English version below
Nieodzowny element każdej wyprawy do Niemiec, czyli precle z
solą i serem w domowym wydaniu.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 żółtko
60 g masła
20 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
Dodatkowo:
Sól morska gruboziarnista
1 jajko
ser gouda lub cheddar
1. Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier.
Naczynie przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na około 20 minut.
2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj
rozczyn drożdżowy i wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i
gładkie.
3. Wyrobione ciasto przełóż do oprószonej odrobiną
mąki miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym, suchym
miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić
swoją objętość.
4. W większym garnku odpowiednio wcześniej zagotuj
osoloną wodę (mniej więcej do 2/3 wysokości garnka). Roztrzep jajko i zetrzyj
ser na tarce o dość dużych oczkach.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Z
każdej z nich formuj dość cienkie i długie walce. Końce zwiń do środka, spleć
ze sobą i delikatnie przyklej końcówki do wierzchu ciasta.
6. Każdego precla delikatnie kładź na gotującą się
wodę. Najlepsza będzie do tego duża, dość płaska łyżka cedzakowa. Nie gotuj
więcej niż 1 precla na raz!
7. Precle obgotowuj przez około pół minuty, a następnie
przy pomocy łyżki przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
8. Obgotowane precle posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wybraną część posyp gruboziarnistą solą morską, a pozostałe pozostaw bez
dodatków.
9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz
przez około 15-20 minut, aż precle będą miały piękny, ciemno-złoty kolor. Jeśli
chcesz, pod koniec pieczenia (2-3 minuty) posyp precle bez dodatków startym
serem . Najlepiej sprawdzi się ser o wyraźnym smaku, np. gouda lub cheddar.
Precle uwielbiam zarówno na zimno, jak i na ciepło -
świeżo wyjęte z pieca lub zwyczajnie podgrzane w mikrofali lub opiekaczu.
Popijane zimnym piwem, umaczane w serowym dipie lub zupełnie saute, stanowią
idealną przekąskę właściwie na każdy dzień.
Soft pretzels
Indispensable element of any trip to Germany - soft pretzels with salt and cheese, home edition.
Ingredients:
500 g plain
flour
250 ml warm
milk
1 egg + 1
yolk
60 g butter
20 g fresh
yeast
1 pinch of
salt
1 pinch of
sugar
Additionally:
Kosher salt
1 egg
Gouda or
cheddar cheese
1. Mix yeast with warm milk, adding a
pinch of sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm,
draft-free place to rise for about 20 minutes.
2. Place all the remaining ingredients
in a large bowl. Add the yeast mixture and knead for about 10 minutes, until
the dough is smooth and flexible.
3. Place the dough in a flour-sprinkled
bowl. Cover with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft-free place for
about 1,5 hour. The dough should double in bulk.
4. Preheat the oven to 200° C.
5. Take a large pot and fill it with
salted water in 2/3. Boil the water when the dough is almost done rising. Whisk
the egg and thickly grate some cheese.
6. Divide the dough in 8 parts. Form
each of them in a shape of a quite thin and long cylinder. Fold the ends
inward, intertwine them with each other and gently stick the ends on top of the
folded dough.
7. Gently place a pretzel on the
boiling water. It’s best to do it with a large, fairly flat slotted spoon. Boil
only one pretzel at a time.
8. Boil each pretzel for about 30
seconds and then transfer them onto a baking sheet with the slotted spoon.
9. Brush the pretzels with egg wash.
Sprinkle some kosher salt on top of a few, leaving the rest without additives.
10. Put the pretzels in the oven and
bake for approximately 15-20 minutes, until they have a beautiful, golden-brown
color. You can sprinkle the plain pretzels with cheese at the end of the baking
process (2-3 minutes before the end). Choose cheese that has a rather strong
flavor, like Gouda or cheddar.
I love pretzels at any given time, but they are best when warm – fresh
out of the oven or just heated in a microwave or a toaster. They go perfectly
with a mug of cold beer, dipped in a cheesy sauce, or just sauté.
Aniu, bardzo się cieszę, że piszesz bloga. Ufam, że inni, tak jak ja, będą zaczarowani Twoja kuchnią. U Ciebie nie ma gastronomii, u Ciebie jest estetyczna filozofia i nie gotowanie, ale kreowanie. Nich inni pocieszą się Twoimi pomysłami. Całusy z Szałwiowej
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDiabli wzięli moja dietę!!!
OdpowiedzUsuńprecelki pierwsza klasa, po zrobieniu chrupiące, pachnące, z masełkiem nie do pobicia
OdpowiedzUsuńSuper! Dzięki za komentarz:)
Usuń