sobota, 25 stycznia 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek - belgijskie frytki

Muffiny ziemniaczane z majonezowo-czosnkowym toppingiem i smażoną skórką z ziemniaka.



English version below


Muffiny ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków
400 g mąki
100 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżka miękkiego masła
50 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 duże ząbki świeżego czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1. Dokładnie umyj ziemniaki. Dwa większe obierz ze skórki (skórek nie wyrzucaj, włóż je do osobnej miseczki) a następnie wraz z pozostałymi ziemniakami ugotuj w osolonej wodzie.

 2. Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedź je i dokładnie odparuj. Pozostaw do wystygnięcia.

 3. Ziemniaki w łupinkach obierz. Wszystkie ziemniaki przełóż do dużej miski i dokładnie rozgnieć widelcem lub ubijakiem.

 4. Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie aż masa będzie jednolita i gładka.

 5. Posmaruj tłuszczem blaszkę do muffinów. Foremki wypełniaj prawie do pełna – masa ziemniaczana jest  dość ciężka, więc nie urośnie zbyt mocno w trakcie pieczenia. Wierzch posyp odrobiną ostrej papryki.

 6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz przez ok. 25-30 minut. W przypadku tych muffinków test suchego patyczka na nic się nie zda – wnętrze pozostanie miękkie i lepkie, konsystencją przypominając puree ziemniaczane. I takie właśnie smakuje najlepiej.

 7. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia. Muffiny wyjmuj z formy bardzo delikatnie – środek jest miękki, przez co muffinki łatwo się rozpadają.

Muffiny ziemniaczane to nasza wariacja na temat słynnych belgijskich frytek. Podobnie jak frites są chrupiące z zewnątrz, podczas gdy środek pozostaje miękki i rozpływa się w ustach. Najlepsze są pierwszego dnia, podane z czosnkowo - majonezowym toppingiem i smażonymi skórkami ziemniaczanymi. 




Topping majonezowo–czosnkowy

Składniki:

200 g  kremowego serka śmietankowego
3 łyżki majonezu
5 nieobranych ząbków czosnku
Sok z połowy cytryny
1 szczypta ostrej papryki

 1. Czosnek skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10 minut.

 2. W blenderze umieść pozostałe składniki. Dodaj obrany, upieczony czosnek i wymieszaj.




Smażone skórki ziemniaczane

Składniki:

skórki z ziemniaków
1 szczypta ostrej papryki
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonego czosnku
olej lub oliwa do smażenia

 1. Do miski ze skórkami dodaj przyprawy i łyżkę oliwy. Wymieszaj tak, by skórki były równomiernie pokryte przyprawami.

 2. Na patelni rozgrzej olej. Smaż skórki aż będą złociste i chrupiące. Wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.





World in a mold: famous dishes in cupcake form - Belgian fries


Potato muffins with aioli cream cheese topping and crispy potato skins 




Potato muffins

Ingredients:

1 kg potatoes
400 g plain flour
100 ml olive oil
2 eggs
1 tablespoon of soft butter
50 ml plain yogurt
1 teaspoon of powdered garlic or 2 large cloves of fresh garlic
½ teaspoon of chili powder
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of baking powder

 1. Preheat the oven to 200° C.

 2. Thoroughly scrub your potatoes. Peel two larger ones (don’t throw away the potato skins, you’ll need them later), then cook with the remaining unpeeled potatoes in salted water.

 3. When the potatoes are soft, drain them and evaporate any excess water. Leave to cool.

 4. Peel the ones that still had skins on. Place all potatoes in a large bowl and mash with a fork or potato masher.

 5. Add the rest of the ingredients and mix until the batter is smooth and perfectly combined.

 6. Brush the muffin tin with oil. Fill the molds almost full with batter – the potato mixture is quite heavy, so the muffins won’t rise too much during baking. Sprinkle the top of each muffin with a bit of chili powder.

 7. Put the muffins into the oven and bake for about 25-30 minutes. The dry toothpick test won’t work with these, as the insides are supposed to be soft and sticky, with the consistence of that similar to a potato puree.

 8. After the muffins are done baking, leave them to cool for a while. Be careful when taking them out of the molds – since the insides are soft, the muffins can fall apart quite easily.

Potato muffins are our take on the famous Belgian fries. Just like frites, they are crispy on the outside, while the inside stays perfectly soft and melts in your mouth. They are best on the same day, served with an aioli cream cheese topping and fried, crispy potato skins. Perfect and undoubtedly healthier way for satisfying fries cravings!




Aioli cream cheese topping

Ingredients:

200 g cream cheese (Philadelphia or similar)
3 tablespoons of mayonnaise
5 unpeeled garlic cloves
Juice of half a lemon
1 pinch of chili powder

 1. Sprinkle some olive oil on the garlic cloves. Bake in the oven for about 10 minutes.

 2. Put the remaining ingredients in a blender. Peel the baked garlic, add it in and blend.




Crispy potato skins

Ingredients:

potato skins
1 pinch of chili powder
1 tablespoon of oil
½ teaspoon of salt
½ teaspoon of powdered garlic
oil for frying

 1. Place the potato skins in a bowl. Add the spices and a tablespoon of oil. Mix so that the skins are evenly covered with spices.

 2. Heat some oil in a frying pan. Fry the potato skins till they are golden brown and crispy.
Drain any excess oil with paper towels.


1 komentarz:

  1. lepsze niż frytki, albo talarki :D i baaardzo sycące! mniam ;)

    OdpowiedzUsuń