piątek, 10 stycznia 2014

Brioche, czyli śniadanie po francusku

English version below 


Brioszki według klasycznego francuskiego przepisu


Składniki:

1 saszetka suchych drożdży (7g)
1 łyżka cukru
3 łyżki ciepłej wody
½ łyżeczki soli
3 duże jajka  + jedno żółtko
0,5 kg mąki
200 g miękkiego  masła


Brioszki, choć proste, wymagają sporo czasu by odpowiednio wyrosnąć. Jeśli więc chcesz podać je na śniadanie, przygotowania zacznij już dzień wcześniej.

 1.W dużej misce wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstaw zaczyn na około 15 minut, aż do pojawienia się bąbelków.

 2.Dodaj jaja i żółtko, przesianą mąkę i rozdrobnione masło. Wymieszaj ciasto tak, by wszystkie składniki się połączyły, ale nie wyrabiaj go zbyt długo.

 3.Przykryj miskę folią i na około 2 godziny wstaw do ciepłego miejsca. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

 4.Gdy ciasto już wyrośnie, oprósz ręce mąką i palcami zbierz ciasto od brzegów do środka, naciskając przy tym do dołu. Ponownie przykryj folią i odstaw do lodówki na 10-12 godzin. 

 5.Przygotuj 12 małych foremek z karbowanymi i dość wysokimi brzegami lub jedną dużą formę.

 6.Istnieje kilka metod formowania brioszek w ich charakterystyczny kształt.
Pierwsza: uformuj kulkę ciasta, a następnie stopniowo nadawaj jej kształt przypominający wyglądem kręgiel , tak by w istocie powstały dwie połączone ze sobą kulki – większa na spodzie i mniejsza na górze.
Druga: weź potrzebną ilość ciasta. Oderwij niewielki kawałek, a z pozostałej części uformuj kulę. Tę samą formę nadaj oderwanemu wcześniej fragmentowi. Jajkiem przytwierdź małą kulkę do większej. 

 7.Uformowane brioszki posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie posmaruj jajkiem i włóż do nagrzanego do 200°C.

 8.Małe brioche piecz ok. 25 minut, zaś większą ok. 45. Brioche powinny mieć ciemno złocisty kolor.



Brioszki tradycyjnie je się z masłem lub słodkimi dodatkami. Ja uwielbiam je również na słono – z kozim serkiem przyprawionym olejem pistacjowym i zielonym pieprzem lub na kwaśno – maczane w lemon curd.








A classic French brioche recipe


Ingredients:

1 envelope of dried yeast (7g)
1 tablespoon of sugar
3 tablespoons of warm water
½ teaspoon of salt
3 eggs + 1 egg yolk
500g plain white flour
200g soft butter


Brioche, though rather easy to make, require quite a lot of time to rise properly. If you want to serve them for breakfast, I suggest you start making them the day before.

 1. In a large bowl mix yeast, warm water and sugar. Leave the mixture to rest for 15 minutes, until it gets bubbly.

 2. Add eggs and egg yolk, sieved flour and chopped butter. Mix till the ingredients combine, but do not knead it too long.

 3. Cover the dough with plastic wrap and leave to rise in a warm place for about 2 hours. After that time, the dough should double in bulk.

 4. After the dough rises, dust your hands with flour and using your fingers, pull the dough from the sides to the middle, slightly pushing down. Cover with plastic wrap again and put it into the fridge for 10-12 hours.

 5. Prepare 12 small brioche molds or one large mold.

 6. There are a couple of ways to form the brioches:
First: form a ball of cake and then gradually roll it in your hands, giving it a bowling pin shape.
Second: take the suitable amount of dough. Break away a small piece of dough and form the rest into a ball. Form the smaller piece into a ball as well and put it on top of the larger one.

 7. Brush the brioches with whisked egg and leave to rise in a warm place for about 1,5 hour. After the dough rises, brush with eggs one more time.

 8. Bake the small brioches in 200°C for 25 minutes and the large one for 45. The brioches should have a beautiful, dark gold color.

Traditionally, brioches are served with butter or sweet garnish. I however love to have them with something savoury – goat cheese with pistachio oil, freshly ground fresh pepper and pistachios, or with the sour Lemon Curd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz