English version below
Brioszki według klasycznego francuskiego przepisu
Składniki:
1 saszetka suchych drożdży (7g)
1 łyżka cukru
3 łyżki ciepłej wody
½ łyżeczki soli
3 duże jajka + jedno
żółtko
0,5 kg mąki
200 g miękkiego masła
Brioszki, choć proste, wymagają sporo czasu
by odpowiednio wyrosnąć. Jeśli więc chcesz podać je na śniadanie, przygotowania
zacznij już dzień wcześniej.
1.W dużej misce wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i
cukier. Odstaw zaczyn na około 15 minut, aż do pojawienia się bąbelków.
2.Dodaj jaja i żółtko, przesianą mąkę i
rozdrobnione masło. Wymieszaj ciasto tak, by wszystkie składniki się połączyły,
ale nie wyrabiaj go zbyt długo.
3.Przykryj miskę folią i na około 2 godziny wstaw
do ciepłego miejsca. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Gdy ciasto już wyrośnie, oprósz ręce mąką i
palcami zbierz ciasto od brzegów do środka, naciskając przy tym do dołu. Ponownie
przykryj folią i odstaw do lodówki na 10-12 godzin.
5.Przygotuj 12 małych foremek z karbowanymi i dość
wysokimi brzegami lub jedną dużą formę.
6.Istnieje kilka metod formowania brioszek w ich
charakterystyczny kształt.
Pierwsza: uformuj kulkę ciasta, a następnie
stopniowo nadawaj jej kształt przypominający wyglądem kręgiel , tak by w istocie
powstały dwie połączone ze sobą kulki – większa na spodzie i mniejsza na górze.
Druga: weź potrzebną ilość ciasta. Oderwij
niewielki kawałek, a z pozostałej części uformuj kulę. Tę samą formę nadaj
oderwanemu wcześniej fragmentowi. Jajkiem przytwierdź małą kulkę do większej.
7.Uformowane brioszki posmaruj roztrzepanym
jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie
ponownie posmaruj jajkiem i włóż do nagrzanego do 200°C.
8.Małe brioche piecz ok. 25 minut, zaś większą ok.
45. Brioche powinny mieć ciemno złocisty kolor.
Brioszki tradycyjnie je się z masłem lub
słodkimi dodatkami. Ja uwielbiam je również na słono – z kozim serkiem przyprawionym
olejem pistacjowym i zielonym pieprzem lub na kwaśno – maczane w lemon curd.
A classic French brioche recipe
Ingredients:
1 envelope
of dried yeast (7g)
1
tablespoon of sugar
3
tablespoons of warm water
½ teaspoon
of salt
3 eggs + 1
egg yolk
500g plain
white flour
200g soft
butter
Brioche,
though rather easy to make, require quite a lot of time to rise properly. If
you want to serve them for breakfast, I suggest you start making them the day
before.
1. In a large bowl mix yeast, warm
water and sugar. Leave the mixture to rest for 15 minutes, until it gets
bubbly.
2. Add eggs and egg yolk, sieved flour
and chopped butter. Mix till the ingredients combine, but do not knead it too
long.
3. Cover the dough with plastic wrap
and leave to rise in a warm place for about 2 hours. After that time, the dough
should double in bulk.
4. After the dough rises, dust your
hands with flour and using your fingers, pull the dough from the sides to the
middle, slightly pushing down. Cover with plastic wrap again and put it into
the fridge for 10-12 hours.
5. Prepare 12 small brioche molds or
one large mold.
6. There are a couple of ways to form
the brioches:
First: form a ball of cake and then gradually roll it in your hands,
giving it a bowling pin shape.
Second: take the suitable amount of dough. Break away a small piece of
dough and form the rest into a ball. Form the smaller piece into a ball as well
and put it on top of the larger one.
7. Brush the brioches with whisked egg
and leave to rise in a warm place for about 1,5 hour. After the dough rises,
brush with eggs one more time.
8. Bake the small brioches in 200°C for
25 minutes and the large one for 45. The brioches should have a beautiful, dark
gold color.
Traditionally, brioches are served with butter
or sweet garnish. I however love to have them with something savoury – goat
cheese with pistachio oil, freshly ground fresh pepper and pistachios, or with
the sour Lemon Curd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz