boxes of
cream cheese (Philadelphia or similar)
1 large
bunch of fresh basil
1 pinch of
salt
1 pinch of
crushed green pepper
1. Chop the basil, but not to finely
and mix with the remaining ingredients.
Oven baked
cherry tomatoes
Ingredients:
500g of
cherry tomatoes
Olive oil
Couple of
fresh basil leaves
Salt
Pepper
Balsamic
Vinegar
1. Place tomatoes on a baking tray.
Sprinkle with olive oil, vinegar, salt and pepper. Add a couple of fresh basil
leaves. Shake the baking tray so that the tomatoes roll in the spices. Do so
till they are evenly covered.
2. Bake in 200°C for about 10 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz