piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z kremem cytrusowym


 English version below


Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z lekkim kremem z mascarpone, białej czekolady i pomarańczy.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

75 g mlecznej czekolady
75 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g cukru
5 jajek
2 łyżki budyniu czekoladowego w proszku

Dodatkowo:

50 g  gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki cynamonu

 1. W misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier. W osobnym naczyniu wymieszaj mikserem żółtka, aż do uzyskania jednolitej, w miarę puszystej konsystencji.

 2. Rozkrusz lub posiekaj czekoladę. W kąpieli wodnej rozpuść masło, a następnie dodaj czekoladę, od czasu do czasu mieszając.

 3. Gdy czekolada się rozpuści wlej do niej żółtka, cały czas energicznie mieszając.

 4. Przełóż czekoladową miksturę do dużej miski. Stopniowo dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką - w ten sposób piana nie opadnie. Białka i czekoladowa masa powinny być idealnie połączone.

 5. Na koniec do ciasta dodaj 2 łyżki budyniu czekoladowego. Aby uniknąć grudek, stopniowo przesiewaj budyń przez sitko, jednocześnie mieszając masę.

 6. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem blaszki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35-40 minut.

 7. Po wyjęciu odstaw ciasto do ostygnięcia.

 8. Pozostałą czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Dodaj cynamon, wymieszaj i równomiernie posmaruj czekoladą wierzch ciasta.




Krem cytrusowy

Składniki:

500 g mascarpone
150 g domowego orange curd
100 ml soku pomarańczowego
100 g białej czekolady
1 łyżeczka masła
skórka otarta z 1 pomarańczy

 1. Mascarpone wymieszaj mikserem z orange curd, sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy.

 2. W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę.

 3. Rozpuszczoną czekoladę wlej do pozostałych składników, cały czas mieszając.


 4. Krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Wierzch możesz posypać prażonymi siekanymi migdałami – znacznie urozmaicą wygląd, smak i teksturę ciasta.


 



Chocolate cake with citrus custard


 A chocolate cake that melts in your mouth, topped with light mascarpone, white chocolate and orange custard.

Chocolate cake

Ingredients:
75 g milk chocolate
75 g dark chocolate
100 g butter
100 g sugar
5 eggs
2 tablespoons of chocolate pudding mix (jell-o or other)

Additionally:

50 g dark chocolate
1 teaspoon of butter
½ teaspoon of ground cinnamon

 1. Preheat the oven to 180°C.

 2. Whisk egg whites gradually adding sugar, until the foam is stiff and shiny. In a separate bowl mix egg yolks. The yolks should have a creamy yet fluffy texture.  

 3. Chop or crumble the chocolate. In a water bath, melt butter and then add chocolate. Mix once in a while.

 4. When the chocolate is melted, pour in the yolks, stirring energetically.

 5. Put the chocolate mixture in a large bowl. Gradually add the whisked foam, gently stirring with a wooden spoon – this way the foam won’t subside.  The foam and chocolate mixture should be perfectly combined.

 6. Sieve chocolate pudding mix into the batter and mix gently to avoid lumps. If you can’t get the pudding mix in your country, just substitute it with 1 ½ tablespoon of potato flour.

 7. Pour the batter into a cake form lined with baking paper. Bake for about 35-40 minutes.

 8. Take the cake out of the oven and allow it to cool for a while.

 9. Melt the remaining chocolate in a water bath, adding butter and ground cinnamon. Evenly spread the mixture on top of the cooled cake.




Citrus custard

Ingredients:

500 g mascarpone
150 g homemade orange curd
100 ml orange juice
100 g white chocolate
1 teaspoon of butter
zest from one orange

 1. Mix mascarpone with orange curd, orange juice and orange zest.

 2. Melt chocolate and butter in a water bath.

 3. Pour the chocolate into the mascarpone mix, stirring energetically.

 4. Spread the custard on the chocolate cake. Put the cake into the fridge and let it cool for at least two hours. As a finishing touch you can sprinkle the top with roasted almond petals – they will enrich the taste, look and texture of the cake. 


1 komentarz:

  1. najlepsze ciacho, można jeść blaszkę nie podzieliwszy się z nikim

    OdpowiedzUsuń