sobota, 18 stycznia 2014

Lemon curd

English version below


Tradycyjny angielski lemon curd. Idealny jako dodatek do kremów, ciast i deserów.

Składniki:

3 duże, soczyste cytryny
2 jajka + 1 żółtko
100 g cukru
100 g masła

 1. Otrzyj skórkę z cytryn, a następnie wyciśnij z nich sok.

 2. Do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą włóż skórkę i sok z cytryny, masło oraz cukier, od czasu do czasu mieszając.

 3. W osobnej misce ubij jajka mikserem. Białka i żółtka powinny być idealnie połączone i lekko puszyste. Nie należy jednak miksować ich zbyt długo.

 4. Gdy cukier i masło całkowicie się rozpuszczą, powoli wlej do nich jajka, cały czas energicznie mieszając.

 5. Podgrzewaj masę przez około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie lemon curd powinien zgęstnieć i konstystencją przypominać budyń.

 6. Gotowy lemon curd przelej do słoiczków i pozostaw do przestygnięcia.

 7. Zamknięty przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.







Traditional english lemon curd. Perfect as an addition for custards, pies, cakes and desserts.

Ingredients:

3 large, juicy lemons
2 eggs + 1 egg yolk
100 g sugar
100 g butter

 1. Grate zest and then squeeze juice out of your lemons.

 2. Place a bowl over a pot with boiling water. Put the zest, lemon juice, butter and sugar into the bowl. Mix from time to time.

 3. In a separate whisk eggs with a mixer. Whites and yolks should be perfectly combined and slightly fluffy. However, do not whisk them too long.

 4. When the sugar and butter are completely melted, slowly pour the eggs in, stirring vigorously all the while.

 5. Heat the mixture for about 10-15 minutes, mixing from time to time. During the process, your lemon curd should thicken and have a smooth, pudding-like consistence.

 6. Pour the lemon curd into a jar and leave to cool for a while. 

 7. Keep the lemon curd in a fridge for a maximum of two weeks. 

2 komentarze:

  1. to jest genialny przepis!!! Można nim czarować Przyjaciół na przyjęciach! I do tego prosto z pieca chleb!!! dzięki Babeczko! Pani Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Pani Madziu! Jaki miły pierwszy komentarz :)

      Usuń