poniedziałek, 27 stycznia 2014

Precle

English version below


Nieodzowny element każdej wyprawy do Niemiec, czyli precle z solą i serem w domowym wydaniu.

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 jajko + 1 żółtko
60 g masła
20 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
1 szczypta cukru

Dodatkowo:

Sól morska gruboziarnista
1 jajko
ser gouda lub cheddar

 1. Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.

 2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

 3. Wyrobione ciasto przełóż do oprószonej odrobiną mąki miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym, suchym miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

 4. W większym garnku odpowiednio wcześniej zagotuj osoloną wodę (mniej więcej do 2/3 wysokości garnka). Roztrzep jajko i zetrzyj ser na tarce o dość dużych oczkach.

 5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Z każdej z nich formuj dość cienkie i długie walce. Końce zwiń do środka, spleć ze sobą i delikatnie przyklej końcówki do wierzchu ciasta. 
 
 6. Każdego precla delikatnie kładź na gotującą się wodę. Najlepsza będzie do tego duża, dość płaska łyżka cedzakowa. Nie gotuj więcej niż 1 precla na raz!

 7. Precle obgotowuj przez około pół minuty, a następnie przy pomocy łyżki przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

 8. Obgotowane precle posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wybraną część posyp gruboziarnistą solą morską, a pozostałe pozostaw bez dodatków.

 9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz przez około 15-20 minut, aż precle będą miały piękny, ciemno-złoty kolor. Jeśli chcesz, pod koniec pieczenia (2-3 minuty) posyp precle bez dodatków startym serem . Najlepiej sprawdzi się ser o wyraźnym smaku, np. gouda lub cheddar.

Precle uwielbiam zarówno na zimno, jak i na ciepło - świeżo wyjęte z pieca lub zwyczajnie podgrzane w mikrofali lub opiekaczu. Popijane zimnym piwem, umaczane w serowym dipie lub zupełnie saute, stanowią idealną przekąskę właściwie na każdy dzień.








Soft pretzels




Indispensable element of any trip to Germany - soft pretzels with salt and cheese, home edition.

Ingredients:

500 g plain flour
250 ml warm milk
1 egg + 1 yolk
60 g butter
20 g fresh yeast
1 pinch of salt
1 pinch of sugar

Additionally:

Kosher salt
1 egg
Gouda or cheddar cheese

 1. Mix yeast with warm milk, adding a pinch of sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm, draft-free place to rise for about 20 minutes.

 2. Place all the remaining ingredients in a large bowl. Add the yeast mixture and knead for about 10 minutes, until the dough is smooth and flexible.

 3. Place the dough in a flour-sprinkled bowl. Cover with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft-free place for about 1,5 hour. The dough should double in bulk.

 4. Preheat the oven to 200° C.

 5. Take a large pot and fill it with salted water in 2/3. Boil the water when the dough is almost done rising. Whisk the egg and thickly grate some cheese.

 6. Divide the dough in 8 parts. Form each of them in a shape of a quite thin and long cylinder. Fold the ends inward, intertwine them with each other and gently stick the ends on top of the folded dough.

 7. Gently place a pretzel on the boiling water. It’s best to do it with a large, fairly flat slotted spoon. Boil only one pretzel at a time.

 8. Boil each pretzel for about 30 seconds and then transfer them onto a baking sheet with the slotted spoon.

 9. Brush the pretzels with egg wash. Sprinkle some kosher salt on top of a few, leaving the rest without additives.

 10. Put the pretzels in the oven and bake for approximately 15-20 minutes, until they have a beautiful, golden-brown color. You can sprinkle the plain pretzels with cheese at the end of the baking process (2-3 minutes before the end). Choose cheese that has a rather strong flavor, like Gouda or cheddar.


I love pretzels at any given time, but they are best when warm – fresh out of the oven or just heated in a microwave or a toaster. They go perfectly with a mug of cold beer, dipped in a cheesy sauce, or just sauté. 


5 komentarzy:

  1. Aniu, bardzo się cieszę, że piszesz bloga. Ufam, że inni, tak jak ja, będą zaczarowani Twoja kuchnią. U Ciebie nie ma gastronomii, u Ciebie jest estetyczna filozofia i nie gotowanie, ale kreowanie. Nich inni pocieszą się Twoimi pomysłami. Całusy z Szałwiowej

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Diabli wzięli moja dietę!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. precelki pierwsza klasa, po zrobieniu chrupiące, pachnące, z masełkiem nie do pobicia

    OdpowiedzUsuń