wtorek, 28 stycznia 2014

Babeczki z białą czekoladą i kremem malinowym

English version below


Proste, a pyszne – aksamitne babeczki z kawałkami białej czekolady i różowym kremem z kremowego serka i malin.

Babeczki

Składniki:

225 g mąki pszennej
225 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jaja
100 g posiekanej białej czekolady lub białych kropelek czekoladowych

  1. W dużej misce umieść mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajka. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut, aż masa będzie gładka i puszysta.

  2. Dodaj posiekaną drobno czekoladę lub czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszaj.

  3. Masę nałóż do natłuszczonych foremek lub papilotek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 20 minut.





Krem malinowy

Składniki:

200 g kremowego serka śmietankowego
175 g cukru pudru
3 łyżki miękkiego masła
½ szklanki świeżych malin
1 laska świeżej wanilii
1 łyżeczka malinówki (opcjonalnie)

 1. Ubij serek, cukier i masło na jednolitą masę. Dodaj ziarenka z jednej laski wanilii, maliny i malinówkę (opcjonalnie – malinówka nadaje ciekawego smaku, ale krem smaczny będzie również bez niej). Przemieszaj delikatnie i wstaw do lodówki na około pół godziny.

 2. Udekoruj babeczki tuż przed podaniem. 





White chocolate cupcakes with raspberry icing


Simple but delicious – peachy cupcakes with crispy chunks of white chocolate and pink raspberry cream cheese icing.

Cupcakes

Ingredients:

225 g plain flour
225 g soft, unsalted butter
150 g sugar
1 teaspoon of baking powder
4 large eggs
100 g chopped white chocolate or white chocolate drops

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Place flour, butter, sugar, baking powder and eggs in a large bowl. Whisk with a mixer for about 5 minutes, until the batter is smooth and creamy.

 3. Add finely chopped chocolate or chocolate drops and stir gently.

 4. Spoon the batter into greased cupcake molds or cases. Put into the oven and bake for 20 minutes.




Raspberry icing

Ingredients:

200 g cream cheese (Philadelphia or similar)
175 g powder sugar
3 tablespoons of soft butter
½ cup of fresh raspberries
1 vanilla pod
1 teaspoon of raspberry liquor (optional)

 1. Beat the cream cheese, sugar and butter. The icing should be smooth and creamy.

 2. Add the vanilla seeds, raspberries, raspberry liquor (optional – the liquor gives a distinctive flavor, but the icing will be tasty without it as well). Stir gently and put into the fridge for about half an hour.

 3. Decorate the cupcakes just before serving.



 

8 komentarzy: