Tradycyjny angielski lemon curd. Idealny jako dodatek do
kremów, ciast i deserów.
Składniki:
3 duże, soczyste cytryny
2 jajka + 1 żółtko
100 g cukru
100 g masła
1. Otrzyj skórkę z cytryn, a następnie wyciśnij z
nich sok.
2. Do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą
się wodą włóż skórkę i sok z cytryny, masło oraz cukier, od czasu do czasu
mieszając.
3. W osobnej misce ubij jajka mikserem. Białka i
żółtka powinny być idealnie połączone i lekko puszyste. Nie należy jednak
miksować ich zbyt długo.
4. Gdy cukier i masło całkowicie się rozpuszczą,
powoli wlej do nich jajka, cały czas energicznie mieszając.
5. Podgrzewaj masę przez około 10-15 minut,
mieszając od czasu do czasu. W tym czasie lemon curd powinien zgęstnieć i
konstystencją przypominać budyń.
6. Gotowy lemon curd przelej do słoiczków i
pozostaw do przestygnięcia.
7. Zamknięty przechowuj w lodówce przez maksymalnie
2 tygodnie.
Traditional
english lemon curd. Perfect as an addition for custards, pies, cakes and
desserts.
Ingredients:
3 large,
juicy lemons
2 eggs + 1
egg yolk
100 g sugar
100 g
butter
1. Grate zest and then squeeze juice
out of your lemons.
2. Place a bowl over a pot with boiling
water. Put the zest, lemon juice, butter and sugar into the bowl. Mix from time
to time.
3. In a separate whisk eggs with a
mixer. Whites and yolks should be perfectly combined and slightly fluffy.
However, do not whisk them too long.
4. When the sugar and butter are
completely melted, slowly pour the eggs in, stirring vigorously all the while.
5. Heat the mixture for about 10-15
minutes, mixing from time to time. During the process, your lemon curd should
thicken and have a smooth, pudding-like consistence.
6. Pour the lemon curd into a jar and
leave to cool for a while.
7. Keep the lemon curd in a fridge for a maximum of
two weeks.
to jest genialny przepis!!! Można nim czarować Przyjaciół na przyjęciach! I do tego prosto z pieca chleb!!! dzięki Babeczko! Pani Madzia
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Madziu! Jaki miły pierwszy komentarz :)
Usuń