English version below
Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z lekkim kremem
z mascarpone, białej czekolady i pomarańczy.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
75 g mlecznej czekolady
75 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g cukru
5 jajek
2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku
Dodatkowo:
50 g gorzkiej
czekolady
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki cynamonu
1. W misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo
dodając do nich cukier. W osobnym naczyniu wymieszaj mikserem żółtka, aż do
uzyskania jednolitej, w miarę puszystej konsystencji.
2. Rozkrusz lub posiekaj czekoladę. W kąpieli
wodnej rozpuść masło, a następnie dodaj czekoladę, od czasu do czasu mieszając.
3. Gdy czekolada się rozpuści wlej do niej żółtka,
cały czas energicznie mieszając.
4. Przełóż czekoladową miksturę do dużej miski.
Stopniowo dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką -
w ten sposób piana nie opadnie. Białka i czekoladowa masa powinny być idealnie
połączone.
5. Na koniec do ciasta dodaj 2 łyżki budyniu
czekoladowego. Aby uniknąć grudek, stopniowo przesiewaj budyń przez sitko,
jednocześnie mieszając masę.
6. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blaszki.
Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35-40
minut.
7. Po wyjęciu odstaw ciasto do ostygnięcia.
8. Pozostałą czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli
wodnej. Dodaj cynamon, wymieszaj i równomiernie posmaruj czekoladą wierzch
ciasta.
Krem cytrusowy
Składniki:
500 g mascarpone
150 g domowego orange curd
100 ml soku pomarańczowego
100 g białej czekolady
1 łyżeczka masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
1. Mascarpone wymieszaj mikserem z orange curd,
sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy.
2. W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę.
3. Rozpuszczoną czekoladę wlej do pozostałych
składników, cały czas mieszając.
4. Krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki na
przynajmniej 2 godziny. Wierzch możesz posypać prażonymi siekanymi migdałami –
znacznie urozmaicą wygląd, smak i teksturę ciasta.
Chocolate cake with citrus custard
Chocolate
cake
Ingredients:
75 g milk
chocolate
75 g dark
chocolate
100 g
butter
100 g sugar
5 eggs
2 tablespoons
of chocolate pudding mix (jell-o or other)
Additionally:
50 g dark
chocolate
1 teaspoon
of butter
½ teaspoon
of ground cinnamon
1. Preheat the oven to 180°C.
2. Whisk egg whites gradually adding
sugar, until the foam is stiff and shiny. In a separate bowl mix egg yolks. The
yolks should have a creamy yet fluffy texture.
3. Chop or crumble the chocolate. In a
water bath, melt butter and then add chocolate. Mix once in a while.
4. When the chocolate is melted, pour
in the yolks, stirring energetically.
5. Put the chocolate mixture in a large
bowl. Gradually add the whisked foam, gently stirring with a wooden spoon –
this way the foam won’t subside. The
foam and chocolate mixture should be perfectly combined.
6. Sieve chocolate pudding mix into the
batter and mix gently to avoid lumps. If you can’t get the pudding mix in your
country, just substitute it with 1 ½ tablespoon of potato flour.
7. Pour the batter into a cake form
lined with baking paper. Bake for about 35-40 minutes.
8. Take the cake out of the oven and
allow it to cool for a while.
9. Melt the remaining chocolate in a water bath,
adding butter and ground cinnamon. Evenly spread the mixture on top of the
cooled cake.
Citrus
custard
Ingredients:
500 g
mascarpone
150 g
homemade orange curd
100 ml orange
juice
100 g white
chocolate
1 teaspoon
of butter
zest from
one orange
1. Mix mascarpone with orange curd,
orange juice and orange zest.
2. Melt chocolate and butter in a water
bath.
3. Pour the chocolate into the
mascarpone mix, stirring energetically.
4. Spread the custard on the chocolate
cake. Put the cake into the fridge and let it cool for at least two hours. As a
finishing touch you can sprinkle the top with roasted almond petals – they will
enrich the taste, look and texture of the cake.
najlepsze ciacho, można jeść blaszkę nie podzieliwszy się z nikim
OdpowiedzUsuń