piątek, 31 stycznia 2014

Świat w foremce, czyli znane potrawy w formie babeczek – burgery

Sezamowe muffiny nadziane wołowymi kotlecikami i żółtym serem, w towarzystwie toppingu z  karmelizowanej cebuli.


English version below

Mini kotleciki wołowe

Składniki:

300 g mielonej wołowiny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu

 1. W misce dokładnie wymieszaj mięso z innymi składnikami. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.

 2. Z mięsa formuj niewielkie kulki. Kotleciki posłużą do nadziewania muffinów, więc nie mogą być zbyt duże.

 3. Kładź mięsne kulki na gorącą patelnię i potrząsaj tak, by  równomiernie je zrumienić. Mięso powinno pozostać soczyste w  środku.



Muffiny sezamowe

Składniki:

2,5 szkl mąki pszennej
100 g sezamu
250 ml maślanki
75 ml oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g miękkiego masła
2 jaja

Dodatkowo:

ser żółty
kotleciki wołowe
sezam


 1. W dużej misce połącz wszystkie składniki. Masa powinna być dość gęsta, tak by nadzienie nie opadło na sam dół muffina.

 2. Posmaruj olejem formę do muffinów. Ciasto nakładane będzie dwoma partiami  – najpierw każdą foremkę wypełnij do mniej więcej 1/3 wysokości.

 3. Następnie na samym środku każdej foremki umieść mięsną kulkę, wciskając delikatnie, aby nieco zagłębiła się w masie.

 4. Na każdym kotleciku połóż niewielki kawałek żółtego sera.

 5. Nałóż drugą partię ciasta tak, by nadzienie było dokładnie przykryte (zwróć uwagę na boki!). Foremki powinny być wypełnione niemal do pełna.

 6. Wierzch każdego muffina posyp ziarenkami sezamu, aby przypominały wyglądem typowe bułki do hamburgerów.

 7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz około 25-30 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony i delikatnie popękany.




Muffinki, podobnie jak prawdziwe burgery, potrzebują odpowiedniego sosu. Fantastycznie smakują z toppingiem z karmelizowanej cebuli, ale wystarczy im nawet zwykły ketchup czy musztarda. Chrupiące z zewnątrz, z serowo – mięsnym nadzieniem, stanowią naszą wariację na temat tego kultowego dania. Dodaj kilka małych, pikantnych ogórków konserwowych i ciesz się burgerem w nowym wydaniu.






Topping z karmelizowanej cebuli

Składniki:

2 duże cebule
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka brązowego cukru
½ łyżeczki białego pieprzu
½ łyżeczki papryki ostrej
250 g kremowego serka śmietankowego
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól do smaku

 1. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i masło.

 2. Dodaj cebulę, cukier, pieprz i ostrą paprykę. Smaż aż do uzyskania ciemno brązowego koloru, mieszając od czasu do czasu.

 3. W misce umieść serek, majonez, śmietanę i musztardę. Dodaj lekko odsączoną z tłuszczu, ostudzoną cebulę i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Posól do smaku.



Topping z karmelizowanej cebuli ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słodkawy, ale zdecydowanie wytrawny. Stanowi ciekawe dopełnienie burgera, ale idealnie sprawdzi się również jako dip do czipsów i przekąsek. 







World in a mold: famous dishes in cupcake form – burgers

Sesame muffins with beef and cheese filling, served with caramelized onion topping.




Mini beef patties

Ingredients:

300 g prime beef
1 teaspoon of mustard
1 teaspoon of sunflower seed oil
½ teaspoon of chili powder
½ teaspoon of black pepper

 1. Mix the meet with the rest of the ingredients. Heat a non-stick frying pan, adding a little bit of oil.

 2. Form the meat in small balls. You will use the patties for stuffing the muffins, so they cannot be too large.

 3. Place the meat balls on a hot frying pan. Shake the pan, rolling the balls around, so that they get evenly browned. The meat should remain juicy on the inside.




Sesame muffins

Ingredients:

2 ½ cups of plain flour
100 g sesame seeds
250 ml buttermilk
75 ml oil
½ teaspoon of salt
½ teaspoon of sugar
1 teaspoon of baking powder
50 g soft butter
2 eggs
Additionally:
cheese
beef patties
sesame seeds

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Place all the ingredients in a large bowl and mix. The batter should be quite thick, so the filling doesn’t sink to the bottom of the muffins.

 3. Brush a muffin pan with oil. Fill each mold with batter in about 1/3.

 4. Place a beef patty in the middle of each mold. Gently push the meat down just a tiny bit.

 5. Place a little bit of cheese on top of each patty.

 6. Carefully cover the filling with batter – make sure the meat and cheese are perfectly covered. The molds should be filled almost to the top.

 7. Sprinkle the top of each muffin with some sesame seeds to make it look like a classic burger bun.

 8. Put into the oven and bake for about 25-30 minutes, until the muffins are a golden-brown color and the tops are slightly cracked.




Burger muffins, just like real burgers, need a proper sauce. They go fantastically with a caramelized onion topping, but even standard ketchup or mustard will do. Crispy outside, with a moist cheese and meet filling, these muffins are our take on the famous dish. Just add a pickle or few, and enjoy this delicious and fulfilling snack.



Caramelized onion topping

Ingredients:

2 large onions
1 tablespoon of butter
1 tablespoon of olive oil
1 teaspoon of brown sugar
½ teaspoon of ground white pepper
½ teaspoon of chili powder
250 g cream cheese (Philadelphia or similar)
3 tablespoons of mayonnaise
1 teaspoon of mustard
1 tablespoon of sour cream
salt

 1. Cut onions in half and slice them finely. Heat oil and butter in a frying pan.

 2. Add the onions, sugar, pepper and chili. Fry until the onions are deep brown color. Mix once in a while.

 3. Place the cream cheese, mayonnaise, sour cream and mustard in a bowl. Add cooled and slightly drained onion in. Mix all the ingredients and add salt according to your taste.





The caramelized onion topping has a very distinctive flavor – slightly sweet, and yet definitely savoury.  It’s an interesting complement to the burger, but it works perfectly as a dip for chips and other snacks. 

2 komentarze:

  1. Fajny przepis i ekstra zdjęcia :) Skąd masz foremki do popovers ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) jeśli dobrze pamiętam, to znalazłam je w tesco

      Usuń